Blogg

Många fördelar med en säkerhetsdörr

7 jul 2021

Med en bra säkerhetsdörr kan man sova tryggt och många gånger slippa inbrott. Dagens moderna säkerhetsdörrar är dessutom snygga och stänger även farlig brandrök och störande oljud ute.

Fördelarna med att byta till en säkerhetsdörr är många. Och inte bara att inbrottsskyddet blir bättre och man försvårar för tjuven att ta sig in. Med en modern säkerhetsdörr får man också ett bättre brandskydd. Säkerhetsdörren nämligen både förhindrar giftig brandrök, och även fungerar som en viktig komponent i en brandcell, och kan sakta ned ett brandförlopp.

Det innebär också att man slipper känna matos, cigarettrök och andra dofter från grannarna. Dagens välisolerade säkerhetsdörrar bidrar även till en lägre energiförbrukning, men höjer även värdet på bostaden. Särskilt om man väljer en säkerhetsdörr som passar med husets arkitektur.

Säkerhetsdörrar i olika säkerhetsklasser

Förutom att det finns säkerhetsdörrar i olika slags design för både äldre fastigheter och moderna, finns det även dörrar med olika säkerhetsklass. Vissa säkerhetsdörrar står emot inbrottsförsök med enkla handverktyg bra, medan andra även klarar avancerade elektriska verktyg.

Vilken säkerhetsklass man ska välja beror exempelvis på om det är en säkerhetsdörr till en privatbostad eller företag. Och om det är enkelt att upptäcka ett inbrottsförsök eller inte. Ibland har även försäkringsbolaget specifika krav, särskilt för företag.

Vill man köpa en säkerhetsdörr ska man vända sig till ett företag som säljer certifierade dörrar, som dessutom uppfyller de krav säkerhetsdörrar i olika säkerhetsklasser har. Självfallet är utseendet också viktigt, och bäst blir det om man väljer en säkerhetsdörr som passar till husets arkitektur.

Sanering – viktigt att det sker på rätt sätt

22 jun 2021

Sanering är ett viktigt jobb. Det är för att kontrollera att det inte finns farliga ämnen i en bostad. Detta är vitalt om du funderar på att bygga ut. Du måste då anlita hjälp med saneringen.

Många har stora drömmar om att bygga ut sitt hus. Men inte alla tänker på säkerheten kring detta, speciellt många äldre byggnader. Det handlar inte heller om att enbart kontrollera väggar och se till att du inte råkar ta ner en vägg som är viktig. Utan också för att se till att det inte finns några farliga ämnen. Sanering innebär att kontrollera att det inte finns farliga ämnen i ditt hem. Speciellt för äldre hus kan detta vara något som finns. Men du kan inte göra saneringen själv. Utan du måste vända dig till en firma för att fixa detta åt dig. De kontrollerar då att ditt hem inte har farliga ämnen som PCB och asbest som kan skapa allvarliga sjukdomar hos människor.

Olika sorter av sanering som finns

Många tänker inte på att få bort asbest från byggnader när det kommer till sanering. Utan istället människor med skyddskläder för att hantera någon farlig kemikalie. Detta är en form av sanering vilket kallas för smittisolering. Då rengör de lokaler med bakterie- och virusdödande vätskor, detta för att minska att det blir en smittspridning. Det finns även social sanering vilket innebär att lokaler och bostäder blir sanerade, speciellt om bostaden inte har blivit ordentligt omhändertagen. Detta från skadedjur, smuts, djuravfall, kroppsvätskor och dåliga lukter. Läs mer om sanering på denna sida: saneringnorrköping.nu

Vad kostar det att lägga om taket?

30 maj 2021

Börjar det bli dags att lägga om taket? En takomläggning är ett stort arbete som kräver en hel del planering, särskilt om man också vill byta taktyp. Men vad kostar ett nytt tak egentligen?

