Blogg

Fuktskador i hemmet

11 jan 2021

Har du upptäckt fukt i hemmet och behöver få hjälp med att få bukt med det? Börja då med att kontakta duktiga hantverkare som är kunniga inom branschen, så kan de hjälpa dig att hitta källan.

Fukt är inget man vill ha i hemmet, så de flesta gör vad de kan för att hålla den ute. Fukten tränger sig enkelt in på olika ställen, så det är viktigt att förebygga det. Att taket är i bra skick är viktigt, då det annars snabbt tar in fukt. Man kan även behöva göra en dränering längs husgrunden för att skydda mot fukten. Detta behöver man anlita en hantverkare för. Har man kunskap kan man kolla taket själv, men är man osäker bör man anlita någon att göra det åt en.

Börja med avfuktare

Det är inte alltid man direkt kan få tag på en hantverkare, för att de kanske inte har någon tid ledig, men ens ekonomi kanske inte heller tillåter det. Man kan börja göra en avfuktning i huset, som en tillfällig lösning. Man behöver inte heller äga en avfuktare, utan man kan hyra avfuktare om man behöver det. Detta är dock ingen lösning i längden, och det kommer ändå att behövas en hantverkare som kan ta itu med problemet. När du ska se om du har fuktskador är det bra att börja kolla nära taket och i källaren. Det vanligaste är att fukt tar sig in via taket, och nere i källaren sprider det sig väldigt snabbt, så man vill få bort det direkt. Läs mer om avfuktare på denna sida: hyraavfuktare.nu

Fördelarna med att ta hjälp av en besiktningsman

26 dec 2020

När man köper en bostad bör man vara medveten om vilket skick den är i och vad man betalar för. Därför kan det vara en god idé att låta en besiktningsman göra en kontroll innan man slår till.

Det finns nästan inga felfria hus eller bostäder, men man bör vara medveten om bristerna innan man skriver på köpekontraktet. Köper man ett hus har man dessutom undersökningsplikt och måste då noga undersöka huset innan köpet går igenom. Genom att låta en certifierad besiktningsman undersöka huset får man veta hur det mår och har samtidigt möjlighet att ställa frågor och be om råd. Genom att känna till en bostads brister kan man enklare planera för framtida renoveringar och kan då kostnadsmässigt också förbereda sig. Hittar man fel under besiktningen kan man be säljaren att åtgärda dem eller försöka förhandla ner priset. Man har självfallet också möjligheten att dra sig ur bostadsköpet helt.

Fuktkontrollera huset och spara pengar

Även som ägare till ett hus eller en lägenhet kan det vara bra att anlita en besiktningsman. Det kan vara värt att exempelvis kontrollera om badrummets tätskikt fortfarande håller tätt så att man hinner åtgärda eventuella problemen innan de leder till omfattande och kostsamma fuktskador. Vid renoveringar och ombyggnader ska man också ta hjälp av en oberoende besiktningsman för att säkerställa att arbetet har utförts enligt gällande byggregler och att det håller förväntad kvalitet. Finns det fel måste byggfirman åtgärda detta innan det på nytt görs en besiktning. Läs mer om en besiktningsman på denna hemsida: https://www.besiktningsmanistockholm.se/  

Vad är en överlåtelsebesiktning?

23 dec 2020

Vid en husförsäljning görs det nästan alltid en besiktning. Det är köparens ansvar att se till att allting är som det ska och att huset inte har några dolda fel. Boka din besiktning idag.

När ett hus eller någon annan fastighet ska säljas eller på något annat vis överlåtas till någon annan, så görs det alltid en så kallad överlåtelsebesiktning. Detta genomförs så att skador och andra eventuella fel ska upptäckas innan försäljning av fastigheten. Dessa kan i sådana fall åtgärdas innan köparen skriver på kontraktet. Köparen har skyldigheten att kontrollera detta, så att det inte uppstår några överraskningar senare. Köparen har en större skyldighet än säljaren att göra detta. Det kostar en slant att göra en sådan besiktning, men det är det värt i slutändan. Hellre att man upptäcker ett fel innan köpet än långt efteråt.

