Gå på visning – det första steget

Att gå på visning är ofta det första steget till att köpa en bostad. Eller; egentligen det näst första. Idag så finns det nämligen betydligt fler verktyg än vad som förr var fallet då det kommer till att hitta lämpliga bostäder. Där du förr var tvungen att sitta med en dagstidning och ringa in intressanta objekt, besöka olika mäklarkontor eller på annat sätt lokalisera bostäder till salu så kan du idag finna sådana betydligt lättare. Hemnet, Blocket Bostad, samtliga mäklarkontor – allt finns på internet och det gör det hela mycket bekvämare då det kommer till att lägga upp ett schema. För; att gå på visning, det är något som ofta sägs i pluralis.

Det vill säga; man går på visning:ar. Något som kan ställa till lite besvär sett i synnerhet till större städer. Det kan finnas flertalet objekt -  i olika stadsdelar – som visas under samma tider och hur sållar man bort agnarna från vetet? Vi tänkte ge ett tips kring detta som ser ut som följer:

  • Använd mobilens funktioner: Välj två- tre objekt och mät upp den exakta sträckan mellan dessa. Bor du i Stockholm så är SL:s hemsida ett bra hjälpmedel för att lägga upp en plan. Och: försök att hålla dig till samma stadsdel – åk inte runt som en jojo.
  • Dagen efter: du har ytterligare en dag på dig och där kan du lägga upp en liknande plan som under söndagen. Med vissa förbehåll: måndagsvisningen sker ofta ännu snävare och exempelvis mellan 18.00-19.00 – överallt. Söndagens visningar kan ske mellan 12-13.00 och de kan lika gärna ske mellan 14-15.00. Rekommenderat är att du verkligen försöker maximera söndagen sett till antalet besökta visningar.
  • Kontakta mäklaren. Du kommer – oavsett hur mycket du försöker – inte att hinna med att gå på alla visningar du vill. Men; det finns ytterligare en lösning och det är att ringa till den mäklare som företräder objektet och be om en extravisning. Det brukar vara möjligt – det ligger både i säljarens och mäklarens intresse – och detta även med relativt kort varsel.

 

Gå på visning – använd det sunda förnuftet

 

Vi tänkte avsluta med att komma med en liten uppmaning – en slags skola – kring hur man beter sig på en visning. Något som många verkar ha missuppfattat. Det du behöver ha i åtanke är att du faktiskt är hemma hos någon – du är gäst i en annan persons hem. Så ansträngande är det inte att exempelvis ta av sig skorna så att en massa smuts inte kommer in i bostaden, eller hur? Vidare förhållningsregler som med fördel kan följas är dessa:

 

  • Vänta på din tur. Är det mycket folk på en visning – låt alla ha en chans att titta och göra en egen bedömning. Träng dig inte i kön, vänta på din tur.
  • Behåll det negativa för dig själv. Luktar det konstigt? Är badrummet mindre än förväntat? Har köksgolvet en fläck? Du är förmodligen inte ensam om att ha sett/känt detta. Håll det för dig själv och gå inte omkring och påverka andra.
  • Ljug inte. Försök inte påverka andra genom rena lögner. ”Det luktar mögel i köket, är det inte en fuktskada i badrummet, det verkar vara ett stökigt område”. Du vinner ingenting på ett sådant beteende, du gör bara bort dig själv.
  • Var måttlig. Peppra inte mäklaren med frågor – det mesta står i prospektet – och försök att undvika tumstocken till dess att alla andra spekulanter har avlägsnat sig. Det är okej att ställa frågor – det ska du naturligtvis göra – men du behöver inte fråga om allt, hela tiden. Lyssna på vad mäklaren säger, de flesta har samma frågor.
  • Lämna namn och nummer vid intresse. Är du inte intresserad så behöver du inte lämna något nummer; det sparar både dig och mäklaren tid.