Blogg

Oavsett om ni ska anlägga en pool eller bygga ett hus så måste grunden först säkras

21 jun 2020

Ska ni lägga grunden för ett nytt hus? Kanske äntligen börja gräva för den där polen som ni gått och längtat efter så länge? Eller anlägga en helt ny trädgård med gångar och en hel labyrint?

Vad det än är som man ska bygga eller anlägga så är själva markarbetet starten på projektet. Markarbetet är viktigt för att det man ska göra sen ska stå stadigt och hålla i många år. Det är viktigt att ta reda på vilket material som är mest optimalt att använda för grunden och därför är det vanligt att först göra en geoteknisk undersökning. Beroende på hur marken är och vad som ska byggas eller anläggas anpassar man sen arbetet. Exempel på typiska markarbeten är schaktning, grävning för avlopp och dränering. Men även ibland elanslutning och dagvatten. Att fylla ut marken med grus för att göra grunden stadigare är också vanligt.

Ett bra markarbete gör att huset står stadigt

Kostnaden för markarbetet är beroende av flera olika faktorer och hur mycket material som ska transporteras och för att sedan fylla ut grunden så att den blir säker och stabil. Alltså hur många lastbilar det kommer att behövas för att transportera och fylla ut grunden. Det är viktigt att de personer som utför markarbetet är utbildade och certifierade annars kan det gå fel. Många gånger upptäcker man nya utmaningar under arbetets gång då det ibland är svårt att förutse allt som ligger dolt i marken. Ibland kan det innebära att man måste genomföra en sprängning. Då är alltid säkerheten jätteviktig för alla inblandade och likaså för omkringliggande byggnader. Att då ha erfaren och rätt utbildad personal är a och o så att man kan känna sig trygg.

Bra kommunikation under arbetets gång är viktigt

På grund av de oförutsedda saker som kan dyka upp under arbetets gång är det svårt att exakt fastställa hur lång tid arbetet kommer att ta. Därför är det viktigt att ha en bra kommunikation med den firma som ska utföra arbetet. Anlita därför en entreprenör som speciellt erbjuder detta och ni kommer att sova bättre på nätterna då ni hela tiden uppdateras löpande under arbetets gång. Men för att vara säkra på att ni hittar rätt markarbetare ska ni alltid be om referenser innan. En bra och seriös firma delar alltid med sig av ett antal referenser med kontaktuppgifter som man kan ringa. Vi tipsar denna sida: https://www.markarbetenstockholm.nu/

Hållbar värme i fastigheten

8 jun 2020

Idag finns det en mängd olika sätt att värma upp fastigheter. Men vilket är egentligen det bästa sättet? Vad är ekonomiskt försvarbart? Om man vill värna om miljön, måste det då bli dyrare?

Ja frågorna är många. Likaså alternativen. Så det enda rätta är att bestämma vad som är viktigast. Är det värdegrunderna för en bättre miljö eller är det plånboken som får styra valen man gör? Är det viktigt att det är enkelt och smidigt eller är det helt ok att behöva bära pellets så att svetten lackar för att fylla källaren för kommande vinter? Sedan är det bara att googla på uppvärmning och läsa, läsa och läsa. Kanske har man inte ett vanligt hus utan funderar på exempelvis bergvärme för en bostadsrättsförening.

Vad gör bergvärmen för miljön?

För att få bergvärme krävs en investering i värmepump plus att man behöver borra ner i berggrunden. Men man kan säga att den enda el som behövs när man har bergvärme är den som används för att köra värmepumpen. Där man borrat lägger man ner en slang med vätska som cirkulerar och värms upp av bergvärmen. Värmen dras upp i huset och värmer upp rummen för att sedan slussas tillbaka in i berget och återigen värmas upp av solenergi. Man kan säga att man med hjälp av vätskan hämtar upp solenergi från berget för att värma fastigheten.

Bästa sättet att ta reda på om bergvärme är något som passar i det egna hushållet är att ta hem en expert som får göra en utvärdering. Denne kan avgöra ifall det är en bra investering och även göra en kalkyl på vad en installation av bergvärme skulle kosta. Vill man så kan man även kombinera bergvärme med exempelvis solenergi.

Finns det någon annan aspekt än miljön?

Trots att miljön är en av de viktigaste frågorna finns det en som är viktigare för många idag, nämligen kostnaden. Har man en fastighet så kan man spara 50%, ibland mera, i sänkta uppvärmningskostnader plus att man inte behöver vara orolig för uppvärmningen när man reser bort. Något som uppskattas av dem som inte har någon som kan se till fastigheten. Så ja, det kostar en del att installera men man får mycket tillbaka. Miljön gynnas, plånboken behöver inte tömmas och man behöver inte kånka på pellets eller ved tills ryggen smärtar. Man kan tryggt åka på semester och veta att värmen sköter sig alldeles av sig själv.