Överlåtelsebesiktningen genomförs av besiktningsman

En överlåtelsebesiktning tar mellan två och fem timmar på ett ungefär. Själva besiktningen ska alltid genomföras av en auktoriserad besiktningsman, det är alltså ingenting som ni själva kan göra, då kommer den inte att gälla. Om det nu inte skulle vara så att någon av er som säljer är en certifierad besiktningsman såklart. Både det yttre och det inre av huset ska synas på flera olika sätt. Besiktningsmannen använder alla sinnen vid en besiktning - syn, lukt och hörsel. På så vis kan många fel och problem upptäckas. Vinden, taket och andra vrår av huset kontrolleras och dokument såsom ritningar, bygglov och annat ska tas upp under besiktningen.

Vikten av att välja rätt fastighetsskötare

26 nov 2020

Oavsett om man äger och hyr ut enskilda fastigheter, eller om man har en bostadsrättsförening. Att ha en tillförlitlig och kompetent fastighetsskötare är a och o för att ha nöjda boende.

De som bor i fastigheten ska helst känna det som att det aldrig finns några problem. Yttre miljön ska också vara precis lika välskött som fastigheten i sig. Att få hjälp snabbt när något väl dyker upp gör att de boende känner sig trygga och pratar väl om sin hyresvärd inför andra. Vilket i sin tur gör att lägenheterna aldrig står tomma särskilt länge när någon flyttar ut.

Vilka tjänster har fastighetsbolagen?

Det kan vara lite olika utbud beroende på kompetensen i företagen. Hos de flesta hittar man grundläggande och daglig skötsel, som löpande reparationer, att se till att uppvärmningen fungerar som den ska samt byte av luftfilter mm. Men ofta finns andra tilläggstjänster för den som önskar. Det kan handla om att besikta fastighetens lekplats. Men även sådant som att ta hand om snöröjningen på vintern och rabatter och gräsmattor på sommaren, att underhålla befintliga staket samt bygga nya vid behov. En annan tjänst som kan vara väldigt användbar är slamsugning. Att ha ett företag som har många olika kunskaper gör att driften löper friktionsfritt och att man får allt på samma faktura. Visst kan det vara smidigt att ta hand om allt själv, men det kan ofta bli dyrt. Hyr man in en fastighetsservice har de ofta underleverantörer som håller priserna på en bra och acceptabel nivå. Läs mer om fastighetsservice på denna hemsida: https://www.fastighetsservicestockholm.se/ 

Viktigt att anlita rätt låssmed

10 okt 2020

Ofta kontaktar man en låssmed akut då man har låst sig ute eller har tappat nyckeln. Då är det lätt att anlita första bästa men det ska man helst inte göra utan låssmed ska man välja med omsorg.

Husets lås är tillsammans med fönster och dörrar dess säkerhetssystem och därför ska man vara noga med vilken låssmed man anlitar. Precis som man är förberedd på att akut behöva kontakta banken om man skulle tappa betalkortet, bör man tänka med låssmeden, och därför ha ett telefonnummer inlagt i mobilen till en seriös låssmed. Den låssmed som man väljer ska vara auktoriserad och medlem i Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund. Men det är även viktigt att be låssmeden legitimera sig. Helst ska låssmeden även ha en fysisk adress då även detta visar på en seriös låssmed som dessutom är lätt att få tag på. En låssmed tar betalt per timme och därför kan det även vara bra att välja en låssmed i närområdet, eftersom man även får betala för låssmedens restid.

Låset är bostadens säkerhetssystem

Har man precis flytta in i en ny bostad kan det vara bra att se över alla lås och byta ut dessa. Inte sällan händer det att nycklar finns på vift och då kan någon okänd enkelt ta sig in i bostaden. En auktoriserad låssmed kan enkelt byta alla lås till godkända av bra kvalitet, och dessutom komma med bra tips på förbättringar man kan göra för att hålla tjuven ute. Speciellt om man bor på nedre botten bör man tänka på att se över sina lås och kanske även sätta lås på sina fönster. Har man en garageingång eller altandörr finns det en hel del att tänka på då det gäller bra lås. Och en skicklig låssmed vet allt om detta.

