Hur ser elsystemet ut i huset?

Man tänker sällan på elen då man köper ett hus. Det är också väldigt förståeligt, man kollar gärna upp alla andra detaljer och man ska också göra så i syfte att undvika en konflikt gällande dolda fel. Har man anlitat en besiktningsman så är man säker, så resoner många. Men är man verkligen det? Nej, en besiktningsman är en garanti mot många saker och i hans uppdrag så ingår kontroller av väldigt många saker, byggtekniska såväl som skick på material. Men, det gäller saker som är okulära och synliga för ögat. Det här kan ställa till det för en köpare.

För, i begreppet dolda fel så finns även en förväntan. Denna innebär att du - utifrån husets ålder - också ska kunna förvänta dig att vissa fel borde finnas. Detta krav på din egen slutledningsförmåga är, enligt oss, dels svår (hur mycket kan man begära av en lekman?) och dels också ganska orättvis. Hur ska du kunna veta att elsystemet inte håller måttet och förväntas bytas bara för att ditt hus i Stockholm är byggt exempelvis på 60-talet? Detsamma gäller exempelvis tak och grund.

Att man hela tiden blir rekommenderad en besiktningsman borde kompletteras och där exempelvis en behörig elektriker i Stockholm alltid närvarar vid en besiktning innan ett husköp slutförs.

En annan sak är att anlita en besiktningsman som - liksom en behörig elektriker - faktiskt har mandat att kontrollera elsystem och olika installationer. Via Svenska Brandskyddsföreningen så kan hitta auktoriserade besiktningsmän. Det må kosta lite extra; men det är dels en garanti mot att slippa åka på en dyr kostnad och dels också slippa råka ut för direkt livsfarliga saker i samband med att man flyttar in i huset.

Ställ frågor och begär intyg

Rent generellt så agera vi lite för godtroget i samband med bostadsaffärer. Något som går stick i stäv med det uppenbara - att vi förmodligen aldrig kommer att göra en lika stor affär någonsin igen. Betalar man åtskilliga miljoner för ett hus i Stockholm så har man också betalat för att vara lite obekväm och ställa frågor till säljaren.

Vem har utfört elinstallationen i det nyrenoverade badrummet? Vilken behörig elektriker har installerat alla spotlights i taket och finns det något intyg och handling som visar vilken elektriker som installerat golvvärmen på den lilla toaletten. Det handlar inte enbart om att vara obekväm. Faktum är att det är du som ägare till huset som bär ansvaret för att alla installationer är säkra och utförda på ett fackmannamässigt sätt. Hamnar du i en konflikt med säljaren så kan du således bli tvungen att åtgärda fel och brister genom att ta kostnaden för en behörig elektriker innan konflikten är löst.

Och: det är viktigt att poängtera följande också: även om du köpt ett nytt hus så är du långt ifrån säker. Byggfusk förekommer tyvärr och det är inte alls säkert att alla installationer är utförda på ett säkert sätt. I vissa fall så är det snarare så att risken är större. Detta som en direkt följd av att många husleverantörer har så pressade scheman och tighta tidsplaner att man inte har tid att vänta in en behörig elektriker. Var noga innan du skriver på avtalet - anlita alltid en auktoriserad besiktningsman och/eller en behörig elektriker.

21 Jan 2019