Blogg

Behöver du rensa luften hemma?

15 jun 2019

Dags att rensa luften hemma? Har du känt att det har varit svårt att andas? Att det inte blir riktigt som du har tänkt dig det hela? Du kommer hem och märker efter ett tag att du blir dåsig och trött? Det behöver inte bara bero på att du har tagit ut dig på jobbet. Kanske dag att se över ventileringen som du har hemma? Den kanske inte är så effektiv som du tror? Om du har en gammal och ineffektiv ventilering kan det vara dags att förbättra den. Om du då tar kontakt med en ventileringsfirma, kan de komma ut och mäta syrehalten i din inomhusluft och åtgärda den genom att installera bättre och mer effektiva ventiler.

Om du har gammal och ineffektiva ventiler

Om du har gammal och ineffektiva ventiler kan du få luftvägssjukdomar i värsta fall. Om du inte har någon bra inomhusluft märker du det genom att luften inte byts ut, det kommer inte in någon luft om du känner efter vid dina ventiler. Ventilerna kanske är igentäppta, och sådant kan du se med blotta ögat, det behöver man inte komma ut och mäta med instrument. Vem som helst som ser igentäppta ventiler förstår att det ventilerna inte kan fungera särskilt effektivt då. Då kan du för det första rengöra ventilerna, men om problemet återkommer ofta kan det vara bra att byta ut dem helt och hållet.

Så kan du förbättra luften

De bästa slags ventiler som du kan skaffa dig är motoriserade ventiler och som samtidigt antingen värmer upp luften eller kyler ner luften innan den kommer ini huset. Genom att värma luften på vintern när det är kallt ute, kan du se till att sänka uppvärmningen av din villa. Så mycket som en tredjedel av den uppvärmda luften sipprar ut direkt genom ventilerna, vilket ju är slöseri med uppvärmningskostnader. Du eldar helt enkelt för kråkorna och de kanske är tacksamma, men plånboken blir snabbt tom på det sättet. Då kan du byta ut dina ventiler hemma till effektiva FTX-ventiler. De ser också till att den friska utomhusluften mer effektivt kommer in i huset. Om du är osäker på inomhusluften kan du be om en besiktning av luften och efter det när du har svart på vitt på hur bra dina ventiler är, fatta beslut om hur du ska göra med ventilerna.

Googla "ventilering Stockhlm" om du behöver få tag i en bra ventileringsfirma i Stockholm som kan komma ut och göra en OVK-besiktning, eller klicka på denna länk: https://www.ventilationstockholm.nu.

Så förfinar du tomten runt villan

8 jun 2019

Har du en stor tomt kring din villa och funderar på hur du ska planera den för att den ska bli så bra som möjligt så att alla i familjen kan utnyttja den? Här ger vi några exempel på hur man kan planera trädgården så att den passar så många i familjen som möjligt.

Plats för barn och lek

Har man små barn, vill man väl som förälder att barnen ska kunna leka så mycket som möjligt utomhus, eller hur? Då kan det passa bäst att skaffa sig en sandlåda med så många spadar, hinkar och bilar, båtar och liknande så att barnen kan leka i sanden när de är små. För de större barnen kan man skaffa en eller flera gungor. Då är det viktigt att tänka på underlaget under gungorna så att det är tillräckligt mjukt för barnen att ramla och falla på. När barnen är ännus större brukar de vilja klättra i träd. Då kan man se till att plantera tillräckligt små träd som det är lätt att klättra i, och inte för stora träd som är omöjliga att klättra i. Vill man inte att de ska klättra i träd, kan man skaffa lekställningar som de kan klättra i.

En syrénberså för de äldre

Är man ingen barnfamilj, kanske man i stället vill satsa på blomsterrabatter som man kan njuta av och plocka in blommor i huset. Beroende på hur tomten ligger i förhållande till solen, bör man plantera olika växter. Har man en södervägg i lä, passar det utmärkt att plantera rosenplantor som behöver spaljé för att kunna klättra. De vill mest ha lä, så en södervägg är bästa platsen för en ros. Man kanske vill anpassa sin trädgård efter årstiderna och plantera växter som blommar under olika tider under året; så kanske man vill ha allt från krokus, påskliljor till kärleksört och alla växter som blommar där emellan så att man alltid har en blommande växt i trädgården. Dessutom kan man bygga sig en terass, eller en berså där man kan äta, fika eller bara sitta utomhus och njuta av solen.

Stensättning som formar trädgården

För alla dessa behov passar det alldeles utmärkt att göra en stensättning i trädgården som man bygger olika avgränsningar med. Ska barnen ha mjukt underlag, behöver man bygga som en sandlåda under gungorna så att det är mjuk sand där barnen har sina gungor. Vill man ha många blommor i trädgården behöver man många rabatter och avgränsningar mellan rabatt och gräsmatta, eller stig som man kanske vill ha i trädgården. Vill du läsa mer om stensättning i trädgården rekommendera vi att klicka på: https://www.stensättning.net.

