Blogg

Utföra renoveringar i bostadsrätt

2 nov 2017

Den som bor i bostadsrätt har ofta större möjligheter att påverka sitt boende än den som bor i bostadsrätt. Bostadsrätten som ägandeform innebär att du har rätt att exempelvis ändra planlösning och lägga in nya golv. Tillstånd krävs dock exempelvis för att riva bärande vägg och vill du bygga balkong måste du både prata med styrelsen och ni måste tillsammans söka bygglov. Här följer några exempel på vad som vanligtvis är tillåtet och vad du inte får göra i en bostadsrätt. Glöm dock inte att dubbelkolla med styrelsen innan om undantag har gjorts i föreningens stadgar.

Väggar och dörrar

Du får måla om och tapetsera hur du vill, och montera väggfasta bokhyllor och annat som du behagar. Vill du ta bort en vägg så går det bra, förutsatt att den inte är bärande. Att sätta upp väggar för att få fler rum går också bra, tänk dock på att för att ett rum ska räknas som ett rum behöver det ha minst ett fönster. Du kan ta bort och sätta dit dörrar som du vill, de är dina. Det kan dock vara bra att spara exempelvis originaldörrar till när du säljer lägenheten. Du får oftast ersätta ytterdörren också till exempelvis en säkerhetsdörr, men kolla med föreningen om det finns krav på det yttre utseendet.

Golv

Golv kan du riva ut och lägga som du vill. Tänk på att nya golv helst bör läggas med ljuddämpning under. Golv i badrum måste vara fackmannamässigt utförda.

Kök

Du får riva ut och ersätta all köksinredning, sätta in nya vitvaror och installera diskmaskin etc, så länge det görs på ett fackmannamässigt sätt. El- och vatteninstallationer måste alltid göras av fackkunniga hantverkare. Vill du ändra vatten- och avloppsanslutningar måste du kolla med styrelsen först. Du får inte ansluta en fläkt till centralventilationen, vill du ha en köksfläkt måste det vara en kolfilterfläkt.

Badrum

Här gäller samma som för köket, att du i stort sett kan göra vad du vill så länge det är professionellt utfört. En del föreningar brukar lämna bidrag till medlemmar som vill renovera badrummens ytskikt, för att hindra att fuktskador uppstår.

Balkonger och fönster

Har du en balkong och vill glasa in den måste du kolla med styrelsen, här finns ofta regler för hur det får se ut. Vill du bygga balkong är det något du måste ta upp på ett medlemsmöte, för balkongbygge krävs att bostadsrättsföreningen gemensamt tar ett beslut. Att bygga balkonger är ett stor projekt som alla i föreningen måste vara överens om.

Du får heller inte byta ut eller renovera fönster på egen hand, utan det bör alltid ske i samråd med styrelsen. Fönster är liksom balkonger en del av husets exteriör och bygglov krävs i de flesta fall från staden. Fönster och balkonger skall alltid planeras i enlighet med byggnadens stil och områdets karaktär för att få bygglov.

Att tänka på

När renoveringsivern sätter igång bör du också tänka på om ditt ingrepp förändrar något i lägenhetens värde. Ofta är ju en renovering till det bättre men att till exempel sänka taket och sätta in spotlights eller att sätta in flera mellanväggar och få fler men trängre och mörkare rum brukar kunna få både en och annan lägenhetsspekulant att dra öronen åt sig.

Tänk också på att du måste utföra dina arbeten i enlighet med styrelsens ordningsregler, dvs oftast inte på kvällar och helger. Lycka till!

Skapa Ernst-mys på terassen med markiser

19 okt 2017

Hur lyckas de egentligen? Den frågan ställs ofta i samband med att man som privatperson ser på ett tv-program gällande inredning, design och renoveringar. Hur kan de - gång på gång - lyckas med att att förvandla ett sunkigt boende till ett boende dit man själv skulle vilja flytta? Först och främst så har de kunskapen och de har de resurser som krävs för att lyckas. det kostar naturligtvis mycket pengar att renovera. De projekt som genomförs på tv är långt ifrån gratis - vore så fallet, ja, då skulle samtliga bostäder i Sverige se väldigt attraktiva ut. Därför så kan man inte bara peka med hela handen och säga - gör så här, då blir det bra. man måste ha den ekonomiska biten i åtanke också

Det finns dock en sak som man kan hämta - utöver ren inspiration - från dessa tv-program och detta gäller omsorgen av de små detaljerna. Här får vi säga att Ernst Kirchsteiger är en mästare.

 

Viktigt med fokus på de små detaljerna

Det som Ernst gör är att han hela tiden ser till att - genom de mindre detaljerna; en riktad lampa hit, en matta här, en kudde där och en kruka med basilika här - skapar en helhet. detaljerna leder till helheten och det är något som han har naturligt - men som vi andra kanske saknar. Vi tänkte tipsa om ett typiskt område där man har mycket att tjäna på att tänka på detaljerna och där man kan skapa ett typiskt Ernst-mys. Detta i form av terrassen.

Många ser antingen sin terrass som A) en plats att äta middagar på under sommaren eller B) som en plats där man kan sola. Det ena utesluter genom detta det andra. Antingen bygger man ett tak eller också låter man terrassen vara öppen. naturligtvis så kan man äta trots solsken - men ärligt talat, så roligt är det inte att behöva sitta och kisa, svettas och plågas i en stekande hetta, eller hur?