Priset för ett nytt tak varierar och beror främst på vilken typ av material man lägger och hur stor tidsåtgången eller arbetskostnaden är. Det tar exempelvis mycket längre tid att lägga ett tak av tegel jämfört med ett tak av plåt eller papp. Tegel är också det material som är dyrast, men det håller också längst. Det kan vara svårt att själv beräkna kostnaden för takomläggningen, och många takläggare erbjuder kostnadsfria hembesök i samband med en offertförfrågan. Då har man också möjlighet att diskutera val av material, även om man oftast lägger samma slags material som tidigare.

Ibland behöver man ett bygglov innan man kan byta taket

När man väljer taktyp blir det bästa om man väljer ett material som passar stilen på huset och arkitekturen. Behöver man inspiration kan man studera liknande hus i området där man bor och se vilka slags takmaterial de har. Oftast behöver man ett bygglov från kommunen för att byta taktyp, och det gäller därför att planera takbytet i god tid. Men olika material lämpar sig inte för alla typer av tak. Vissa material som tegel och betong är ganska tunga och takstolarna måste klara tyngden. Tegel fungerar inte heller på tak med mindre lutning eftersom avrinningen då inte fungerar. På sådana tak passar i stället papp, plåt eller sedum. Läs mer om takläggare på denna webbsida: takläggaredalarna.nu/

Ren och snygg i huvudstadens mingel

29 apr 2021

Ser ditt badrum slitet och tråkigt ut så kanske det är dags att ta tag i det nu. Kanske drar du dig eftersom det är en dyr investering, men det finns sätt att utföra en renovering till ett bra pris.

Ett badrum är till för att du ska kunna rengöra dig själv så att du ser fräsch ut och luktar gott. Men om du har ett slitet och otrevligt badrum kan det kännas som om du blir ännu smutsigare när du har varit där inne. Och det är inte någon trevlig känsla, även om den inte stämmer. Med andra ord är det dags att ta tag i en renovering av största slag. Hur gör du då om du behöver en komplett badrumsrenovering i Stockholm men plånboken inte är med på noterna?

Stor stad med stora möjligheter

Fördelen med att bo i en stor stad är att det finns något för alla, och att det finns många företag att välja bland om du exempelvis ska utföra en badrumsrenovering. Istället för att endast ha ett eller ett par företag att välja bland, som på mindre orter, har du nu chansen att jämföra precis hur du vill. Du kan även hitta dem som är så pass intresserade av att få kunder att de kan tänka sig att dela på arbetet. För fastän det krävs yrkeslicenser för vissa delar i ett badrum, finns det andra delar som vem som helst kan göra. Perfekt för den lilla plånbokens renovering.

En fungerande bostad för dig

26 apr 2021

Ett hem ska vara en bekväm och trygg punkt där du ska kunna umgås med nära och ladda dina batterier. Därför är det viktigt att du har en bostad som fungerar för dig, även med funktionshinder.

Oavsett om du bor i ett eget hus eller hyr en lägenhet så ska det vara en plats där du ska kunna leva på ett bra sätt. Du ska kunna ta dig in och ut, laga mat, lägga dig i sängen, duscha och gå på toaletten. Men livet kan förändras och det kan göra att du inte längre kan röra dig som tidigare. Kanske behöver du en rullator, en rullstol eller andra typer av hjälpmedel för att få en fungerande vardag och hemmaliv. Då kan du få hjälp med att anpassa din bostad efter dina behov och önskemål. Eller så kan det vara så att du vill flytta och istället behöver anpassa den nya bostaden efter dina behov.