Betala aldrig kontant

Letar man efter en bra låssmed i området kan man börja med att fråga sina grannar om de känner till någon och som de vill rekommendera. Man kan även söka på internet men det är viktigt att i så fall även kontakta Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund, för att försäkra sig om att låssmeden är medlem där. Naturligtvis kostar det mer att anlita en låssmed akut en lördagkväll än om man bokar en tid i förväg. Men en låssmed ska alltid innan arbete påbörjas kunna tala om vad det kostar. En seriös låssmed tar aldrig betalt kontant utan man betalar mot faktura eller med kort.

En välskött fastighet blir en attraktiv bostad

24 sep 2020

Ofta märker vi inte hur en fastighet sköts förrän den inte längre gör det. När trapphuset är dammigt och sandigt och fimpar samlas på marken utanför ytterdörren - då ser vi vad som brukar göras.

Att äga fastigheter är en intressant sysselsättning som medför mycket arbete och mycket ansvar. När man tagit steget och äger mer än sin egen bostad blir det plötsligt en mängd sysslor som ska utföras som man aldrig tidigare funderat över. Varje fastighet, oavsett om den används som bostad eller kontor, kräver engagemang. Saker går sönder, underhåll behöver utföras och städning är nödvändigt.

När det handlar om större fastigheter är det inte bara skötseln som är viktig utan ryktet. För att fastigheter ska upplevas som attraktiva behöver de upplevas som rena och välordnade. Fel och problem drar genast ner trivsel för nuvarande hyresgäster och gör det svårare att få nya.

Vad kan sägas ingå i fastighetsförvaltning?

Naturligtvis varierar behoven. Allt passar inte alla och även om man som fastighetsförvaltare kan sätta ihop färdiga paket skulle kunderna inte alltid vara helt belåtna. Dock finns det sysslor som nästan alltid anses ingå i begreppet.

Underhåll och skötsel av gemensamma utrymmen som trapphus, tvättstugor och eventuell parkering tillhör dessa. Städning kan anses vara del av detta.

Vidare ingår ofta skötsel av fönster, belysning och värme i de sysslor en fastighetsförvaltare ägnar sig åt. Städning, sopning av eventuella trottoarer samt snöröjning vintertid är också vanliga sysslor. Finns innergård kan man också räkna in skötsel av eventuella växter och klippning av gräsmatta.

Vissa fastighetsägare har behov av alla dessa tjänster medan andra endast behöver några. Frekvensen är även den varierande.

Den välskötta fastighetens fördelar

En fastighet som är välskött och snygg upplevs som attraktiv och prisvärd. Och det med all rätt! Få personer vill vara hyresgäster i ett ruckel med skum belysning, trasiga rutor och mark beströdd med fimpar och andra onämnbara skräp.

Förutom den höjning av marknadsvärdet som bra fastighetsskötsel innebär handlar det också rent konkret om husets värde. Underhålls hus regelbundet minskar risken för permanenta skador och onormalt slitage. Fastighetsförvaltning ger konkreta och synbara resultat.

Som fastighetsägare söker man samarbetspartners med erfarenhet och ett gott sinne för service. Ett långvarigt samarbete ger fastighetsförvaltaren möjlighet att lära känna din fastighets egenheter, fördelar och svagheter. Därmed blir det enklare att ta tag i problemen nästan innan de uppstått. Och där finns också chansen att hålla nere kostnaderna.

Väggar av glas

18 sep 2020

Det är många som tycker att en balkong är härlig att ha. Där kan man umgås och få sig lite extra frisk luft utan att gå ut. Men hur ser man till att balkongen är en säker plats för barn och husdjur?

Den vanligaste anledningen till att man glasar in balkonger är för att utöka användningen. Med de svenska somrarna kan man inte ens vara säker på att få soliga dagar och ljumma kvällar. Det kan regna och blåsa som om det vore mer höst eller vår.

Därför blir inglasning mer och mer vanlig i landet. Och ibland glasar man till och med in balkonger direkt på nybyggda hus. En åtgärd som ofta kan öka värdet på boendet med mer än det kostar att montera.

Med en inglasning skapar man en jämnare temperatur som man kan styra själv. Eftersom man kan hindra vind och regn från att tränga in så kan man till och med installera en radiator. Kanske också en fläkt för de extra varma dagarna. Solens strålar kan man också styra genom att hänga upp gardiner av något slag. Eller så använder man sig av persienner när det behövs.