Markiser förändrar en terrass i Lidingö

Lösningen? Vi skulle i sann Ernst-anda säga att markiser är det bästa lösningen för en terrass. han skulle förmodligen tillverka egna sådana och hänga upp olika segeldukar i nivåer för att hitta den rätta stämningen. För oss så skulle det dock räcka med att säga att det finns väldigt bra markiser på marknaden som ger samma effekt. Du kan hitta markiser och återförsäljare av sådana runt om i hela landet - från Lidingö till Haparanda - och du kan dessutom kolla upp modellerna online för både inspiration och information.

Det fina är att du genom en terrassmarkis får ett val. Du kan under soliga dagar dra in den och du kan fälla ut den då det är dags för middag eller om du vill svalka dig i skuggan. Markiser på en terrass tillhörande en villa på exempelvis Lidingö gör att boendet blir lyxigare,  mer funktionellt och avsevärt mycket mysigare.

Kom ihåg att hitta din egen stil i detta också. Fokus på växter, på krukor, på dukar som matchar stolsdynor och markisens färg/färger och på alla andra små saker som leder till helheten. Och du: glöm inte att ta av skorna för den rätta inredartouchen alá Ernst.

Duschen ett bra försäljningsargument

17 okt 2017

Inför en försäljning av en bostad så kan det löna sig att fräscha upp områden som man vet är attraktiva för spekulanter. I synnerhet så gäller detta i städer där man måste sticka ut i och med att det finns så pass många objekt ute till försäljning samtidigt - Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg är samtliga exempel på städer där det nästan är ett krav att ta till alla möjliga medel för att skilja sig från den stora massan. Kort och gott: du måste direkt fånga ett intresse hos spekulanterna, få dessa att ringa in ditt objekt i almanackan och ta sig till visningen.

Tänk på helheten

Hur gör då det och vilka är rummen i ditt hus som du ska fokusera på? Först och främst så handlar det om en helhet och där du bör tänka rymd och utrymme snarare än att visa upp hur många- och hur fina möbler du har i din ägo. Less is more - se till att rensa upp rejält och se till att tömma bokhyllan, röj upp i skivsamlingen och plocka bort de möbler som tar mer plats än vad de behöver. Den där gamla fåtöljen må vara skön att sitta i - men troligt är att spekulanterna snarare vill se ytan den står på. Minimalism är det som ofta säljer - utan att för den sakens skull erbjuda ett sterilt och spartansk hem; man måste tänka på detaljer och lägga krut på stylingen. Enklast i detta är att ta professionell hjälp och låta en person verksam inom homestyling komma med några tips.

De större ingreppen då? Ja, ibland så kan det löna sig ganska rejält att genomföra renoveringar innan en lägenhet läggs ut för försäljning. Här kan vi främst peka på två stycken rum: duschen och köket. Dessa två rum är extra viktiga att hålla i gott skick och detta då de flesta spekulanter aktivt söker efter sådana objekt. Man vet att en omfattande badrumsrenovering tar tid att genomföra och man vill - av naturliga skäl - ofta kunna flytta direkt in i en bostad och direkt kunna leva utan en massa renoveringar i sikte. Det är många beredda att betala lite extra för.

En renovering i badrummet kan vara en ren investering

Säger vi att du betalar ett företag mellan 60-80.000 kronor för att renovera din dusch/ditt badrum innan försäljning så kan detta i slutändan ge dig en halv miljon extra i slutpris då budgivningen väl tagit fart. Så viktig är faktiskt duschen. Likaså köket (men det brukar dels bli dyrare och dels så tar det lite längre tid). För en köksrenovering så kan det istället räcka med att exempelvis lackera om köksluckorna för att få en attraherande effekt som leder till ett högre försäljningspris.

Vi skulle säga att dusch och badrum är det man ska lägga sitt fokus på om det krävs en renovering inför en försäljning. Med vissa förbehåll dock.

  • Se till att hålla en neutral färgskala. Du vill sticka ut - men på rätt sätt. Hur många tror du vill ha ett knallgult kakel i duschen egentligen? Håll dig till basfärger och matcha med lite spännande färger på exempelvis handdukar och badrumsmatta istället.
  • Rätt företag. Renoverar du duschen i ett spekulativt syfte - inför en försäljning - så måste du se till att anlita rätt företag. Detta med en tanke på exempelvis dolda fel. Skulle ett fel som inte varit förväntat dyka upp i badrummet och ge en vattenskada - ja, då kan du som säljare hamna i en konflikt med köparen. Företaget som utfört renoveringen kan mycket väl ställa sig ovilliga att ordna upp sitt misstag och lämna dig till ditt eget öde. Välj en firma med god vana, fina referenser och med en gedigen kunskap samt certifiering för arbete i våtrum. Välj gärna ett företag med totalentreprenad också och glöm inte att nyttja rot-avdraget. Här är ett tips på en erfaren och välremommerad firma: badrumsrenoveringigöteborg.se/

Trädfällning i Stockholm – inte bara att såga

8 okt 2017

Ibland kan naturen komma i vägen för oss människor och våra behov, inte minst här i Stockholm där det byggs som aldrig förr. Exempelvis kan träd stå på fel plats på en tomt eller dylikt, och måste därför tas bort. Trädfällning går att göra själv, men det rekommenderas alltid att anlita en expert. Speciellt om det handlar om träd som står på knepiga ställen och därför riskerar att skada bebyggelse eller personer om de tas ner på fel sätt.