Hitta rätt stensättare i Stockholm

27 maj 2019

Är du på jakt efter stensättareen stensättare i Stockholm? En del stenarbeten kan den som är händig klara av på egen hand. Även vid enklare arbeten kan det dock finnas skäl att anlita ett proffs – sannolikheten finns att det både blir snyggare och går snabbare, samtidigt som du kan lägga tiden på någonting annat.

Om du har bestämt dig för att anlita en stensättare i Stockholm finns det ett antal vägar att gå. Här ger vi ett par exempel:

Hör runt i ditt nätverk

Den här metoden är kanske den allra säkraste. Om du kan få en rekommendation på en stensättare i Stockholm, från någon du litar på, är risken låg att du får en dålig upplevelse med firman. Du får även tillfälle att fråga din bekanta om hur jobbet utfördes. Hur var bemötandet? Dök det upp några oväntade utgifter? Hölls tidsplanen?

En vän har ingen anledning att rekommendera något som denne inte var nöjda med. När du ser annonser på nätet så finns det inte lika starka skäl att lita på de lovord som sägs.

Ett tips för att snabbt nå ut till många människor är att helt enkelt posta ett inlägg på dina sociala medier. Det här ger ofta bättre effekt än man tror. Kanske känner du någon som känner en stensättare i Stockholm? Eller så har du till och med en stensättare bland dina befintliga vänner eller följare?

Sök på nätet

Det här är kanske det allra enklaste och snabbaste sättet att hitta en stensättare på. En snabb sökning på till exempel ”stensättare Stockholm” kommer att ge dig en mängd resultat. Nackdelen med detta är att du behöver göra all efterforskning kring firman på egen hand. Det är nödvändigtvis inte särskilt mycket jobb, givetvis. Att titta på referenser och bolagets ekonomi (framför allt om det är ett större arbete) är dock exempel på saker som är bra att göra på förhand.

Du kan även hitta omdömen och recensioner på firmans arbete på diverse plattformar. Det finns plattformar där det tydligt märks ut när verifierade användare skriver, så att du själv kan se att underlaget – med största sannolikhet – inte är manipulerat.

Gå genom en offerttjänst

Idag finns en rad olika offerttjänster som matchar ett uppdrag med flera olika firmor. Syftet är att kunden ska kunna jämföra offerterna och välja den entreprenör som verkar bäst. Precis som om man söker i valfri sökmotor, så är det bra att göra efterforskningar kring firman innan man anlitar dem.

 

För ett varmt och skönt hem

22 maj 2019

Det ställs numera mer krav på att ha energieffektiva hus. Dels för miljön men även för plånboken. I vårt kalla nordiska klimat läggs enorma mängder energi och kostnader på att värma upp våra bostäder och fastigheter årligen.

Men vad ska man då göra för att ändra på detta? Värmen behövs ju oavsett. Dels kan man ju såklart försöka att inte slösa på energi i onödan. Det kan man göra genom att sänka värmen och inte ha tänt i onödan med mera. Man kan också undersöka alternativen för uppvärmning och välja en mer effektivt värmesystem. 

Bättre Isolering

Det rekommenderas också att se över ventilationen i huset. En stor anledning till dyra och energislukande hus är nämligen en bristfällig ventilation. Ett hus med drag och kallras blir mycket dyrare att värma upp eftersom inte värmen stannar så effektivt som det borde.

Det kan både handla om otäta fönster och väggar men även vindsutrymmen och källare i äldre hus och byggnader. Men det gäller även vid nybyggnationer där det i tidigt skede tas hänsyn till detta faktum och planera in en effektiv ventilation. 

Se över ventilationen

Det rekommenderas att anlita en expert på isolering för en noggrann inspektion av den befintliga ventilationen. Då får man svart på vitt hur det ser ut och vad man kan göra för åtgärder för att få ett mer energieffektivt hus och mindre energikostnader som kommer att märkas på räkningen. Det är helt klart en investering för framtiden.

Det finns olika alternativ när det gäller material för isolering beroende på hur det ser ut i huset och vilka behov man har. Det finns till exempel isolering med naturliga råvaror som lösull eller klassiska isoleringsskivor.

Vad skiljer dessa alternativ åt?

Det är mest effektivt att installera isoleringsskivor med fast mått mallan takbalkarna. Men när det är ojämna håligheter i tak och väggar är det smartare att isolera med med lösull. En expekt på isolering kan ta fram det est passande alternativet för just ditt hus. Man behöver titta på helheten och behovet.

Varför ska man isolera huset?

Förutom att man stänger in värmen vintertid i ett välisolerat hus finns det även fler anledningar. Men även på sommaren är det bra med effektiv isolering då man får en jämnare temperatur i huset och vid stark midsommarvärme blir det inte så hett inomhus. När det blir stora temperaturer inomhus blir det kondens som kan leda till fukt- och mögelskador. 

Att isolera huset från grunden brukar faktisk betala igen sig efter bara några år i lägre uppärmningskostnader. 

Rådgivning vid val av kökskakel

19 maj 2019

kakel, kök

Har du svårt att välja vilket kökskakel som ska köpas in? Vilket kakel som passar gällande funktion, utseende och kvalité. Ta hjälp – det är oftast gratis.