Rätten till ett bra liv

Med hjälp av en bostadsanpassning kan du och din familj få ett fungerande och bra liv, även om du eller någon av familjemedlemmarna har särskilda behov. Det kan handla om något så enkelt som en ramp så att en rullstol, rullator eller permobil kan ta sig in i bostaden. Eller så kanske ett kök behöver byggas om så att du kan sitta i en rullstol och ändå laga mat. Vad dina önskemål och behov än är så finns det en mängd olika anpassningar som går att göra enkelt. Läs mer om bostadsanpassning på denna hemsida: bostadsanpassningstockholm.nu 

Måla om på Östermalm

26 apr 2021

Även den minsta lilla lägenhet på Östermalm är guld värd, hur gammal och sliten den än är. Har du kommit över en, gör du rätt i att måla den. Den blir nästan som ny med några burkar fräsch färg.

Det är ett enkelt sätt att renovera att måla slitna och skavda ytor, gulnade tak och sunkiga köksluckor. Låt ett proffsigt måleriföretag på Östermalm göra det åt dig, så blir resultatet ännu bättre. Du har säkert många målare i närheten som du kan anlita för att hjälpa till att få din lägenhet i vettigt skick igen. Sedan kan man möblera med loppisfynd eller omklädda stolar, allt kommer att se fräscht ut när det är nymålat i bostaden.

Gammaldags charm

I gamla hus kan det vara högt i tak, och en gång har det varit klass och stil på huset. Har där bott någon som har rökt mycket, kommer du att se en enorm skillnad bara av att taket blir målat. När den gulaktiga smutsen försvinner kommer taket att vara fräscht vitt, och om det eventuellt finns stuckatur eller andra utsmyckningar där, så kommer de att synas.

Ibland finns det en gammal spis och kakelugn också. Kanske är det smutsigt och sotigt runt spisen? Då kan du skrubba rent och putsa upp där, så kommer plåten att blänka och kakel att skina. Det blir nästan som en annan lägenhet. Den gammaldags charmen kommer till sin rätt. Och tänk så enkelt, bara med hjälp av lite färg och en proffsig målare som kan sitt jobb.

Förnya ditt hem med färg

22 apr 2021

Många av oss är intresserade av att lägga tid och omsorg på hemmet. Inget underligt med det heller - vi tillbringar mycket tid där. Det är vårt trygga hörn. Färg och tapet förvandlar rum.

Vissa har tre rum i fil med åtskilliga meters takhöjd. Andra har mindre ytor. De flesta har samma ambition. Vi vill ha ett hem att trivas i. En bostad som passar våra behov och vår personliga smak.

Alla lägenheter har sina egna unika förutsättningar och det finns egentligen ingen generell regel för hur en bostad “ska” se ut. Många är de, tyckarna, som har åsikter om hur andra borde dekorera och fixa sina hem. Små rum ska vara ljusa för att se större ut, men om du nu råkar gilla små rum som ser små ut?

En bostad efter dina förutsättningar

Ska man vara krass är en lägenhet i Stockholms innerstad mer än bara ditt hem. Det är också en stor ekonomisk investering att förvalta. Det betyder inte att du ska avstå från att utforma ditt boende efter eget huvud. Det betyder däremot att arbetet ska vara proffsigt och väl utfört.

Tapetsering och målning är ett enkelt och effektivt sätt att forma ditt hem till exakt det boende du önskar. Ny färg på väggarna eller nya tapeter gör stor skillnad. Inte minst trivs du bättre själv när hemmet är mer i din egen stil.

Anlita en målare på Kungsholmen om du vill förändra din bostad till det bättre. En bra investering för dig och för framtiden.

Badrumsrenovering à la micro

22 apr 2021

Har du ledsnat på ditt trista och tråkiga badrum? Då är det kanske dags att förändra det. En badrumsrenovering behöver inte vara särskilt svår eller kostsam. Särskilt inte med microcement.

Ofta har man kanske den föreställningen, att det är både dyrt och jobbigt med badrumsrenovering. Följden blir därmed ofta att man ger upp den idén. Tanken om ett nyare, fräschare och trendigare badrum blir som bortspolad (i toaletten, måhända i detta fall). Fast så behöver det alltså inte alls vara. Det finns enkla medel att ta till för att få en så enkel, snabb och ekonomisk lösning som möjligt. En av dessa medel kallas microcement.