Oavsett vem det är som tar ner trädet finns det några punkter som bör checkas av för att göra proceduren så säker och smidig som möjligt.

Planera mera

Redan innan du kommer fram till trädet som ska fällas bör en hel del planering ha gjorts. Hur blåser vinden och hur stark är den? Lutar marken åt något håll? Finns andra hinder runt omkring som bör tas hänsyn till? Alla dessa frågor spelar stor roll för hur trädet kommer falla och därför bör dessa gås igenom väl innan någon sågning börjar ske.

Hur ser trädet ut?

När allt detta är klart är det läge att studera själva trädet. Kontrollera eventuella sprickor i stammen och även om trädet är skadat av röta någonstans. Även grenarna bör studeras väl, både på det aktuella trädet och på träd runt omkring. Allt för att undvika att torra grenar kan falla ner och skada personer eller föremål under själva fällningen. Dessutom är det a och o att se om trädet har någon lutning, då denna lutning är ganska avgörande för hur trädet kommer bete sig under fällningsarbetet. Det går att tvinga träd att falla mot sin naturliga lutning, men detta kräver mer arbete än att använda den naturliga lutningen som en del av processen. Träd som är svaga i sig själva, alltså döda eller rötskadade träd bör alltid fällas i den lättaste riktningen för att undvika skador runt omkring.

För att underlätta det arbete som följer själva huvudarbetet, vilket är trädfällningen, är det även bra att fälla trädet på ett sådant sätt att stammen hamnar i en hyfsat bekväm arbetsnivå lite upphöjt från marken. Detta är för att avkvistningen ska gå så smidigt som möjligt.

Säkerheten kommer först

Det bästa är att alltid ha med sig minst en annan person för att uträtta trädfällningen. För att vara extra synliga för både varandra och för andra bör tydliga reflexvästar användas, och även skyddshjälm för säkerheten. Säkerhetsutrymmet runt trädet bör ligga på dubbla trädlängden för att minimera risken för att byggnader, personer och andra föremål skadas när trädet väl faller.

Trädfällning i Stockholm och andra större städer är något som kräver väldigt mycket bakomliggande planering och expertis. Därför är det verkligen att rekommendera att ta hjälp av en expert. Speciellt när det kommer till att fälla träd i stadsmiljö eller i områden med kringliggande bostäder och annat som kan ta skada när trädet slår i marken. I Stockholm finns många företag som sysslar med trädfällning och genom att ta en titt på deras hemsidor är det hyfsat lätt att guida sig fram till det företag som passar just dig bäst.

Hur är det att bo i Sollentuna?

4 okt 2017

Sollentuna prisas ofta för sin närhet till naturen och många fina badplatser, samtidigt som det har nära till vattnet. Här bor ungefär 70 000 människor i flera olika områden som alla har sin egen karaktär. Att flytta hit är inte ovanligt, särskilt bland innerstadsbor som vill komma närmare naturen.

Näringslivet

Enligt kommunen själva har Sollentuna ett av landets bästa företagsklimat. Det här motiveras med att de stöttar entreprenörer och ”företagaranda”, samt ett kontinuerligt arbete med att ge företagen bättre service.

Påståendet att Sollentuna är en av landets bästa kommuner för företagare finns det stöd för. I Svenskt Näringslivs ranking av de lokala företagsklimaten i landet har Sollentuna kommit på andra plats – tre år i rad. Detta av 290 svenska kommuner. Något som har gjort att många företag etablerat sig i Sollentuna är det förmånliga läget, med närhet både till Arlanda och centrala Stockholm. Här finns många olika typer av företag etablerade, vilket också leder till ett varierat tjänsteutbud. Här kan du hitta alltifrån proffsiga flyttfirmor till duktiga IT-konsulter. Att ha hjälp av en flyttfirma är såklart särskilt lägligt om du planerar att flytta hit.

Att göra

Sollentuna är en bra kommun för den som gillar att aktivera sig på fritiden. Här finns flertalet idrottsplatser, en stor simhall med gym och relax, motionsspår, utegym och mycket mer. Därtill är du nästan alltid nära till vattnet, något som bidrar till att kommunen har många fina, allmänna badplatser.

Klart är att det finns mycket att göra på sommaren, men även under vinterhalvåret bör den som bor i Sollentuna inte ha några problem att aktivera sig. Till exempel finns Väsjöbacken där du kan åka utför och ha roligt i backens funpark, flera ishallar samt en bandyplan. Dessutom plogas Norrvikens is till en nästan en och en halv mil lång isbana vintertid för den som gillar skridskoåkning.

Vill du flytta hit?

Om du är sugen på att flytta till Sollentuna har du en del att fundera på. Var i Sollentuna ska du bo? Ska du sköta flytten själv eller med hjälp av en flyttfirma? Många väljer att sköta flytten själv. Trafiksituationen i Sollentuna är för det mesta ganska lugn och det är inget problem för de flesta att manövrera en stor bil i kommunen. Däremot finns det andra fördelar med att anlita en flyttfirma. Det är visserligen lite dyrare än att göra det själv, men du slipper det omfattande arbetet som hör en flytt till. Flyttfirmor finns det flera av i Sollentuna, även om det går att anlita en i orten man flyttar från också.

Här kan du få hjälp.

Dags att köpa en ny varmvattenberedare?