Få rådgivning via telefon eller mail

Det är inte alla företag som säljer kökskakel som även erbjuder gratis rådgivning via telefon eller mail. Om kunden efterfrågar detta brukar de hänvisa dem in till butiken för att där lättare föra samtalet vidare. Men det finns minst ett företag i Stockholm som har denna tjänst. Du tar bilder, gör ritningar och kommer med förslag digitalt varpå en av de säljare som jobbar på kontoret i Stockholm ger råd och räknar ut vilket kakel som är bäst. Självklart kan de även sälja de produkter som behövs för projektet men att köpa allt via dem är inget krav.

Inspiration och hjälp via butik

Den vanligaste vägen är att åka till en butik som säljer kökskakel och diskutera olika lösningar med en säljare direkt i butiken. Fördelen är självklart att man som kund kan känna på kaklet, se olika kökslösningar och få en personligare service.

Här kan det finnas en fördel att boka en tid i förväg för att vara säker på att få den hjälp man behöver. Att få hjälp med ritningar, förslag och offerter är alltid gratis via dessa butiker. Det brukar även löna sig att prata med proffs innan kökskaklet monteras.

Råd och tips via hantverkarna

En väg som många glömmer bort är att fråga hantverkarna. Till stor sannolikhet kommer du inte själv montera kökskaklet utan be en hantverkare att utföra jobbet. Men för att de ska kunna ge en offert behöver de komma och se på ditt kök och utifrån det ge ett prisförslag.

Kontakta ett par hantverkare och be om offert. När de är hos dig finns möjlighet att diskutera olika lösningar och hitta vägar till inredning. Man får komma ihåg att de dagligen monterar kakel och klinkers i badrum och kök och därmed har lång erfarenhet av branschen.

Personlig rådgivning – men då kostar det

De tre alternativen ovan är alltså gratis. Väljs personlig rådgivning i hemmet uppstår däremot en kostnad. Det är inte heller en helt vanlig tjänst och något som alla återförsäljare av kökskakel erbjuder. Men den kan inte minst hittas i storstäder.

I Stockholm finns exempelvis tjänsten från heminredningsföretag som gör hembesök och skissar på både renoveringar och ombyggnationer men även från återförsäljare av kakel och klinker. Kostnaden kan både vara med ett fast pris per besök eller löpande per timme. Räkna däremot minst med 500 kr per timme. Här är en kakelfirma med kvalitet på programmet: hoganashuset.se/

Ibland kan man behöva bygga om bostaden

15 maj 2019

När man precis har köpt en bostad, kan man vilja eller behöva anpassa den så att den passar familjen eller de egna behoven bättre. Då är man oftast i behov av att komma i kontakt med duktiga hantverkare. Bara i Stockholm finns det mer än 4.500 hantverkare, hur ska man kunna välja ut någon som är bra? Här kommer vi med några råd och tips på hur man kan hitta en pålitlig hantverksfirma som kan ta ansvar för renoveringsarbetet.

1. Referenser

Bland det bästa och mest nödvändiga är att ta referenser och att följa upp dem. Referenserna säger en hel del om hur hantverkarna arbetar, hur hantverkarna bemöter sina kunder, om det går att lita på dem eller om de plötsligt bara inte svarar i telefon och är som uppslukade av jorden. 

2. Allmänna reklamationsnämnden

Om man känner sig osäker, trots att man har följt upp referenserna kan man även kontrollera hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det finns kunder som har klagat hos ARN. Där tar man upp klagomål och kan döma om kunderna ska betala eller inte. Många påstår att företag inte har gjort som de har sagt och vill därför inte betala, men ARN har möjlighet att tvinga kunderna att betala och avgör i tvister mellan företag och privatpersoner som känner sig missnöjda.

3. Totalentreprenad

Vill man att hantverkarna tar eget ansvar för att renvoveringsarbetet blir så som man har bestämt, bör man leta upp ett hantverksföretag som har totalentreprenad. Det innebär att de tar ansvar och har antingen alla hantverkare anställda i företaget som krävs för att arbetet ska bli gjort, eller att de har kontakt med hantverkare som de i sin tur kan anlita. Då har de kompetensen att avgöra vilka hantverkare som är kompetenta nog för jobbet.

Totalentreprenad viktigt om man bygger nytt

Särskilt om det är så att man bygger nytt, kan man behöva en hantverksfirma som tar ett totalansvar – totalentreprenad. Det är svårt som lekman att kunna avgöra vilka slags hantverkare som man behöver anlita. Överlåter man det till ett företag med totalentreprenad, kan de anlita rätta hantverkare med rätta kompetenser. De vet själva när de olika hantverkarna behöver komma in i byggprocessen och vet vilka kompetenser som de ska titta efter. De kan ta ansvar för kostnaden så att inte kostnaderns bara rusar iväg. Har man inte byggt något innan, kan det vara mycket svårt, om inte omöjligt att kunna göra en rättvis budget och kalkyl för vad det kommer att kosta innan man är helt klar.

Behöver du slipa golv i den nya bostaden?