Funktion som fallskydd

Fast balkonginglasning i Västerås oftast används för utökad användning så är det också en säkerhetsdetalj. Om man har husdjur eller mindre barn så stoppar inglasningen eventuella fall. För att öppna fönstren i inglasningen brukar man behöva utföra två olika åtgärder. Det är därför alldeles för komplicerat för små barn. Det är inte heller något som husdjur kan lyckas öppna av misstag. Istället för att använda sig av ett nät för att hindra fall för husdjur så är detta ett snyggare alternativ. Det kan också vara lättare att stänga till inglasningen om barnen leker på balkongen när man bara ska hämta något.

Extra tåligt glas

Glas finns i många olika kompositioner. En del är mer känsliga än andra och går lättare sönder. Det glas som används när man glasar in balkonger brukar vara ett tjockare glas. Därför är det mer tåligt och går inte lika lätt sönder. En trygghet om ett djur eller litet barn skulle råka trilla emot det eller banka på rutan. Men detta är endast ytterligare en säkerhetsåtgärd. Man bör aldrig låta djur eller små barn leka ensamma på en balkong, antingen den är inglasad eller ej. Syftet att få ökad användning av sin balkong ska ändå alltid vara nummer ett.

Det finns flera viktiga saker att tänka på i val av ytterdörr

15 sep 2020

Är ni oroliga för inbrott och funderar på att köpa en ny ytterdörr? En dörr ska vara både funktionell och vacker och samtidigt som den ska vara ett skydd ska den även vara välkomnande.

Man brukar säga att fönstren är husets ögon och i så fall är nog dörren dess mun. En ytterdörr ska tillföra både känsla och funktion. Den ska gärna vara välkomnande och passa ihop med huset men även hålla både kyla, oljud och tjuvar ute. Dörrar finns i alla möjliga material som ek, teak, massivt trä, fanér och stål och det kan vara svårt att välja. När man väljer ytterdörr bör även tänka på tjockleken. I vårt nordiska klimat kan det vara bra med en mer välisolerad dörr som klarar tuffa väderförhållanden. U-värdet talar om dörrens värmeisolerande förmåga och ju lägre U-värde desto bättre isolerar dörren.

Spegeldörrar med en inre kärna av stål

En ytterdörr är helt klart en av de viktigaste delarna i ett hem och det oavsett om man bor i lägenhet, villa, radhus eller sommarhus. Oftast byter man dörr för att få en som är mer isolerad och håller värmen inne men självfallet spelar även utseendet stor roll. Detta har många tillverkare av säkra ståldörrar tagit fasta på och idag kan man få en dörr med en inre kärna av stål men som har trä på utsidan. Det finns till och med gammaldagsa spegeldörrar med stålkärna som passar perfekt i sekelskifteshus. Ofta väljer man en dörr som smälter in med arkitekturen men man kan även välja en som sticker ut mer. Ofta är en dörr som urskiljer sig mer inbjudande och välkomnande och det kan räcka med att bara välja en vacker färg.

Ta hjälp att hitta rätt dörr

En ytterdörr bör helst vara hållbar och av god kvalitet. Dörrar har olika märkningar som visar på säkerhetsklassning, isoleringsförmåga, brandsäkerhet med mera. Är man osäker på vilken dörr man ska välja kan man anlita en expert som hjälper till att hitta rätt dörr. En dörr är en investering för framtiden och då är det viktigt att det blir rätt dörr. En ytterdörr utsätts även för olika slags väder och man bör även ta hänsyn till väderstreck i val av dörr. I ett soligt söderläge ska man helst inte ha en mörk dörr då den drar åt sig värmen mer, vilket med tiden kan resultera i att den blir skev.

En oas för hyresgästerna

14 sep 2020

När man ser ett flerfamiljshus från gatan så vet man aldrig vad som finns där bakom. Vilka funktioner är populära att ha på en innergård? Hur ska man tänka när man anlägger innergårdar?

