Det finns några små tips som kan underlätta så man står inför att köpa en bostad. Dessa ska vi gå igenom nedan – men innan det så ska vi även säga att det är skillnad på bostäder och bostäder också.
Det är helt enkelt en avsevärd skillnad mellan att köpa en bostadsrätt och att köpa exempelvis en villa. Det senare är något som dels – ofta – kommer med ett högre pris och som dessutom kräver lite extra arbete av dig som köpare. Villor och hus drabbas nämligen oftare av skador och slitage och här är det väldigt viktigt att du först och främst ser vilket skick som objektet i fråga håller.
Vi rekommenderar alltid att du anlitar en besiktningsman innan du skriver på ett kontrakt och detta för att säkerställa att ingenting är fel på huset. Kort och gott; du får genom att anlita en sådan – på ett helt annat sätt – svart på vitt kring hur huset egentligen mår och kostnaden för detta brukar vara ungefär 5000 kronor.
Ett måste, sett till att köparen de facto omfattas av en undersökningsplikt och att du aldig kan hävda dolda fel om det exempelvis handlar om en stor fuktfläck i taket. Den förväntas du ha sett. Gällande just fel – dolda som synliga sådana – så är det lite av en djungel att ta sig igenom och, om vi ska fortsätta den metaforen, besiktningsmannen är den som håller i macheten. Anlita en sådan, i synnerhet vid en hus- eller villaaffär.
Med detta sagt: här är ytterligare några tips att använda då du ska köpa en bostad.
- Ha finansieringen klar. Se till att du har ett tak i form av ett lånelöfte satt av din bank innan du ger dig ut på visningar.
- Köp för att bo. Se inte din bostadsaffär som en chans att tjäna snabba pengar – köp istället med en tanke på att du ska bo där under en längre tid. Varför köpa en bostad där du egentligen inte trivs bara för att tjäna pengar i framtiden (det kommer du förmodligen att göra oavsett) ?
- Fokus på rätt saker. Bostaden har en spis, nytt badkar och nytt golv – perfekt; men är det egentligen det viktigaste? Menas med detta: är det inte viktigare att se till exempelvis planlösning, vilket område bostaden ligger och om det exempelvis finns en balkong? Du kan på egen hand köpa en spis – men du kan inte sätta upp en balkong. Låt dig inte luras av en snygg renovering (om planlösningen i övrigt inte är tilltalande).
- Tala med mäklaren. Vi nämnde ovan vikten av att anlita en besiktningsman vid ett husköp – motsvarigheten vid ett köp av en bostadsrätt stavas stambyte. Kort och gott: du vill veta om det planeras något större ingrepp i fastigheten och du vill veta om detta kommer att påverka exempelvis din hyra och din levnadsstatus i framtiden. Är mäklaren ovillig att svara – eller ger ett svävande svar – så kan du med fördel ringa till någon i styrelsen och höra dig för.
- Besiktningsman. Ja, även vid ett köp av en bostadsrätt så rekommenderas en sådan. Du har samma undersökningsplikt där som vid ett husköp. Priset blir ofta lägre i detta fall dock; då ytan ofta är mindre och besiktningen därmed går fortare att genomföra.
- Skriv kontrakt direkt! Du vann budgivningen, du jublar och du tar fram champagnen. Kontraktet ska skrivas under morgondagen och du tar på dig din finskjorta- allt är toppen; fram till dess att mäklaren ringer och säger att ännu ett bud kommit in och att säljaren överväger det. Har du blivit lurad? Nej, det är mäklarens uppgift att framföra alla bud och det är säljaren som bestämmer vem denne vill sälja till (även om budet, mot alla odds, skulle vara lägre). Kort sagt: affären är inte hamn förrän din namnteckning skrivs i bläck på kontraktet – se till att påskynda processen.