10 maj 2019

Det är lätt att ryckas med i ett lyckorus i samband med att man köpt en bostad. Av naturliga skäl så vill man komma på plats så fort som möjligt och man sitter gärna och räknar dagarna som föregår inflyttningsdatumet. Det är självklart - men vi manar ändå till visst lugn. Det vi menar är att det är troligt att du kommer att vilja förändra i ditt hem och sätta din personliga prägel på det. Det kan innebära att du vill måla om, att du vill renovera i något rum eller att du vill slipa ett golv i exempelvis vardagsrummet.

Vår tanke är att du gör detta innan du flyttar in och genom detta också sparar in väldigt mycket besvär. Att slipa golv kommer - av naturliga skäl - att förutsätta att rummet i fråga är tomt och att det inte finns några möbler där. Handlar det om flera golv som du ska slipa så blir det ännu mer påtagligt om varför du ska avvakta med att bära in alla saker och istället fokusera på denna golvslipning. Eller målning - som även det är ett projekt som mår bäst av tomma rum och där du får mer utrymme att genomföra ett bättre jobb.

Anlita professionell hjälp för ett effektivare jobb

Att slipa golv är dessutom ingentings om du behöver göra själv. Tvärtom - det är ett projekt som ofta mår bättre av professionell hjälp. Faktum är att det heller inte är så dyrt. Detta med tanke på att en golvslipning inkluderas i Rot-avdraget och att du i och med detta kan anlita professionell hjälp med en skatterabatt på 30% av den totala kostnaden för arbete. Utöver det billiga priset och det bättre jobbet så kommer även en annan fördel att bli tydlig: jobbet går fortare.

Har du aldrig provat att slipa golv så kommer det att ta tid innan du får kläm på det och din inflytt kommer i och med detta att förskjutas. Tar du professionell hjälp så är det klart på en- eller två dagar - beroende på hur många golv det handlar om samt vilken ytbehandling du väljer.

Går det att få avdrag på köpeskillingen?

En tanke som kan vara gångbar är denna: hur ställer sig säljaren till att sänka priset för bostaden om du erbjuder dig att sköta flyttstädningen? Den delen av en flytt är extremt påfrestande och många betalar gladeligen för att slippa städa på ett så krävande och omfattande sätt som vid en flyttstädning.

Även om det idag finns golvslipningar som är att anse som dammfria så kommer det ändå att behöva städas efter att golven slipats. Det kommer att florera visst slipdamm, arbetarna kommer att ha skor på sig och det kommer att vara rätt rörigt.

Det kan således vara en god idé att ta tag i städningen efteråt och söka en uppgörelse med säljaren angående ett avdrag på priset. Gällande möbler och övrigt bohag så kan magasinering vara en lösning medan era golv blir slipade. Det går att magasinera över en kort tid, exempelvis över en helg. Under tiden så kanske ni kan unna er en weekend på hotell som plåster på såren över att er inflytt blivit framflyttad.

Läs mer om golvslipning på https://www.golvsliparnastockholm.nu/

När det är dags för ombyggnation

24 apr 2019

Har du köpt ett hus som du har behov av att bygga om? Då bör man alltid anlita de duktigaste hantverkarna, som har goda referenser, som är erfarna och som gör det på bästa tänkbara sätt. Det kan även löna sig att anlita en arkitekt om det är så att det är svårt att planera själv hur ombyggnationen ska bli. En arkitekt räknar ut så att huskonstruktionen balanserar på rätt sätt, och att huset inte ser märkligt, amatörmässigt ut vid en utbyggnad eller ombyggnad. En arkitekt har också stor materialkännedom som man som villaägare kan behöva när man ska bygga om eller bygga ut ett hus.

Ingen vill ha ett amatörmässigt hus

Ibland ser man hus som har byggts ut eller byggts om, som ser riktigt märkliga ut. Man kan se med blotta ögat hur man har gjort när man har byggt ut, var skarvarna sitter och huset ser inte symmetriskt ut, utan har en amatörmässig prägel över sig. Inte helt ovanligt är det ute på landet som man ser sådana ombyggda hus. Om en arkitekt har varit med och ritat ombyggnationen då vet man att ombyggnationen inte kommer att se märklig eller konstig ut. en arkitekt har också stor erfarenhet av att komma med olika lösningar på olika problem som man kanske har när det kommer till utrymmesbrist eller liknande. De har kännedom och kreativiteten att ge ett hus en unik lösning.

Arkitektritade hus med hög kvalitet

Ofta kan man se med ett tränat öga, vilka hus som är arkitektritat, vilka hus som är ombyggda, utbyggda och renoverade med en arkitekt vid rodret. En arkitekt är oftast garanten för att huset byggs om med hög kvalitet. En arkitekt har andra och unika lösningar på ombyggnationer som vi andra (lekmän) inte skulle ha kommit på. Arkitekter är ofta kreativa och har ett tränat öga för huskonstruktioner, lösningar på olika problem och kan överraska med sin finurlighet.