I många hus mitt i städer är innergården den möjligheten man som boende har att få vistas utomhus. Kanske har man inte ens en balkong och då blir gården den trädgård man kan vistas i. Även om man delar den med andra boende så är den avskild från ej behöriga. Man känner oftast varandra så pass bra att man vågar lämna kvar vissa saker när man går in för att hämta något. Även om gatan utanför kan vara väldigt trafikerad så ger husen i sig en ljuddämpning. Kanske finns det även växter som gör att fåglar letar sig in och bygger sina bon. Men en innergård kan se väldigt olika ut beroende på hur husägaren tänker. Det kostar också en hel del att anlägga eller renovera en innergård. Förutom den skötsel som det också krävs för att underhålla en befintlig sådan. Har man ändå tur så kan man ha en hyresvärd som prioriterar och ser över innergården. Allt för att öka sina hyresgästers välmående och trevnad.

Nya funktioner idag

Kommer man in på en äldre innergård så ser den ofta mycket annorlunda ut än de som är nyanlagda. Förr om åren såg man den ytan som en funktionsyta som mest användes till förvaring. En eller två ställningar för mattpiskning brukar också vara vanligt. Men i övrigt är ytan stenlagd eller asfalterad. Dagens innergårdar har helt andra funktioner som prioriteras. Här brukar man ha en lekyta för barnen med sandlåda och gungor. Några sköna sittytor där de vuxna kan vila sig. Men gärna också en grill eller två för ljumma sommarkvällar med grannar eller vänner. Det brukar också finnas mycket grönt i form av buskar, träd, perenner och gräs, som mjukt bäddar in ett cykelställ eller två.

Skapa en gemensamhetsyta

Om man planerar att anlägga eller renovera innergårdar i Stockholm så bör man ta hänsyn till behoven hos de boende. Det är lätt att skicka ut frågan till alla hushåll och sedan fundera över vad man själv tror på. Men de flesta som bor i lägenhet uppskattar gröna ytor där man kan umgås. Det är något som passar för alla åldrar och som dessutom kan skapa en samhörighet i huset. Viktigt är bara att man även ser till att innergården sköts som den ska.

Skapa ett extra rum i lägenheten

29 aug 2020

Funderar du på att börja använda balkongen mer än idag. Skulle du vilja att den var mer skyddad både för insyn samt väder och vind? Kanske vill du ha öppningsbara glasfönster på din balkong?

Att besluta sig för att glasa in en balkong är att besluta sig för ett rymligare och lyxigare liv. Inte nog med att det blir mindre buller och störningsmoment utifrån - du får ett helt nytt rum. Med en inglasad balkong kan du skydda möbler och saker från väder och vind. Det innebär att du kan flytta ut gosiga möbler, vackra textilier och belysning. Du kan även nyttja balkongen som växthus för kryddor, grönsaker och blommor under sommaren. Egentligen finns inga nackdelar med en Inglasning av balkong, annat än möjligen att det kostar att genomföra.

Ett beslut för en ny livsstil

När du beslutar dig att glasa in din balkong så kan du äta frukost ute. Plötsligt kan du uppleva samma njutning hemma som utomlands. Du kan ligga på en skön solsäng eller soffa och läsa, samtidigt som du känner vinden fläkta i håret. Du bestämmer själv hur mycket du vill ha öppet och hur mycket du vill stänga till. Sköna kvällar. Middagen serveras på balkongen, med vacker utsikt. Det är som att sitta på ett café där du kan insupa miljöer och folk för ny inspiration. Här kan ni ta ett glas bubbel om kvällen och se på solnedgången. Låt filten ligga kvar när ni går in för att sova - dra igen fönstren om ni väntar regn. På morgonen kan ni avnjuta en stilla kopp kaffe, pyssla om era örter och plocka solmogna tomater direkt från plantan.

Hur vill du ha din balkong?

Vilken stil har du? Gillar du industriellt och rått inredda rum? I så fall hoppas vi att du har betongväggar på din balkong, gärna helt råa. Tillför belysning i grov stål eller mässingsarmatur. Snygga möbler av grovt virke eller glas. Bryt av med gröna växter och mjuka textilier. En härlig lammfäll att sitta på som kontrasterar mot allt det hårda. En ståtlig påfågel som dekoration och du är hemma. Till den industriella stilen väljer du naturligtvis stora, maffiga glas och kaffekoppar. Gärna handdrejad keramik och sugrör av bambu. Tänk kontraster i svart och vitt, mjuk och hårt. Inred en effektfull och trivsam miljö som du trivs i samtidigt som du känner dig stolt när du har gäster. Satsa på en inglasad balkong och kom ut!