21 sep 2017

Många blir förvånade då man säger hur pass mycket vatten vi dagligen gör av med. Förvånade – och samtidigt drabbade av dåligt samvete. Vi har i Sverige någonting unikt som många andra länder enbart kan drömma om. Vi kan slå på en kran och dricka vatten direkt ur denna. En lyx som vi tar för given och som – tyvärr – i många fall gör att vi slösar. Vi kan spola vatten länge innan det känns tillräckligt kallt för att dricka, vi låter vattnet spola innan vi hittar en behaglig temperatur att duscha i och många kanske borstar tänderna medan kranen står på öppna spjäll.

En vanlig familj i Sverige – två vuxna och ett barn – gör av med ungefär 400-500 liter vatten per dag. Adderar vi ett barn så stiger siffran till 500-600 liter och talar vi om storfamilj (fler än två barn) så nosar vi på en vattenförbrukning om 650-999 liter per dygn. Ganska mycket, och många skulle nog kunna rycka sig i kragen gällande denna användning. Vatten är ingen oändlig resurs, inte ens i Sverige.

Med denna lilla brasklapp nämnd så tar vi oss vidare till en annan väsentlig del gällande vatten – nämligen hur man får detta varmt; något som sker genom en varmvattenberedare. En varmvattenberedare som har en begränsad livslängd och som med jämna mellanrum alltså måste bytas ut. Vi tänkte här peka ut några viktiga poänger gällande en varmvattenberedare som du kan ha i åtanke då det är dags för er familj att byta ut er gamla. Kort och gott – tänk på detta då ni ska investera i en ny varmvattenberedare:

  • Hur stor behöver ni? Siffrorna vi nämnde ovan kan vara en bra mall att utgå ifrån. Två vuxna och två barn gör av med ungefär 5-600 liter vatten om dygnet. Er varmvattenberedare bör alltså ha kapacitet för denna åtgång. Ta i lite i överkant.
  • Vilket märke ska ni välja? Det finns nästintill en djungel då det kommer till varmvattenberedare – både sett till storlekar, funktioner och märken. Det kan här vara bra att välja ett etablerat märke och betala lite mer för en sådan. De större aktörerna är ofta stora av en anledning; att de levererar kvalitet.
  • Priset: Tänk på att ni ska dra nytta av er varmvattenberedare under en längre tid. Försök att se kostnaden som en investering snarare än som en utgift. Det kan vara läge att betala lite mer för en modell som håller längre. Och: se gärna över vilken typ av garanti som ingår. Lång garanti och möjlighet ill service är alltid något att sikta mot.
  • Skötsel: De flesta av oss saknar den där naturliga händigheten då det kommer till maskiner. Helst av allt vill vi kunna trycka på en knapp och se att allt fungerar. Tillhör du den här kategorin av människor så bör du också eftersöka en varmvattenberedare som inte är alltför avancerad och som har en massa funktioner som du inte vet hur de fungerar.

Även sängar behöver bytas ut

20 sep 2017

Hur skulle du agera om du fick ont i dina fötter efter varje löprunda? Hur skulle du göra om du fick ont i ryggen varje gång du suttit ner i din kontorsstol på jobbet? Vilken skulle bli din första åtgärd om du upptäckte att det lossnar metall från din stekpanna varje gång du lagar mat? Svaren på dessa frågor är att du skulle byta ut dina skor, att du skulle be din chef om en ny, mer ergonomisk stol samt att du skulle investera i en ny stekpanna. Logiskt – eller hur?

Men, hur skulle du agera om du plötsligt insåg att du sover dåligt, att du vaknar med en stelhet i kroppen eller med ryggvärk? Många lider av dessa åkommor – men man gör ingenting åt själva grundproblemet som ligger i att man har en för dålig säng. Gällande sängar så kan dålig i det här fallet innebära att sängen i fråga är utsliten, att den är för hård, för mjuk eller för liten – vi ser alla annorlunda ut och vi har därmed också olika behov då det kommer till hur våra sängar ska se ut och kännas. Få har dock kommit till insikten om att även sängar behöver bytas ut med jämna mellanrum och i många fall så ligger det ekonomiska skäl bakom.

Det kanske är saftigt att lägga ut 10-50.000 kronor för en ny säng; men vårt råd är att man ser det som en investering. Slå ut denna totala kostnad över kanske 10-20 år och du får en bättre bild över vad du betalar för. Dessutom så är investeringen i dig själv också. Du spenderar trots allt sju-åtta timmar per dygn i din säng och det är egentligen i den du får din enda chans att vila ut – något som vi alla behöver. I synnerhet om du bor i en större stad där stressnivån är högre.

Chans att hitta billiga sängar i Stockholm

Sover du dåligt och bor i exempelvis Stockholm så får du svårare att klara av jobb, familjeliv och vardag – så enkelt är det. Lyckligtvis så är det dock också så att du har allra bäst chans att hitta en bra säng. Detta beroende på att det finns extremt många företag som jobbar enbart med sängar; rena specialister som inte finns i andra, mindre städer. De som är bra med sängar från en sådan specialist är att de vet vad du behöver, de kan se vilken typ av säng som generellt passar din kroppsform och de kan även anpassa sängen utifrån dina önskemål; storlek, sänggavel, höjd och så vidare.

Dessutom: priset på sängar i Stockholm kan bli väldigt förmånligt. Dels så har vi konkurrensen mellan de olika affärerna och dels så har vi det faktum att butikerna i fråga jobbar efter devisen om att gammalt ska bort och nytt ska in. Enkelt förklarat: de sängar som såldes ifjol måste ge plats för de nyare sängar som ska säljas i butiken i Stockholm; detta ger dig väldigt goda möjligheter att göra ett ekonomiskt klipp. Ett klipp som garanterat kommer att ge dig bättre sömn under en lång, lång tid framöver.