Anlita arkitekt med kunskap om byggnadsvård

Bor du i ett äldre hus och önskar att renovera eller bygga om huset med hänsyn till den stil och det år som huset byggdes i? Då kan kunskaper i byggnadsvård vara centrala för att man ska kunna renovera så att man inte förstör huset, och att ombyggnationen eller renoveringen förfular huset. En arkitekt som har kunskaper om byggnadsvård kan återföra ett hus så att det ser ut precis som när det var nybyggt och det kan vara mycket värt när man ska renovera ett äldre hus, eller ett hus som kanske är K-märkt.

Har du köpt en bostad med "charm"?

16 apr 2019

Det brukar heta så när man läser bostadsannonserna, att en äldre lägenhet har "charm" när den behöver renoveras, eller att den har stor "potential". Det är väl klart att en lägenhet som är i stort behov av renovering har "en stor potential". Det har ju alla hus, som inte är obeboeliga. Frågan är ju vad man önskar sig. Vill man verkligen ta på sig det stora arbete som det innebär att renovera ett hus? Kan man inte renovera själv, behöver man anlita en firma som kan komma och göra det åt en. Här finns det en del fördelar med att renovera om en gammal lägenhet.

Lägenheten blir precis som man önskar sig

Störst fördel av en renovering får ju du om du väljer att bo i den efter att du har renoverat den. Då får du ju en lägenhet precis som du önskar den. När du river ut lägenhetens golv, väggar eller hela inredningen i kök eller badrum, kan du alltid anpassa allt i bostaden så att den passar dina behov. Det innebär att om du önskar dig ett ljusare eller mörkare kök, så får du det. Önskar du dig ett rum till, kan du bygga det så att du får ytterligare ett rum, eller tvärtom. Om du önskar dig en öppnare lägenhet, då kan du slå ut väggar och skapa mer rymd i lägenheten.

Lägenheten får just de material som du har valt

En annan fördel med att bo i den lägenhet som du har valt att renovera är att du får lägenheten just i de material som du önskar dig. Om du önskar att få ett mer lyxigt badrum som skiner av marmor, ja då har du möjlighet att få just det. Om du har önskemål om att få en bostad just på det sätt som du önskar är just en renovering bästa tillfället att skapa en bostad som det du har drömt om. Tänk bara på att det sällan är snyggt att blanda stilar, åldrar och byggnader. Vad vi menar är att om du renoverar en villa från 70-talet och så att den ser ut efter stilen just nu, blir det sällan snyggt. En villa från 70-talet bör egentligen renoveras efter de förutsättningar som man hade på 70-talet. Inte så att man behvöer måla inredningen i brunt eller orange, men att ändå ta hänsyn till byggnadsvård så långt det bara går. Här kan du läsa mer om hantverkare som kan renovera lägenhet i Stockholm: https://www.renoveralägenhetstockholm.se.

Viktigt kontrollera stammar vid köp

6 apr 2019

Funderar du också på att köpa dig en ny bostad? Du kanske tittar på olika annonser på nätet? Prenumererar på nyhetsbrev från hemnet? Du kanske redan har ett lånelöfte från din bank? Det är både spännande, men även innehåller ett eventuellt köp av en ny bostad en viss risk. Risken är väl den att vi alla kan bli lurade. Man tror sig ha köpt en jättefin bostad, och så upptäcker man en stor fuktskada, ett getingbo i huset eller något annat som kräver en stor reparation och åtgärd från dig som är ny bostadsägare. Det vill ingen av oss vara med om.

Så här kan du göra för att slippa köpa grisen i säcken:

Be om en asbest- och radonkontroll

Särskilt viktigt är det om det är ett äldre hus som man funderar på köpa. Då kan man behöva glra fklera besiktnignar och kontrollera innan man bör bestämmna sig. Det finns oinekligen en otrolig charm med äldre hus, men det finns ngåra riktiga fallgropar också. Det är viktigt att inte enbart gå på känsla när man köper hus. känslorna är mycekt viktiga vid ett så stort köp. Det ska ju bli ditt hem, och inte bara ett investeringsobjekt. Men man bör tänka rationellt och logiskt också, och ekonomiskt. Skulle ditt hus ha asbest eller radon, blir det inte bra för din hälsa eller din familjs hälsa. Så innan köpet, be om att få göra en radon- och asbestkontroll.

Gör en fuktbesiktning

man kan även göra en fulktbesiktning av huset. Det innebrä att någon, till exmepel med en hund låter hunden nosa sig igenpom hela huset och undersöker så att det inte finns någon dold fuktskada i huset. OM det skulel upptäckas, bör du ju inte köpa huset, om det inte är så att du har obegränsat med resurser och kan renovera om hela kåken.

Kontrollera stammarna

I samma veva bör man också inspektera stammarna. Skulle det var så att man behöver göra ett stambyte, då bör den kostnaden ingå i det kommande priset. Man bör sän ka priset, ungefär med vad det kommer att kosta att byta ut stammarna. På så sätt blir det mer rimligt att man är villig att köpa huset för ett visst pris. Här gäller det att kunna förhandla om priset på rätt sätt så att alla parter blir nöjda. Ska du utföra ett stambyte är det viktigt att anltia rätt VVS-firma som kommer och utför det. Här kan du läsa mer.

