Köpa bostad? Här en liten guide!

Att köpa en bostad innebär en väldigt spännande tid. En tid som för vissa kan vara extremt lång, medan den för andra är väldigt kort. Naturligtvis så är det en fråga om läge, det är en fråga om var i Sverige man bor, det är en fråga om hur mycket pengar man har att röra sig med – men det är också en fråga om tur. Faktiskt.

Att hitta rätt bostad, till rätt pris och där konkurrensen är minimal – det är få förunnat och att göra det direkt; då ska man ha ett visst mått av tur också – särskilt om man bor i en ”hetare” stad som exempelvis Stockholm där varje visning innebär ett stort antal hugade spekulanter.

Det bästa rådet vi kan ge dig som står inför att köpa en bostad är därför detta: ha tålamod och var beredd på att det tar tid. I detta ligger också ett stressmoment som du måste bortse ifrån. Hittar du inte dina drömmars bostad, sticker budgivningen iväg? Var lugn och vänta; ge dig inte in i budgivningar som du vet att du inte har råd med.

Det kan här även vara läge att sänka kraven lite. Menas här: du kan inte räkna med att få allt – balkong, en öppen spis, kakelugn, nyrenoverat kök- och badrum och en bostad som ligger vid vattnet och vid ett perfekt område. Där får du nog sänka ribban lite, stryka några önskemål från listan och rätta munnen efter magsäcken. Var realistisk, det tjänar du på.

Här kommer ytterligare några tips kring hur du ska tänka – och agera! – vid ett köp av bostad:

  • Vänta in ”din” bostad. Försök att göra det till en vana att kolla på Hemnet och Blocket Bostad dagligen och skriv ned de objekt som du tycker är intressanta. Inför visningar så bör du göra upp ett schema och rangordna de objekt som du fattat tycke för. Var realistiskt och smart även här; ser du en jättefin bostad som ligger ute för ett väldigt lågt pris så kommer denna att dra väldigt mycket folk till visningarna och säkerligen kommer också en budgivning av en större modell att äga rum. Här kanske det finns en större chans att vinna en budgivning på ett annat objekt. Du kan alltid anmäla ett intresse och följa budgivningen oavsett; och om denna inte skulle ta fart så kan du fråga om en extravisning.
  • Ha klart allt på förhand. Lånelöfte ska vara klart – det kan vi inte nog poängtera. Men vi menar även att du kommer att tjäna på att din egen bostad (förutsatt att du har en sådan) är redo att säljas. Se till att den ligger ute på Hemnet som ett kommande objekt  och tryck på startknappen så fort du hittat din nya bostad. det här förutsätter att du A) har kontaktat en mäklare och B) att bostaden är stylad, fotograferad och sakligt beskriven.
  • Ta hjälp: du bör se till att din nya bostad är ordentligt undersökt – du har undersökningsplikt! – och som lekman så bör du ta hjälp vid denna undersökning. Boka in en besiktningsman och om du har exempelvis en snickare i din bekantskapskrets så kan denne hjälpa dig med att räkna på eventuella renoveringar.
  • Gör en budget. Ett nytt boende innebär i de flesta fall ökade omkostnader. Se till att alla vägar är tilltäppta här. Räkna på en räntehöjning, räkna på renoveringar, räkna på amortering, sparande och på vad ett större lån skulle innebära för din månadskostnad. Köper du hus så ska du även räkna in lagfarten i detta. Och: kolla alltid om det finns pantbrev tagna på bostaden.

 

Så kan du vinna en budgivning

Vårt sista tips gäller budgivningen; det som avgör om bostaden i fråga blir din eller om den hamnar i någon annans händer. Budgivning – det är väl bara att lägga det högsta budet? Förvisso, men du ska göra det inom taket av ditt lånelöfte, du ska inte betala för mycket och du ska försöka få din nya bostad till ett så rimligt pris som möjligt – regler och önskemål som även de andra budgivarna har att förhålla sig till.

Vi tänkte presentera några taktiker kring budgivning, men först så ska vi komma med en uppmaning: buda med hjärnan och lämna hjärtat utanför. Okej, du nådde din maxgräns och du blev överbjuden. Svälj besvikelsen och gå vidare. Börja inte buda med pengar som du inte har. Och: värdera varje objekt innan du sätter igång. Kolla statistik, jämför och sätt upp en maxgräns för dig (oavsett om det ligger under ditt lånelöfte) och sitt bud.

Taktik ett – det höga budet: du lägger ett bud direkt – ett högt sådant och hoppas därmed att du skrämmer bort alla andra. Du visar muskler och du visar upp – för att tala pokerspråk – en stark hand.

Taktik två – den försiktiga generalen: oavsett vilket bud du får emot dig så höjer du med en låg summa om kanske fem-tio tusen kronor. En taktik som tröttar ut de andra; men den kräver att du är vaken och att du höjer direkt då ett annat bud kommit. Höjer du tiotusen kronor efter flera timmar så är det att anse som ett svagt bud. (naturligtvis med hänsyn till hur höga bud som kommit in).

Taktik tre – den plötsliga intressenten. Två stycken budgivare har gått i clinch under några dagar – de har höjt, de har velat, de har höjt igen. Till slut stannar budgivningen och det är där du kommer in med en ganska rejäl höjning. En taktik som kräver att du har en regelbunden kontakt med mäklaren och att du hela tiden flaggar för ett intresse. Men; den anses av många som oschysst (hur det nu kan vara det?) och mäklare tycker sällan om den heller (i och med att de tvingas ringa ideligen).

Taktik fyra – nivåhöjaren. De andra budgivarna har – liksom du – ett lånelöfte att förhålla sig till. Du vet inte vad detta ligger på – men du kan hela tiden testa gränsen. Troligt är att det ligger jämnt på en summa och att du således budar över jämna nummer. Förenklat: bjud hellre femtusen kronor över en miljon än femtusen kronor under. Dessutom så har den här taktiken även en psykologiskt aspekt som går ut på att man uppfattar bud femtusen kronor över exempelvis två miljoner som extremt höga – detta medan ett bud på tiotusen kronor mindre upplevs som mindre skrämmande. Jämför själv: vad ser mest skrämmande ut för ögat – 1.995.000 eller 2.005.000? Det skiljer tiotusen kronor i pengar (en blygsam summa i sammanhanget)  – men det skiljer rejält i ren puls och rent psykologiskt.