Besök http://www.sängarstockholm.biz för mer information.

En radonmätning ger dig trygghet

6 sep 2017

Det farliga som kan finnas i ett hus är ofta det som man inte ser. Det vill säga, skulle en golvplanka spricka, skulle ditt tak börja läcka eller skulle räcket till din trapp lossna – ja, då skulle du utan någon längre väntetid åtgärda dessa problem och göra ditt hus till en säkrare och tryggare plats. Handlar det däremot om mögel, fuktskador eller om för höga halter av radon så finns det en risk att du lever på som vanligt och inte har en tanke på konsekvenserna av detta och riskerna som gömmer sig i detta.

Gällande radon så är riskerna faktiskt väldigt höga – efter rökning så räknas nämligen radon som den största orsaken till lungcancer och en kombination av dessa två ökar riskerna rejält. kort sagt, ett hus med för höga halter av radon kan vara en potentiell livsfara som inte syns.

Men; att radon inte syns innebär inte att det inte går att upptäcka. Det som krävs är att man som husägare bokar in en tid för radonmätning och en sådan låter betydligt allvarligare än vad den i själva verket är.

För, en radonmätning kommer inte att kräva något av dig som husägare och det handlar inte om något projekt där ni tvingas att lämna huset eller leva i något slags kaos. Nej, en radonmätning innebär att företaget du anlitat på valda platser placerar ut små dosor och där kommer dessa sedan att ligga i minst två månader och någon gång mellan 1:a oktober och 30:e april. Att det tar så förhållandevis lång tid att genomföra en radonmätning beror på att man måste få ett tillförlitligt resultat och halterna kan sjunka- och stiga beroende på väder, vind och exempelvis ventilation.

Boka tid för en radonmätning

Men; att det finns risker i att leva i ett hus med för höga halter av radon – rekommenderat värde är 200 bq/meter3 – är en sak; men hur stor är chansen att just du och ditt hus är drabbat? Om detta kan vi visa upp några siffror från Strålskyddsmyndigheten som påvisar vikten av en radonmätning.

Där uppskattar man att så många som 400.000 hus i Sverige har för höga radonhalter. Av dessa så har man hittills upptäckt 40.000 stycken och man har åtgärdat cirka 25.000. Det finns således en risk att just ditt hus är drabbat och därför bör du också skaffa dig trygghet genom att boka in en radonmätning.

Skulle radonhalten i ditt hus visa sig vara för hög behövs en radonsanering. Läs mer om det på sidan http://www.radonsaneringstockholm.biz/.

 

Gör enkel VVS själv

24 aug 2017

”Riktig” VVS krävs en behörig fackman för att utföras. Visserligen kan det gå att göra själv, men det är förenat med stora risker. Dessutom kan du få problem med att få ut ersättning från ditt försäkringsbolag om olyckan är framme. Försäkringsbolag ställer i regel krav på att dylika arbeten ska vara fackmannamässigt utförda. Om du ens får någon ersättning när ett rör brister, så är den sannolikt mycket liten. För svårare VVS bör man alltid anlita någon.

Men det finns lite mindre saker man kan göra själv. Till exempel kan du förebygga stopp i avloppet eller rätta till en droppande kran.

Fixa en droppande kran

En droppande kran kan kosta dig flera tusen om året, om den droppar snabbt. Kommer det ungefär en droppe i sekunden kan det kosta ungefär 250 kronor om året, beroende på vad du har för vattenkostnader. En droppande kran kan ofta lagas själv, utan att behöva ringa in VVS. Det här är inte något man bör skjuta upp på – inte bara för det kan vara oerhört irriterande – utan även för att varje droppe kostar pengar.

Förebygg stopp i avloppet

Det här är en åtgärd för att slippa behöva anlita kostsam hjälp med VVS. Genom att vara försiktig med vad du häller i diskhon kan du undvika jobbiga stopp i rören. I vissa fall kan det här lagas på egen hand, men i mer komplicerade fall krävs det att man ringer in någon med kompetens på området.

Något som du till exempel bör vara försiktig med är fett och olja. Alla typer av fetter, oavsett om de är fasta eller flytande, stelnar nere i rören. Mot detta hjälper inte ens hett vatten, så vid för mycket fettlagringar kan rören behöva bytas ut.

Något annat som bör undvikas är kaffesump. Vissa har hört att kaffesump kan riva bort beläggningar i rören och är bra för att rensa upp, men så är inte fallet. Istället förenar sig snarare kaffesumpen med stelnat fett i rören. Använd istället sumpen till att strö i trädgårdsjorden eller släng den helt enkelt i komposten eller i vanliga soporna.

Om olyckan varit framme

Om olyckan varit framme kan du snabbt behöva hitta någon som kan VVS. Bor du i till exempel Lund kan du leta efter ”VVS Lund” på någon sökmotor för att hitta en firma snabbt. Vissa problem kan vara mer akuta, och då kan en sökning i stil med ”VVS Jour Lund” vara bättre. Lund byts givetvis ut mot din stad i sökningen.

Att köpa hus i Malmö – Renoveringsobjekt eller nybyggt?