Använd homestyling för att maximera försäljningen på din bostad i Stockholm

5 apr 2019

Bostadsmarknaden i Stockholminredning, homestyling är känd för sina höga priser. Inte bara på köpeobjekt, utan även på hyresobjekt, och då framförallt på andrahandsmarknaden. Kanske är det för få hyresrätter som har tvingat upp priserna på köpemarknaden. Att få en lägenhet genom Stockholms kommunala bostadskö tar många år.

Bostadsaffärer gör man kanske inte så många gånger i livet. När man väl gör det har man således ingen anledning att hasta sig genom affären. Genom diverse metoder kan man relativt enkelt höja sina chanser att få högre bud. I den här texten talar vi om homestyling, som kan göra hugade spekulanter mer villiga att lägga ett högre bud, och buda över varandra.

Så vad kan man egentligen göra? Här kommer ett par konkreta tips.

Trädgården

Framsidans trädgård är det första, och sannolikt sista, intrycket som spekulanterna får av din bostad. Det som händer först och sist koms ofta ihåg starkare än det som händer mittemellan. Tänk på att ställa soptunnan snyggt (eller dölja den), plantera vackra växter i rabatten och ställ upp fina krukor vid entrén. Klipp häcken och ställ undan leksaker och trädgårdsverktyg. Det första intrycket är viktigt.

I Stockholm är sannolikheten dock ganska stor att du bor i en lägenhet, snarare än ett radhus. Här kan du göra vad du kan för att förbättra det första intrycket. Är till exempel trapphuset lite smutsigt på visningsdagen? Ta en mopp och snygga till det.

Städningen

Städningen är viktigt inför en visning. Det bör vara skinande rent, annars kommer du inte få ut så mycket som du skulle kunna få av din homestyling. Allt som allt kan det leda till att spekulanternas vilja att buda sjunker.

Fönstren bör vara kristallklara, golven blanka och badrummet spotless. Du behöver kanske inte städa lika noga som inför själva flytten, men det som syns bör definitivt vara rent. Det bidrar till ett fräschare och mer attraktivt helhetsintryck. Även om spekulanter kan tänka att de kan ”tänka bort” en undermålig städning, lär det fortfarande påverka en hel del. Att ha det välstädat är ett enkelt och effektivt städknep, som inte bör underskattas.

Röj

Röj. Inte bara som en del av en vanlig städning, utan röj ordentligt. Ställ undan prylar och skapa så många stora och rena ytor som möjligt. Rena ytor, utan distraktioner, är behagligare att titta på och får dessutom rummen att kännas stora. Låt till exempel golv, skåp, bänkar och byråer vara fria från saker i den mån det är möjligt. Att röja ordentligt är ett moment som lämnar utrymme för din homestyling.

 

Tänk på detta innan du börjar med din badrumsrenovering

28 mar 2019

badrum

En badrumsrenovering är allt som oftast ett mycket omfattande projekt. En del väljer att lämpa över hela ansvaret till en firma som samordnar arbetet med elektriker, rörmokare och plattsättare bland annat. Det man gör då är att välja material och helt enkelt tala om hur badrummet ska se ut.

Det är dock långtifrån alla som väljer att göra så. Många tycker det är roligt att renovera, och vill kanske ha ett projekt att syssla med på helgerna. För att man ska lyckas med en badrumsrenovering på egen hand krävs god planering. Utan den, riskerar du att arbetet drar ut på tiden och att det kostar lite mer än vad det hade gjort annars.

Sätt en budget

En bra början är att sätta upp en budget. Försök att göra den så detaljerad som det bara går, med uppgifterna uppradade. Genom att göra prisjämförelser och jämföra budgetalternativ mot mer exklusiva alternativ, får du en klar bild över när du kan lyxa till det – och när du spara. Sätt ett maxtak som, om det överskrids, inte påverkar din privatekonomi i alltför hög utsträckning. Lägg en budget som ni har råd att spräcka lite grann. Det bör den givetvis inte göra, men oförutsedda utgifter kan dyka upp.

Skissa och mät

Att göra skisser och mätningar är A och O i planeringen. Mät bredd, längd, höjd och var exempelvis fönster och dörrar ska placeras. Notera också om dörren öppnas inåt eller utåt. Fundera i det här skedet också på om befintliga installationer skall behållas eller flyttas. Om de skall flyttas kan det innebära väsentliga extrakostnader, om det innebär att rör eller el behöver dras.

Planera efter behov

Planeringen bör göras efter era behov. Inte bara de behov ni har nu, utan även inför framtiden. Kommer ni att behöva mycket förvaring? Ska ni ha både dusch och badkar, eller räcker det med en mindre duschkabin? Om ni planerar tillökning kan det vara läge att ha det i åtanke. Samma om ni har barn som ska flytta ut, till exempel. Tänk på lång sikt, helt enkelt. En badrumsrenovering är ofta ett dyrt projekt, och inget man kanske vill göra med alltför jämna mellanrum.

Hitta rätt hantverkare

Att hitta rätt hantverkare kan vara svårt, oavsett om man bor i Haninge eller på en mindre ort i landet. En fördel med Haninge är att man har hela Stockholms utbud av tjänster runt hörnet, men det innebär också att man har fler aktörer att välja mellan. Den som bor i Haninge kan dock vinna mer på att ta in många offerter och på att jämföra dem ordentligt. Nynäshamn Byggservice AB är ett populärt företag i närområdet. 