Saker att tänka på vid brunnsborrning

13 jul 2020

Vatten är livsviktigt, och att ha tillgång till rent dricksvatten är nödvändigt för ett bra boende. Därför ska man vara extra noga om man behöver anlägga en ny brunn så att den blir hållbar.

Det är inte alltid man har möjlighet att ansluta sin fastighet till det kommunala vattenledningsnätet. Då får man istället borra sig en egen brunn. Kanske finns det också redan en brunn på tomten men den har dessvärre sinat? Förr i tiden grävde man brunnar för hand, men i takt med att grundvattnet har sjunkit behöver dagens brunnar vara betydligt djupare för att vattnet inte ska ta slut. Därför borrar man idag istället efter vatten när man anlägger en ny brunn eftersom man då kan komma mycket djupare ner. Det är också viktigt att tänka på själva placeringen så att den ligger uppströms och inte i närheten av en avloppsbrunn.

Var noga med vem du anlitar

Utan vatten klarar vi oss inte, och vatten är absolut vårt viktigaste livsmedel. Därför är det viktigt att brunnsborrningen går rätt till så att man får dricksvatten av bra kvalitet. Det är även viktigt att tillgången blir god så att man inte behöver borra en ny brunn redan efter några år. Att anlita en utbildad och seriös brunnsborrare är ett måste; en sådan har alltid skadeförsäkring och lämnar garanti om något trots allt skulle bli fel med brunnen. En professionell brunnsborrare lämnar också alltid ett brunnsprotokoll efter avslutat arbete, där allt som hänt i marken under arbetets gång står med. Dokumentet är en försäkring och värdehandling om det skulle uppstå fel som behöver åtgärdas.

Gratis hembesök för bedömning och offert

Gå efter referenser när ni väljer brunnsborrare och var noga med att kontrollera att de har skadeförsäkring. En noggrann och seriös brunnsborrare kommer först på ett hembesök för att besiktiga tomten och bedöma vilka förutsättningar som finns innan de lämnar en offert där slutpriset står. De hjälper även till att beräkna vattenåtgång då detta har betydelse för hur stor brunnen kommer att bli. Att kontrollera så att företaget man anlitar inte har betalningsanmärkningar kan vara bra, för om det skulle gå i konkurs kan det bli svårt att reklamera brunnen om den inte fungerar som den ska. När brunnen väl är borrad tar det ca en till två veckor innan vattnet är drickbart, men man måste ändå ta ett vattenprov och skicka på analys för att se vilken kvalitet som vattnet håller.

Stöd åt både säljare och köpare

9 jul 2020

När man ska köpa bostad är det mängder av saker som man ska tänka på. Det är väldigt lätt att fara iväg i romantiska tankar istället för praktiska ting och priser. Då är mäklaren en trygg hjälp.

Meningen med en mäklare är att både säljare och köpare ska slippa tänka på allt som behöver redovisas och tas hänsyn till då en fastighet byter ägare. Det handlar inte bara om det man ser i bostaden som storlek, yt-skick och så vidare, utan även om det man inte ser som kända fel, energideklaration med mera. Förutom att själva köpet innebär ett avtal som ska vara juridiskt korrekt och att allt även sköts korrekt efter köpet gällande skatter och dylikt.

Det är lätt att man bara tänker romantiskt som köpare och missar att det behövs dyra renoveringar. Som säljare är det också en trygghet med en mäklare som kan förklara skyldigheter och rättigheter och vad man behöver göra inför en försäljning. Det är inte alltid det man själv tror som attraherar en köpare och det är lätt att redan vara ute genom dörren när man väl bestämt sig för att sälja och flytta någon annanstans.