7 aug 2017

Har du köpt ett nybyggt och fräscht hus i Malmö, eller har du fått tag på ett renoveringsobjekt? Vissa tycker det är oerhört spännande med renoveringsprojekt, medan andra drar sig för blotta tanken. Det kommer att innebära månader, kanske år, av arbete innan allting står klart. De som gillar att renovera lockas kanske istället av detta.

Klart är att det finns både för- och nackdelar med detta. Hur man prioriterar dessa för- och nackdelar visar i många fall även på om man faktiskt skulle kunna tänka sig att köpa ett renoveringsobjekt eller inte.

Lagarbete

Om du och din partner har köpt ett renoveringsobjekt kan ni troligtvis se fram emot mycket spännande och roligt lagarbete er båda emellan. Fördelarna med samarbete är ganska uppenbara. Ni får kvalitetstid tillsammans och får på egen hand skapa något efter era egna preferenser.

Men om man inte kompletterar varandra på rätt sätt finns det givetvis en risk att renoveringen blir ganska jobbig. Tycker ni konstant olika och är oense om hur arbetsuppgifterna ska fördelas, kan den där spännande renoveringen inte kännas så spännande längre. Det bästa sättet att värja sig mot detta är troligtvis att göra upp en ordentlig plan på förhand – som sedan hålls. Ska utomstående firmor anlitas för VVS och el? Ska någon av er ha fokus på ett särskilt rum?

Ekonomin

Det finns såklart vissa ekonomiska incitament till att köpa ett renoveringsobjekt man tror har stor potential. Ligger den dessutom förhållandevis centralt i Malmö finns det möjligheter att göra en inte oansenlig vinst när det sedan är dags för försäljning. De ekonomiska fördelarna driver vissa att ta sig an ett dylikt projekt – men långt ifrån alla.

Dock lär det faktum att utgångspriserna ofta är bra mycket lägre locka en del. Om man inte vill dra på sig allt för stora lån kan ett renoveringsobjekt vara en väg till att få ett stort, fint hus, som man gärna inte hade velat låna till om det var färdigbyggt och därmed dyrare.

I Malmö har ett stort antal nyproducerade bostadsrätter dykt upp på senare tid. Här är saker som VVS och el klart. De flesta anlitar VVS och el från utomstående firmor, vilket visserligen kan kosta en del, men skulle sällan överstiga mellanskillnaden upp till en nyproducerad bostadsrätt. Givetvis kan man ha otur och behöva utföra mer jobb kring t.ex. el och VVS än vad man trodde, men fortfarande skulle det sannolikt bli billigare med ett renoveringsobjekt än en nyproducerad bostadsrätt. Undantagsfall finns såklart där renoveringsobjekt varit riktigt dåliga affärer i största allmänhet.

 

Att köpa hus i Norrtälje

7 aug 2017

Är du intresserad av ett vackert hus i Norrtälje, med stor tomt, markiser och närhet till vatten? Allt som oftast finns det mängder av objekt ute till försäljning. Att hitta ett hus som uppfyller dessa kriterier bör inte vara alltför svårt (husets markiser kan du dock givetvis sätta upp på egen hand).

Många som köper en fastighet i Norrtälje gör det för att ha det som fritidsboende. Det finns dock en rad permanentboenden ute till försäljning i skrivande stund, och finns det säkerligen när du tittar också. Kanske är du en av dem som har varit på besök i Norrtälje och vill flytta hit permanent. Oavsett anledning och syfte, finns det en del saker som är bra att känna till inför en flytt hit.

Flytande återvinningscentral

Många som har ett hus i trakterna kring Norrtälje har det ute på en ö utan varken bilfärje- eller broförbindelser. Om du tittar på ett hus på en ö med sådana förutsättningar, har du möjlighet att lämna ditt grovavfall kostnadsfritt på kommunens flytande återvinningscentral.

Du får dock inte slänga allt på färjan. Till exempel får du inte slänga fyrverkerier, matavfall eller byggavfall. Du får till exempel inte slänga fasta installationer till bostaden. Om du är osäker på om du får slänga ett par gamla markiser eller något annat som ligger lite i gränslandet, kan du höra av dig till kommunen och fråga. Vanliga markiser bör visserligen räknas som en fast installation på bostaden, men kanske får du åtminstone slänga själva duken om du vill bli av med den.

Att göra

Norrtälje passar bra för den som gillar natur och friluftsliv. Särskilt bra passar det den som är intresserad av att åka båt, fiska eller den som bara gillar sjön i allmänhet. I kommunen finns mängder av badplatser och även tre badplatser, vilka hittas i Norrtälje, Rimbo och i Hallstavik. Badmöjligheter är det alltså ingen brist på i Norrtälje med omnejd.

Därtill finns goda möjligheter till andra friluftsaktiviteter. Till exempel finns här många lekparker, motionsspår, naturreservat, Norrtälje Skatepark, preparerade längdskidsspår och vackra strövområden.

Storstaden aldrig långt borta

Även om den service du kan tänkas behöva säkerligen finns i Norrtälje, ör det avgörande för många att Stockholm fortfarande ligger ganska nära. Till exempel går det direktbussar till KTH och centrala Stockholm från centrum i Norrtälje, vilket gör att du fortfarande har nära till större evenemang, som hålls i till exempel Friends Arena och Globen, och kanske också vänner som du lämnat kvar i storstaden.