Gör en bra bostadsaffär

4 jun 2020

Det finns ett par saker som är bra att tänka på när det är dags att sälja sin bostad. En av dem är att se till att anlita en bra mäklare. Det är en förutsättning för att få till en bra bostadsaffär.

Det är en stor sak att köpa eller sälja en ny bostad. De flesta av oss gör inte den typen av stora affärer fler än några gånger i livet. Det är nervöst, och processen kan vara utdragen. En hel del står på spel och det är viktigt att saker och ting går rätt till. Vissa väljer att sälja sin bostad på egen hand, utan inblandning av någon mäklarfirma, men de allra flesta låter tvärtom dessa göra jobbet. För en hel del jobb är precis vad det är att sälja en bostad. Processen kan se ut på lite olika sätt beroende på vem man väljer att anlita, men i stora drag går det till på ett likartat sätt när man ska sälja sitt hus eller lägenhet här i Sverige.

Sälja utan mäklare kräver mycket jobb

Det är inte obligatoriskt att anlita en mäklare för att få bostaden såld. En del väljer att på egen hand sälja sin bostad och på så sätt spara in pengar. Det kräver dock en hel del arbete. Först behöver man värdera bostaden för att komma fram till i vilken prisklass den ligger i. Därefter behöver man skriva en bostadsannons, något som kan vara svårare än det ser ut, eftersom all nödvändig information behöver vara med. Dessutom ska man kunna skriva ihop en säljande beskrivning av objektet, bland annat utifrån de spekulanter man tror kan vara intresserade. Detta är något som en mäklarfirma har koll på, bland mycket annat.

Mäklarens uppgift

De flesta mäklarfirmor erbjuder kostnadsfri värdering av bostaden och hjälper även säljaren att hitta en ny bostad efter budget och behov. Sedan skrivs avtal och arbetet med att samla in fakta om din bostad påbörjas. Därefter är det klokt att besikta bostaden. En viktig del av en försäljning är marknadsföringen, vilket bland annat innebär fotografering, skrivande av objektsbeskrivning och annonsering. I många fall har mäklarfirman redan potentiella intressenter för området som kan vilja komma på visningen som mäklaren har hand om. Sedan följer förhoppningsvis budgivning och kontraktskrivning. Som säljare kan det vara skönt att slippa även dessa stora moment och istället låta någon annan ha hand om dem. Välj därför en mäklare som du kan lita på gör jobbet.

Undvik bråk genom att ta hjälp av en fastighetsjurist

17 maj 2020

Behöver ni hjälp av en fastighetsjurist eller funderar över vad en fastighetsjurist gör? Pågår en tvist mellan två privatpersoner eller mellan företag? Här får ni svaren som kan hjälpa er.

När det kommer till att ta över en fastighet från någon annan eller frågan om vem som ska behålla fastigheten vid en skilsmässa, då kan det lätt uppstå bråk mellan parterna. Detta går att undvika genom att anlita eller rådfråga en fastighetsjurist. Denne hjälper till med att reda ut frågan utefter lagen och även vid en domstolsprövning. Genom att anlita en jurist som är van att handskas med såväl säljare som köpare, byggare och mäklare. En annan vanlig konflikt som kan uppstå handlar om dolda fel på fastigheten eller skador och andra försäkringsärenden. Ingen vill stressa över ytterligare en sak, så lägg istället över ansvaret vad gäller allt med juridik på en erfaren person med kunskap och expertis. 

Ska du bygga om? 

Vid nybyggen eller ombyggnationer av en privatbostad så kan det behövas byggnadslov eller hyresägarens tillåtelse. Även här kan tvister uppstå vid exempelvis grannars klagomål om skymd sikt eller hyresgästens önskan om en balkong. Då kan juristen se till att lagarna följs på båda parternas sida och därefter kan ni genom vägledning komma överens om en deal. Vem vill inte sitta på en solig balkong en varm sommardag, helt utan skuld och veta att ingen anmälan väntar bakom hörnet. Det är inte heller så enkelt att veta de exakta gränserna för tomten och reglerna gällande grannars rättigheter och liknande, därför hjälper de även till med kontakten med myndigheter som Lantmäteriet och Stadsbyggnadskontoret.  

För företag och privatpersoner

En fastighetsjurist hjälper inte bara till vid tvister mellan privatpersoner, utan även mellan företag. Om ett annat företag ska ta över er fastighet eller för att fastställa en lagom hyra av lokaler och byggnader kan det lätt bli fel om det inte är noga uträknat. Och detta behövs också göras på rätt sätt redan från första början, annars blir det lätt problem i framtiden istället. Ytterligare en positiv fördel är om entreprenörer eller underleverantörer vid en renovering eller liknande, inte levererar enligt det som avtalats kan juristen se till att dina och företagets rättigheter uppfylls. Genom att anlita rätt sorts jurist, vid rätt tillfälle och på rätt sätt slipper du massa bekymmer. Gör det enkelt och så smidigt som möjligt för dig och ditt företag, anlita en fastighetsjurist och undvik drama.