Microcement är ett kompositmaterial, alltså en blandning av olika ingredienser. Microcement ger ett betongliknande utseende, men skulle man jämföra den med ren betong så har microcement många fördelar. Den går mycket snabbare att applicera och eftersom den är så flexibel så spricker den inte. Den är också mycket lättare än betong. Det behövs bara ett lager på några få millimeter, så det är verkligen en lättviktare.

Många valmöjligheter

Att använda sig av microcement ger många valmöjligheter. Det går nämligen att använda till både små och stora ytor. Så t.ex. skulle man kunna lägga microcement enbart på den lilla bänkskivan till handfatskommoden eller på en hel, stor vägg. Eftersom den läggs för hand blir varje yta ett original. Man kan välja att få en fin, slät yta eller en mer grovputsad finnish. Den finns dessutom i olika nyanser. Så vill du renovera och samtidigt skapa något unikt – välj microcement. Läs mer om badrumsrenoveringar på denna webbsida: badrumsrenoveringigöteborg.se

Ekonomisk förvaltning för företag

22 apr 2021

Det är många delar som ingår i ekonomisk förvaltning. Det förknippas oftast med fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar, men små och mellanstora företag äger också fastigheter.

Att se till så att pengarna räcker till nödvändiga investeringar och reparationer är en stor del av ansvaret som ingår i den ekonomiska förvaltningen. Det gäller att budgetera och planera, ofta flera år i förväg, så att man har råd att göra förbättringar. Det handlar också om finansiering, och att man kan få förmånliga lånevillkor när man behöver skaffa mer kapital.

Nya byggnormer och bestämmelser

Det är också så att byggnormer ändras ibland, och det kan tillkomma föreskrifter på kontroller och andra åtgärder. Exempel på detta kan vara radonmätningar eller OVK-bestämmelser om ventilationskontroll. En företagsägare har sällan tid att sätta sig in i alla nya myndighetskrav, och det kan därför vara bra med ett bollplank, någon som är kunnig och van. Ibland kan det handla om att begära in offerter från olika hantverkare och leverantörer, bedöma vilka erbjudanden som är bäst och noggrant jämföra de olika prisförslagen.

För att få avlastning kan man anlita en utomstående expert som kan sköta all ekonomisk förvaltning för företag. Har man hyresgäster kan man också få hjälp med att skicka ut avier, och all redovisning kan man också lämna bort. Detsamma gäller deklaration och all rapportering till myndigheterna. I slutändan kan du spara pengar på att anlita ett proffs, för du vet att allt blir rätt och kostnadseffektivt utfört och du slipper onödiga misstag, som det annars lätt kan bli.

Fönster som minner om gamla tider

20 apr 2021

Det finns många vackra gamla fönster som du som villaägare säkert gärna vill behålla. Var inte orolig, för även om fönstren börjar se bedagade ut så finns det sätt att renovera dem som nya igen.

Även om fönster idag har en betydligt bättre isolergrad och dessutom oftast är starkare och mer hållbara, så är det något speciellt med gamla fönster i Stockholmsvillor. De är ofta i andra mått än dagens och kan även ha sirligare former med något som kan liknas vid snickarglädje. Kanske är glasen till och med munblåsta och av en art som inte ens går att hitta idag. Därför kanske du är en glad ägare av fönster som är ensamma i sin sort. En sort som du inte vill mista även om glaset gått sönder eller ramarna börjar bli dåliga. Men vilken typ av fönster du än har så finns det alltid hjälp att få av specialister på fönsterrenovering i Stockholm.