Flytta ihop - Dubbelt Bohag

31 jul 2017

Att flytta ihop är riktigt spännande! Men för den som är osäker på hur det egentligen kommer att gå så är det dumt att göra sig av med bostad och möbler för att prova på sambolivet. För att slippa göra sig av med sin bostad så finns en lag som reglerar att du har rätt att hyra ut din bostad i 6 månader för att testa sambolivet. I storstäder som Stockholm så vill man inte släppa sin bostad bara sådär om man inte vet att det fungerar. För skulle sambolivet inte fungera så visar bostadsbristen sitt rätta ansikte och då står du där utan bostad om du inte valde att hyra ut din gamla bostad under samboprövotiden. Om sambolivet har fungerat i 6 månader så får du i vissa fall inte fortsätta att hyra ut din gamla bostad. Om du har hyrt ut den möblerad så måste du alltså släppa bostaden men även ta ställning till vad du ska göra med dina möbler.

Vems möbler ska ni ha i bostaden?

Om båda parterna har möbler sedan tidigare så kan det vara svårt att bestämma vems möbler ni ska ha i er gemensamma bostad. Om den ena parten flyttar in hos den andra så blir det lätt så att möblerna som redan står i bostaden är de som får vara kvar. I vissa fall så blandar man möblerna från båda parterna. Ett sätt att slippa göra sig av med sina möbler under samboprövotiden är att ställa möblerna i ett förråd. För om det skiter sig så vill man inte stå utan både bostad och möbler. Det kan även vara så om en bostad hyrs ut så kan man välja att göra den omöblerad under uthyrningen så den tillfälliga hyresgästen inte ska kunna slita på möblerna.

Förvara möblerna

För den part som inte vill göra sig av med sina möbler så kan man alltså förvara möblerna i ett förråd. Det gäller både under den period som du kan hyra ut din gamla bostad (sambo-prövotiden) men även efter den. Vissa möbler vill man inte göra sig av med och då kan just ett förråd vara en bra lösning. Med förråd så finns både vinds- och källarförråd, men dessa är sällan speciellt säkra eller hållbara då det kan vara fuktigt eller mögligt. För att vara säker på att ingen obehörig kommer åt dina möbler och att de inte tar skada av dålig luft eller liknande så finns magasineringsföretag. Hos dessa kan man hyra ett torrt förråd som ingen obehörig kan ta sig in i. De har även kameror som gör att eventuella inbrottstjuvar fångas på film, det finns sällan i vinds- eller källarförråd. Magasinering i Stockholm kostar självklart en mindre summa varje månad att hyra ett förråd - men troligtvis har din månadskostnad redan gått ner i och med sambolivet så någon hundralapp för ett förråd är ingen större kostnad om du verkligen vill behålla dina möbler men de inte får plats i er gemensamma bostad.

Så flyter flytten på smärtfritt

16 jul 2017

Ska ni flytta? Grattis! Gör flytten så smidig som möjligt med följande tipp-topp-flytt-tips!

Packa Smart

Börja packa ner i kartonger i tid. Det kan kännas onödigt att börja packa ner sitt liv i kartonger redan 2-3 månader innan flytten, men ju mer ni får undan i tid - ju lättare blir det att få ner det sista utan att stressa. Det som ni kan börja packa ner i god tid är hemtextilier och kläder som inte används under just denna säsong. Det är ofta väldigt mycket saker vi har hemma som inte används under stora delar av året och det är ingenting du kommer sakna kommande 2-3 månader.

Ta hjälp av flyttfirma när det är dags för flytten

Att anlita flytthjälp blir mer och mer vanligt. Det finns mycket hjälp att ta när det är dagen D för flytten. Det finns gott om flyttfirmor i de större städerna och de vill mer än gärna stå till tjänst när det är dags för just er flytt. De kan hjälpa dig att endast transportera ditt bohag, men de kan även hjälpa dig att montera ner större möbler, bära ner möbler och kartonger till en flyttbil, transportera och sedan bära upp och även montera ihop möblerna igen. Allt beror på vilken hjälp just du vill ha. Om du vill ha packhjälp så kan många flyttfirmor även erbjuda just det. Packhjälp kan passa för den som känner att tiden inte finns eller som av andra anledningar inte kan packa själv.

Städfirma för flyttstädning

När hela bohaget har lämnat er gamla bostad så ska bostaden städas från topp till tå. Detta är ett enormt projekt som kan ta flera timmar beroende på hur stor bostaden är. Det är inte riktigt det man vill göra när man fått in alla kartonger och möbler i den nya bostaden. För att slippa lägga tiden på en flyttstädning kan du alltså leja bort arbetet till en professionell städfirma som sköter hela städningen åt dig. Många firmor lämnar dessutom en garanti på att du som kund och den nya bostadsägaren eller gästen ska bli nöjd. Om något inte skulle vara bra gjort, eller om något är missat, så kommer helt enkelt företaget tillbaka och åtgärdar detta. Fler och fler flyttfirmor erbjuder även flyttstädning. Det innebär inte att personalen som hjälper dig med flytten åker tillbaka och genomför städningen, utan det innebär att företaget har ett samarbete med en städfirma som de anlitar åt er. Ofta blir det bara en faktura och städföretaget får sedan fakturera flyttfirman för sin del av kakan.