Bor man i en liten stad vet man kanske vad som finns, och vilka som är bra att anlita. Fördelen med detta är att det kan kännas tryggt men man kan, å andra sidan, gå miste om möjligheter att jämföra flera offerter och därmed säkerställa att man betalar ett marknadsmässigt pris.

 

Vad kan man ställa för krav på en flyttstädning?

12 mar 2019

Att sätta nycklarna i låset till sin nya bostad på tillträdesdagen, öppna dörren och förväntansfullt stiga över tröskeln är en fantastisk känsla. Ett nytt hem innebär nya möjligheter och ett nytt kapitel i livet. Men ibland kan känslan av triumf och glädje grusas av en egentligen banal orsak; bostaden är undermåligt flyttstädad. Det är damm i hörnen, det finns smutsränder i handfatet, fönstren ser inte ut att vara putsade och frysen är inte avfrostad. De exempel vi radar upp här är alla typexempel på när en flyttstädning med säkerhet kan sägas vara undermåligt utförd.

Men det är inte alltid som det är så tydliga missar som gjorts. Ibland kan det vara små, små detaljer som gör att man är missnöjd. Det kan vara dåligt rengjort bakom spisen, det kan finnas lite damm på ovansidan av några köksskåp. Den som förväntar sig en hundra procent ren bostad utan tillstymmelse till smuts eller damm, blir tyvärr ofta besviken. Men vad kan man egentligen ställa som krav på en flyttstädning, och är det värt att begära att städningen görs om?

Det ska alltid finnas en överenskommelse i kontraktet

Ett överlåtelsekontrakt skrivs idag oftast av mäklare, och nästan alltid utifrån en standardmall. Det som skiljer är detaljer om köparna och den specifika bostaden. Angående städningen finns den alltid med som en punkt, och här beskrivs flyttstädningen som att den ska vara utförd på ett visst sätt. Ofta refereras till ett dokument, en checklista som tagits fram enligt vad som generellt anses som ett minimikrav på vad som ska ingå i en flyttstädning. Ett sådant dokument är till exempel Mäklarsamfundets checklista för flyttstädning.

Har man skrivit på ett kontrakt där en sådan checklista finns med är det enkelt att gå igenom den mot hur bostaden faktiskt ser ut. Finner man att någon punkt avviker har säljaren brutit mot kontraktet och du har rätt att kräva att punkten åtgärdas. Det enklaste är då att du tar in en städfirma som erbjuder flyttstädning sm säljaren få bekosta.

Flyttstädning är billigt i Stockholm

Egentligen är det konstigt att så många i Stockholm väljer att flyttstäda sina bostäder själva, trots att det är så billigt att anlita flyttstädning i Stockholm. Med RUT-avdraget kostar en flyttstädning sällan mer än några tusen, trots att det oftast innebär en hel dags arbete för en lekman. Många som städar själva har dessutom ganska dålig koll på hur man gör riktigt rent i en bostad, och många gånger tänker de inte ens på att kolla vad man kommit överens om i kontraktet. Man tror att det räcker med att bostaden ser ren ut på ytan, och kanske struntar i att rengöra bakom spisen eller rensa i golvbrunnarna.

Fönsterputsning är et annat moment där resultatet ofta lämnar en hel del övrigt att önska. Att putsa ett fönster så att det lir helt rent är en kunskap som inte längre är lika utbredd, i alla fall inte i Stockholm. Här kan det krävas ett proffs för att fönstret ska bli ordentligt rent utan märken.

Gör en avvägning innan du underkänner städningen

Du har rätt att kräva att din nya bostad är städad enligt vad som står i kontraktet. Uppfyller inte städningen de kraven kan du kontakta mäklaren, som tar upp frågan med säljaren. Det vanligaste är då att man kommer överens om att säljaren får bekosta en kompletterande städning, utförd av en städfirma. Ett tips är dock att göra en bedömning av hur slarvig städningen egentligen är. Handlar det bara om någon enstaka dammtuss kanske det är mer värt att behålla en god relation till säljaren än att till varje pris få rätt.

Läs mer om flyttstädning på https://www.stockholmflyttstädning.nu.

Smidigast när du bygger hus

6 mar 2019

Att bli villaägare till ett helt splitternytt hus är rena drömmen för många. Tänk dig att ingen annan har bott i villan innan dig. Du behvöer inte vara orolig för att det inte är "rent nog" och att någon annan har gjort om i villan innan dig. Du får tvärtom, allt precis som du önskar dig – och kanske bäst av allt – du kommer inte att behöva renovera, reparera eller joxa på flera år. Alla material är nya, och lägger inte av att fungera som de ska. Den drömmen är inte möjlig för dem som bor i ett äldre hus. Där behöver man ständigt arbeta med "något" i huset. Där får man inte en lugn stund som villaägare.

Vad kostar det att bygga ett helt nytt hus?