Som nya igen

När du ska få hjälp att renovera dina fönster så brukar de tas ut och transporteras till en fönsterverkstad. Där finns alla verktyg och resurser för att kunna laga och piffa till fönstren så att de ser ut som nya igen. Det går att byta ut vissa delar av fönsterramarna och även lägga till extraglas, om du behöver öka graden av isolering i fönstren. Med en ordentlig rengöring, tätning och fin färg får du sedan tillbaka dina fönster och kan njuta av dem i många år till.

Den viktiga dokumentationen

15 apr 2021

Att köpa och sälja fastigheter kräver ett antal formaliteter. Det är stora affärer det handlar om, speciellt för privatpersoner. En besiktning är oftast nödvändig om än inte obligatorisk.

Det är viktigt att allt går rätt till vid en försäljning. Det är viktigt att allt går till på rätt sätt vid en överlåtelse. Det gagnar både säljare och köpare att allt som gäller fastighetens skick är inspekterat och nedskrivet. Ett protokoll gör eventuella problem synliga för alla.

När du ska överlåta en fastighet i det till delar fuktiga klimatet i Gävle med omnejd vill du säkerligen att den är fri från fukt och mögel. Med hjälp av besiktningsman och en överlåtelsebesiktning försäkrar du dig om att det klart framgår i vilket skick byggnaderna är. Din köpare kan vara nöjd med att problemen är uppställda i skriven form och därmed enkla att åtgärda.

En besiktning beskriver din fastighet

Ett besiktningsprotokoll beskriver en fastighet och dess egenskaper med viss tyngd på eventuella problem med fukt och mögel. Besiktningsmannen går igenom både utsida och insida, eventuell vind och källare. Kritiska ställen får antingen en notering att problem saknas eller en kortfattad beskrivning av fynd och en rekommendation att åtgärda.

Vill du ha hjälp med att utföra en överlåtelsebesiktning i Gävle? Det är ett klokt beslut att låta en kunnig firma gå igenom en fastighet. Med en utförd överlåtelsebesiktning kan du lättare avgöra om priset för fastigheten är rimligt och hur mycket du själv behöver lägga för att sätta den i gott skick.

Lagt golv ligger

6 apr 2021

Har du lust att lägga in ett helt nytt golv? Vet du inte om du vill göra det själv eller anlita en golvfirma? Har du någon aning om hur mycket jobb det är och om du överhuvudtaget kan klara av det?

För att hitta en bra golvläggare är det en god idé att du har en inblick i vad det innebär att lägga ett golv. Det lönar sig att läsa på och ta reda på så mycket som möjligt innan du anlitar någon firma för uppdraget. Förarbetet är en stor del som kan inkludera att riva mattor, spackla och slipa innan det nya golvet läggs in. Det finns firmor som valt att specialisera sig på industrigolv och de som valt en mer traditionell väg. Det förekommer flera sorters golv som en golvläggare behöver vara bekant med, som till exempel plastmattor, trägolv och laminatgolv för att nämna några. De är alla speciella på sitt sätt.

Viktigt att man själv väljer utbildning

Vill du utbilda dig till golvläggare är det viktigt att du tar reda på om den utbildning du vill ha stämmer överens med vad du får. Det är oftast stor efterfrågan på golvläggare så att få jobb efter utbildningen borde inte vara något större problem. Det blir inte bara golvläggning som ligger på schemat. Självklart får du prova snickeriarbeten och regling av väggar och kanske till och med betongarbete. Datahantering och nyföretagande finns också med. Vem vet, du kanske blir den som startar ett eget företag och ägnar dig helhjärtat åt att lägga golv. Mer om golvläggning kan du läsa här: golvläggarestockholm.net

Värme i luften

30 mar 2021

Sättet att dra nytta av värmen och energin runt omkring har mer och mer börjat nyttjas av villaägare. På det viset kan man få en stabil och billig uppvärmning som även är vänlig för miljön.