Inför flytten - kom ihåg detta

9 jul 2017

Att flytta till en ny bostad är något spännande och kul, men alla steg som hör till innan flytten är viktigt att man gör i god tid. Själva flytten kan annars bli väldigt besvärlig om man inte har packat och organiserat allt ordentligt. Det är mycket man ska tänka på för att allt ska flyta på så smidigt som möjligt. Det är alltid bra att vara ute i god tid för att slippa stressen, annars ökar risken att man faktiskt missar viktiga saker. Oavsett om flytten gäller företag eller privatpersoner så finns det vissa saker som bör organiseras och förberedas. Alltifrån flyttdrag till transport bör planeras. Tänk noga ut vilka tjänster som behövs. Är det till exempel stora möbler såsom piano, säng eller liknande som du behöver hjälp med? Behövs städhjälp inför flyttstädningen?

Om man anlitar ett flyttföretag kan det vara bra att inte nöja sig med första bästa flyttfirman, utan jämför istället priser och offerter mellan olika företag och titta just på vad flyttfirman kan erbjuda dig. Utifrån det kan man sedan dra slutsats och avgöra hur seriöst företaget verkar. Det är även viktigt att försäkra sig om att flyttfirman följer de allmänna bestämmelserna i Bohaget. Man ska se till att få ett skriftligt avtal av flyttfirman innan uppdraget påbörjas. Där ska det tydligt framgå vad uppdraget omfattar och hur mycket det kommer att kosta. Det bästa är att försöka få ett fast pris då risken finns att priset kommer dra iväg om de går på timmar.

Värt att tänka på när man anlitar en flyttfirma är att titta på vilka kommentarer och recensioner flyttfirman fått sedan tidigare. Det är även ett plus om man fotograferar sina möbler om man är extra rädd om någon eller några möbler skulle få ta skada under flytten. Om flyttfirman skulle ligga till skuld men anser sig att det inte är så och någon möbel blir skadad så har man i sådana fall dokumenterat hur det såg ut innan flytten. Tipset är att låta flyttfirman ta hand om hela flytten, om det då skulle uppstå problem är det då tydligt att firman har ansvaret för det.

Packning inför flytten

När det väl kommer till själva packningen så är det bra att stapla kartonger tre och tre samt märka varje kartong på två sidor vad som finns i. Märk alltså inte ovanpå kartongen med tanke på att man inte ser lika lätt vad som är i kartongen då. Porslin staplas på högerkant med silkespapper och glas läggs ned inslagna i silkespapper. Packar man till exempel böcker så lämna gärna halva kartongen till kuddar och kläder. Med andra ord undvik att packa för tungt! Koppla ur och rulla ihop alla sladdar till TV, video, stereo och liknande, fäst med snöre eller tejp. När man väl packar är det dessutom ett perfekt tillfälle till att rensa upp hemma. Trasiga saker kan man slänga, men saker som man inte vill slänga som fortfarande är användbart kan man med fördel ge bort eller sälja. Tänk på att börja med rensningen i god tid då det ofta tar längre tid än man tror sig.

Ta hjälp vid flytten

6 jul 2017

Är det dags att flytta? För att göra flytten lite smidigare så finns det massor med hjälp du kan ta del av. Det mesta går dessutom inom rut-avdraget, så du behöver inte betala fullpris! Det bästa med att anlita hjälp är att du kan jämföra offerter och garantier mellan olika företag för att få fram det bästa priset för just det arbete som ska utföras hos dig.

Anlita en flyttfirma

Det finns gott om flyttfirmor i vårt avlånga land. Speciellt i storstäderna finns det många flyttfirmor som gärna hjälper dig med flytten. Vissa av dem erbjuder även packhjälp! Med packhjälp så packar de ihop ditt bohag åt dig. Det innebär även att de virar in glas och liknande i plast och papper så det inte råkar gå sönder under flytten. Det en flyttfirma vanligtvis gör är att de bär ner dina kartonger och möbler till en flyttbil, transporterar det till ditt nya boende och sedan bär upp det. De har även tilläggstjänster som nedmontering och montering av större möbler som inte kan flyttas fullt monterade, så som soffor, större bokhyllor, sängar och liknande. Här har du ett bra tips på en flyttfirma i Tyresö.

Flyttstädning

Flyttstädning är något som alla måste genomföra innan de lämnar över nycklarna till nästa ägare. Många flyttfirmor har börjat att även hjälpa till med flyttstädningen och det kan göra att totalpriset för flytthjälp och städning sänks gentemot att anlita separata företag för flyttstäd och flytthjälp. Hur som helst så måste en flyttstädning ske och genom att anlita ett städföretag för detta så lämnas ofta nöjd kund-garanti. Det innebär att företaget kommer tillbaka och åtgärdar eventuella brister om du eller den nya ägaren inte är nöjd med städningen.

Självklart kan du sköta hela flytten själv

Det finns många som väljer att sköta hela flytten själv, dvs. både nedpackning, transport, uppbärande av kartonger och möbler samt flyttstädningen. Fördelarna med detta är att du sparar några tusenlappar, men det kommer ta mycket längre tid. Att göra en ordentlig flyttstädning för en vanlig privatperson tar väldigt mycket längre tid än vad det gör för ett städföretag som gör arbetet dagligen. Samma sak gäller om du väljer att använda tilläggstjänster som packhjälp och monteringshjälp. Flyttfirmor som utför detta arbete dagligen är snabba, effektiva och försiktiga, men mest av allt: erfarna och kunniga. De gör detta arbete väldigt ofta och vet hur det ska göras för att bli rätt. Du som privatperson kommer ändå ha fullt upp med att packa upp och göra iordning din nya bostad.

← Äldre inlägg