Vad kostnaden för det nya huset landar på, är helt och hållet beroende av hur du väljer att bygga ditt nya hus; hur stort det kommer att bli, om du önskar dig etage i huset, eller du önskar dig exklusiva material i huset. En riktlinje är de slags modulhus som har "allt". De mindre modulhusen som enbart har ett plan kostar mellan 1,5 miljon-2 miljoner kronor. Vill man sedan inreda med särskilda inredningsmaterial och detaljer, kommer det att kosta mer. Vill man däremot bygga ett lösvirkes hus kan kostnaderna blir högre än 2 miljioner kronor. Detta är enbart kostnaden för huset, sedan tillkommer även andra avgifter, som installering av vatten, el och liknande, för att inte prata om kostnaden för tomten.

Om man inte vill ha ett modulhus

Vill man bygga nytt, bör man alltid anlita en arkitekt som ser över ritningarna över huset. Det är inte tillåtet att bygga hur som helst, ska man få bygglov vill stadsdelsnämnden i Stockholm att man har låtit en arkitekt titta på ritningarna. Sedan när man väl har fått bygglovet, är det sedan upp till dig, som blivande villaägare att se till att bygget blir av. Antingen bygger man och agerar egen byggherre och planerar arbetet för de olika hantverkare som ska komma och utföra sitt arbete, eller så anlitar man ett byggföretag som tar hand om hela bygget – i en så kallad totalentreprenad.

När man väljer byggföretag med totalentreprenad

Det är viktigt att välja ett byggföretag med stor erfarenhet av ett husbygge, då det kan hända en hel del under byggets gång. Då är det viktigt att de har erfarenhet av hur de ska lösa viktiga frågor. Och att de är vana vid att alltid informera den som bygger huset och är den blivande villaägaren. Är det så att man vill ta ansvar för delar av bygget kan man alltid anlita ett företag som hjälper en med själva projekteringen, eller arbetsledning, eller delar av bygget, om man så önskar.

Att bygga ut huset

28 feb 2019

Funderar du på att göra en utbyggnad? Det innebär en hel del möjligheter, men också ett par risker. Skulle till exempel en byggskada uppstå finns risken att drömmen om en fin utbyggnad snarare blir en mardröm.

En vanlig anledning till att man funderar på att göra en utbyggnad är att man är en barnfamilj som växer ur ett befintligt hus. Ponera att du bor i en lite större stad, säg Uppsala som exempel, där kvadratmeterpriset kan vara ganska högt. Risken finns att man helt enkelt hellre köper lite för litet, än litet för stort. Blir familjen då större än planerat, kan en utbyggnad – eller ett helt nytt hem – krävas. För många ligger det nära till hands att helt enkelt bygga ut. Har man generöst med tomt blir det dessutom enklare, då man ges större valfriheter i vad man kan göra och på vilka sidor av huset man kan bygga.

Renoveringar och utbyggnader går ihop

Det är ungefär samma grupp som renoverar som också är intresserade av utbyggnader; småbarnsfamiljer som bor i villa. År 2013 stod de för en stor del av de nästan 40 miljarder kronor som spenderades på ombyggnationer. Hur dess siffror ser ut idag vet vi inte, men kanske skiljer det sig inte alltför mycket från hur det var för ett antal år sedan. Inte sällan handlar utbyggnaderna om barnen, det vill säga kanske större lekytor för de mindre, eller ett extrarum till en tonåring exempelvis.

Det finns ett antal saker som är bra att tänka på innan man sätter igång. Det första som är bra att göra är att ta kontakt med ditt försäkringsbolag och notera dem om att huset kommer att bli större. Bland annat är det antalet kvadratmeter som din hemförsäkring baseras på. Är ditt hus registrerat på ett mindre antal kvadratmeter än det faktiskt är, så kan det bli problem.

Men det är även bra att ta kontakt med försäkringsbolaget av andra skäl. Du bör framför allt se till att du har rätt försäkringar överlag. Möjligen är det läge att se över nybyggnads- och villaförsäkringarna. Färdigställandeförsäkringen, som är lagstadgad, kan också tittas lite närmare på.

Utse din egen kontrollansvariga

Något annat som många rekommenderar är att utse sin kontrollansvarige själv, istället för att bara ta den som rekommenderas av en entreprenör. Du har då möjlighet att själv kontrollera denne, och framförallt se till att han eller hon är certifierad hos KARF, Kontrollansvarigas Riksförening.

En process som inte bör förhastas är den att välja ut fackmän som ska arbeta med din utbyggnad. Funderar du på att göra det själv? Många gör det, men man bör också känna till att exempelvis elarbeten – och många VVS-arbeten – är saker man inte får eller bör göra på egen hand.

Ett tillvägagångssätt är att söka på till exempel ”utbyggnad Uppsala” på nätet (om det är i Uppsala du bor) och du kan säkerligen hitta hantverkare i sökresultaten. Ta dock inte bara första bästa – utan ta in referenser på flera olika aktörer. Kontrollera även firmans ekonomi och se till att få ett avtal på det ni kommit överens om. En aktör som låtit höra om sig mycket på senare år är utbyggnaduppsala.se/

 

 

 

 

← Äldre inlägg