Ett system som använts under ganska många år nu är den som nyttjar värmen som finns i luften utomhus. Även om temperaturerna kan börja vandra nedåt så kan man dra nytta av den värme som finns och skapa en behagligare inomhusmiljö. Genom att installera en luftvärmepump i Karlstad kan man skapa förutsättningar som tillsammans med exempelvis en kamin kan göra att man inte behöver mer el än vad som krävs för belysning och för att driva pumpen. Ett mycket billigt och miljövänligt sätt att leva på.

Ute och inne

När man installerar en luftvärmepump så gör man ett hål i väggen och sätter sedan en del på utsidan och en del på insidan. Man brukar välja att sätta montaget på en plats där man kan dra nytta av den så mycket som möjligt och därför hamnar den oftast mitt på husets långsida.

Har man en ovanvåning så väljer man också ofta att sätta den så att värmen kan sprida sig uppåt på ett enkelt sätt. På många luftvärmepumpar finns även möjligheten att använda den som en airconditioner under de varmaste dagarna. Då kan man få en svalka ur pumpen istället för en värme, och man kan då skapa en inomhusmiljö som är lättare och trevligare att vara i när det är mycket varmt på utsidan.

En innergård som passar dig i Stockholm

23 mar 2021

Skiljer sig innergårdarna mellan storstäder som Stockholm och mindre orter? Eller är det endast skillnader som beror på vilka som bor i huset och vilken ekonomi som fastighetsägaren har?

Vad drömmer du om när det gäller en innergård? Vill du ha rejäla grillar, en stor sandlåda till barnen, ett gemensamhetshus för fester eller en stor gräsmatta där barnen kan springa omkring medan du solar? Innergårdar finns det nästan lika många olika som det finns hus. Men några funktioner och typer av växtval brukar ofta komma igen. Får du inblick i en innergård i Stockholms innerstad så brukar du kunna hitta en ganska strikt och sparsmakad design. Det kan till och med vara så att innergården används till parkering eller som funktionsyta på något annat sätt. Men om du kommer i utkanten av Stockholm, eller på andra orter, så kan innergårdarna se lite annorlunda ut. Lite mer som vanliga trädgårdar.

Minst slår på största trumman

Även om du kanske tror att den fastighetsägare som har bäst ekonomi också är den som har den lummigaste och finaste innergården, så är det sällan så. Det finns de innergårdar där de boende själva har haft möjlighet att inreda och ta hand om innergården, det blir vanligare med innergårdsrenovering i Stockholm. Ofta innebär det att det är fullt med växter, gott om sittplatser och även förutsättningar för att barnen ska kunna leka. Det behöver inte vara så stiligt utan vinner istället oftare på en frodig grönska och en funktion som passar för allas smak.

Räddaren i nöden

21 mar 2021

Där står man utanför dörren med skrikande barn och tunga matkassar och kan plötsligt inte hitta sina nycklar. Eller så kommer man till butiken där man ska arbeta ensam och kommer inte in.

Om man någonsin har tappat bort sina nycklar och inte har någon som innehar kopior, så har man säkert också fått kontakta en låssmed i Sundbyberg och på annan ort. Det är en yrkesgrupp som är vana att rycka ut när någon desperat står utanför en dörr och inte kan komma in, för att nyckeln är borttappad eller glömd långt därifrån. Om man bor på en större ort så kan man till och med få hjälp under dygnets alla timmar, för de som kanske arbetar sent eller som kommer hem från en trevlig kväll på stan.

Skapa nya nycklar

Men det kan finnas behov av en låssmed även om man inte har en krissituation av något slag. Man kanske behöver fler nycklar av samma sort för att ge bort eller så kanske man vill byta lås av någon anledning. Vad man än behöver inom området lås och nycklar så kan man börja med att kontakta en låssmed för att få hjälp eller råd gällande hur man ska gå tillväga.

Det är en yrkesgrupp som är vana vid att få höra att man är en räddare i nöden och som även vet hur dåligt det kan gå om man inte kan komma in genom en dörr. Kanske står mat på spisen eller ett barn är ensamt.

← Äldre inlägg