Hur en försäljning går till

Innan en mäklare åtar sig uppgiften att sälja en bostad så brukar säljare och mäklare mötas för att gå igenom objektet för att sätta en värdering. När värderingen är klar och man är överens om utgångspris, mäklararvodet och alla förutsättningar så drar försäljningen igång. Det brukar innebära att mäklaren tar bilder och lägger ut objektet på annons. Intresserade köpare hör av sig till mäklaren som bokar tid för visning och där visar objektet för intressenterna. Den eller de som är intresserade kan därefter ge ett bud och säljaren bestämmer vem som vinner budgivningen och får köpa objektet.

En mäklares jobb

Som mäklare är uppdraget att se till att alla uppgifter om fastigheten stämmer och att ge råd åt både säljare och köpare för bästa nöjdhet åt båda hållen. Det är säljaren som betalar mäklarens arvode men det är ändå ett ansvar som mäklaren har även gentemot köparen. Mäklaren har också på sitt ansvar att ge all information åt båda parter för vad som gäller såväl före köp, under köp och efter köp. Med andra ord så är inte mäklarens arbete slut vid själva säljtillfället utan man kan även vara behjälplig då en eventuell vinst ska meddelas skatteverket.

Oavsett om ni ska anlägga en pool eller bygga ett hus så måste grunden först säkras

21 jun 2020

Ska ni lägga grunden för ett nytt hus? Kanske äntligen börja gräva för den där polen som ni gått och längtat efter så länge? Eller anlägga en helt ny trädgård med gångar och en hel labyrint?

Vad det än är som man ska bygga eller anlägga så är själva markarbetet starten på projektet. Markarbetet är viktigt för att det man ska göra sen ska stå stadigt och hålla i många år. Det är viktigt att ta reda på vilket material som är mest optimalt att använda för grunden och därför är det vanligt att först göra en geoteknisk undersökning. Beroende på hur marken är och vad som ska byggas eller anläggas anpassar man sen arbetet. Exempel på typiska markarbeten är schaktning, grävning för avlopp och dränering. Men även ibland elanslutning och dagvatten. Att fylla ut marken med grus för att göra grunden stadigare är också vanligt.

Ett bra markarbete gör att huset står stadigt

Kostnaden för markarbetet är beroende av flera olika faktorer och hur mycket material som ska transporteras och för att sedan fylla ut grunden så att den blir säker och stabil. Alltså hur många lastbilar det kommer att behövas för att transportera och fylla ut grunden. Det är viktigt att de personer som utför markarbetet är utbildade och certifierade annars kan det gå fel. Många gånger upptäcker man nya utmaningar under arbetets gång då det ibland är svårt att förutse allt som ligger dolt i marken. Ibland kan det innebära att man måste genomföra en sprängning. Då är alltid säkerheten jätteviktig för alla inblandade och likaså för omkringliggande byggnader. Att då ha erfaren och rätt utbildad personal är a och o så att man kan känna sig trygg.

Bra kommunikation under arbetets gång är viktigt

På grund av de oförutsedda saker som kan dyka upp under arbetets gång är det svårt att exakt fastställa hur lång tid arbetet kommer att ta. Därför är det viktigt att ha en bra kommunikation med den firma som ska utföra arbetet. Anlita därför en entreprenör som speciellt erbjuder detta och ni kommer att sova bättre på nätterna då ni hela tiden uppdateras löpande under arbetets gång. Men för att vara säkra på att ni hittar rätt markarbetare ska ni alltid be om referenser innan. En bra och seriös firma delar alltid med sig av ett antal referenser med kontaktuppgifter som man kan ringa. Vi tipsar denna sida: https://www.markarbetenstockholm.nu/

Hållbar värme i fastigheten

8 jun 2020

Idag finns det en mängd olika sätt att värma upp fastigheter. Men vilket är egentligen det bästa sättet? Vad är ekonomiskt försvarbart? Om man vill värna om miljön, måste det då bli dyrare?

Ja frågorna är många. Likaså alternativen. Så det enda rätta är att bestämma vad som är viktigast. Är det värdegrunderna för en bättre miljö eller är det plånboken som får styra valen man gör? Är det viktigt att det är enkelt och smidigt eller är det helt ok att behöva bära pellets så att svetten lackar för att fylla källaren för kommande vinter? Sedan är det bara att googla på uppvärmning och läsa, läsa och läsa. Kanske har man inte ett vanligt hus utan funderar på exempelvis bergvärme för en bostadsrättsförening.

Vad gör bergvärmen för miljön?

För att få bergvärme krävs en investering i värmepump plus att man behöver borra ner i berggrunden. Men man kan säga att den enda el som behövs när man har bergvärme är den som används för att köra värmepumpen. Där man borrat lägger man ner en slang med vätska som cirkulerar och värms upp av bergvärmen. Värmen dras upp i huset och värmer upp rummen för att sedan slussas tillbaka in i berget och återigen värmas upp av solenergi. Man kan säga att man med hjälp av vätskan hämtar upp solenergi från berget för att värma fastigheten.

Bästa sättet att ta reda på om bergvärme är något som passar i det egna hushållet är att ta hem en expert som får göra en utvärdering. Denne kan avgöra ifall det är en bra investering och även göra en kalkyl på vad en installation av bergvärme skulle kosta. Vill man så kan man även kombinera bergvärme med exempelvis solenergi.

Finns det någon annan aspekt än miljön?

Trots att miljön är en av de viktigaste frågorna finns det en som är viktigare för många idag, nämligen kostnaden. Har man en fastighet så kan man spara 50%, ibland mera, i sänkta uppvärmningskostnader plus att man inte behöver vara orolig för uppvärmningen när man reser bort. Något som uppskattas av dem som inte har någon som kan se till fastigheten. Så ja, det kostar en del att installera men man får mycket tillbaka. Miljön gynnas, plånboken behöver inte tömmas och man behöver inte kånka på pellets eller ved tills ryggen smärtar. Man kan tryggt åka på semester och veta att värmen sköter sig alldeles av sig själv.

Gör en bra bostadsaffär

4 jun 2020

Det finns ett par saker som är bra att tänka på när det är dags att sälja sin bostad. En av dem är att se till att anlita en bra mäklare. Det är en förutsättning för att få till en bra bostadsaffär.

Det är en stor sak att köpa eller sälja en ny bostad. De flesta av oss gör inte den typen av stora affärer fler än några gånger i livet. Det är nervöst, och processen kan vara utdragen. En hel del står på spel och det är viktigt att saker och ting går rätt till. Vissa väljer att sälja sin bostad på egen hand, utan inblandning av någon mäklarfirma, men de allra flesta låter tvärtom dessa göra jobbet. För en hel del jobb är precis vad det är att sälja en bostad. Processen kan se ut på lite olika sätt beroende på vem man väljer att anlita, men i stora drag går det till på ett likartat sätt när man ska sälja sitt hus eller lägenhet här i Sverige.

Sälja utan mäklare kräver mycket jobb

Det är inte obligatoriskt att anlita en mäklare för att få bostaden såld. En del väljer att på egen hand sälja sin bostad och på så sätt spara in pengar. Det kräver dock en hel del arbete. Först behöver man värdera bostaden för att komma fram till i vilken prisklass den ligger i. Därefter behöver man skriva en bostadsannons, något som kan vara svårare än det ser ut, eftersom all nödvändig information behöver vara med. Dessutom ska man kunna skriva ihop en säljande beskrivning av objektet, bland annat utifrån de spekulanter man tror kan vara intresserade. Detta är något som en mäklarfirma har koll på, bland mycket annat.

Mäklarens uppgift

De flesta mäklarfirmor erbjuder kostnadsfri värdering av bostaden och hjälper även säljaren att hitta en ny bostad efter budget och behov. Sedan skrivs avtal och arbetet med att samla in fakta om din bostad påbörjas. Därefter är det klokt att besikta bostaden. En viktig del av en försäljning är marknadsföringen, vilket bland annat innebär fotografering, skrivande av objektsbeskrivning och annonsering. I många fall har mäklarfirman redan potentiella intressenter för området som kan vilja komma på visningen som mäklaren har hand om. Sedan följer förhoppningsvis budgivning och kontraktskrivning. Som säljare kan det vara skönt att slippa även dessa stora moment och istället låta någon annan ha hand om dem. Välj därför en mäklare som du kan lita på gör jobbet.

← Äldre inlägg