Läs mer om fastighetsjuridik på denna hemsida: https://www.fastighetsjuriststockholm.se/

En snygg entre är viktigt

27 apr 2020

Städning är en viktig del av vår vardag, men något som är svårt att hinna med. Det finns helt enkelt för mycket att göra. Anställ därför en städfirma istället för att ta hand om städningen.

När du stiger in i ett trapphus är det viktigt att du möts av en entré som är städad och väl omhändertagen. Det sista du vill mötas av är en illaluktande entré som inte har blivit städad på flera veckor, eller ännu värre månader. Städning är inte enbart viktigt för trivseln, utan också för hälsan för boenden i trapphuset. Tänk på alla de bakterier som byggs upp om det inte blir städat regelbundet, speciellt på handtag och även i hissen. För en hyresvärd eller bostadsrättsförening är det viktigt att se till att de boende har det bra. Det ger heller inget bra intryck för nya bostadsgäster om trapphuset inte blir omhändertaget på rätt sätt. Att anställa en städfirma för att utföra städningen i trapphuset är en investering då du får tid över för annat.

Vad ingår i en trappstädning?

Det kan variera mellan olika städfirmor vad som ingår i en trappstädning, så berätta alltid om dina behov innan du anställer en firma. Däremot finns det en del saker som alltid ingår i trappstädningen:

  • Sopning av golv på alla våningar
  • Dammsugning och skakning av entré mattor
  • Golv och eventuellt hissgolv våttorkas
  • Putsning av fönster och speglar

Detta är bara några av de tjänster som en städfirma kan utföra i ditt trapphus. Du kan självklart anpassa städningen efter dina unika behov. Alla seriösa firmor borde erbjuda dig att skräddarsy städningen. Vill du att tvättstugan ska bli städad, och att filtret töms? När man beställer trappstädning är det bäst att firman kommer och städar åtminstone några gånger i veckan. För större lägenhetshus kan det till och med vara värt att ha detta gjort dagligen. Du kan även beställa en storstädning någon gång per år så att det blir städat på djupet.

Hitta rätt städfirma

Det finns många firmor som erbjuder städhjälp, men hur ska du hitta rätt? För det första måste du läsa igenom omdömen från tidigare kunder. När du har gjort detta borde du sedan kontakta städfirmorna som har bra omdömen för att fråga om offerter. Priserna varierar självklart från firma till firma, men tänk på att det billigaste priset inte alltid är det bästa. Det kan nämligen vara att vissa städbolag erbjuder fler tjänster än andra eller att vissa är noggrannare än andra. Vi rekommenderar denna sida: https://www.trappstädninggöteborg.nu

En låssmed på Södermalm som snabbt kan hjälpa till om man har tappat nycklarna

22 apr 2020

Har ni problem med dörrlåset? Har ni tappat nycklarna och är utelåsta? Då gäller det att få tag på en bra och seriös låssmed. Hitta en låssmed på Södermalm med full koll på säkerheten.

Plötsligt händer det. Man letar och letar men nycklarna finns bara inte där. Eller så är man som mest stressad och ska iväg på det där viktiga mötet eller lämna ungarna på dagis. Låset krånglar och dörren går inte att låsa. Då vill man att det ska gå fort och man tar första bästa låssmed som dyker upp i söklistan på telefonen. Det ska man inte göra. Då man befinner sig i en stressad situation och bara vill ha ett lås som fungerar så fort som möjligt är det lätt att bli lurad. På senare år har det nämligen börjat dyka upp oseriösa låssmeder i våra städer som tar hutlöst mycket betalt och som oftast inte utför något egentligt arbete. Därför bör du vara noga i ditt val av låssmed.

Så undviker ni oseriösa företag

Ett sätt att kontrollera att företaget är seriöst är att kontrollera så att företaget och telefonnumret är offentligt, se om det finns med på exempelvis Eniro. Kolla också så att det finns ett organisationsnummer. Begär legitimation och skriv ner namn och nummer. Be alltid om prisuppgifter innan arbetet påbörjas för att undvika överraskningar. Ett seriöst företag lämnar också kvitto med företagsnamn och organisationsnummer på. Man betalar heller inte kontant utan med kontokort, swish eller mot faktura. Då blir man inte lurad.

Ett kodlås kan öka säkerheten i ert hem

Tack och lov så finns det många bra och seriösa låssmeder. Det är inte bara i en nödsituation då låset gått sönder eller då man blivit bestulen på nycklarna som det kan vara bra att ta hjälp av en professionell låssmed. Ta hjälp av en låssmed på Södermalm som kan hjälpa till att öka säkerheten i ert hem eller på ert företag genom att exempelvis installera kodlås. Ett kodlås kan vara särskilt bra att ha om det är någon i familjen som brukar glömma att låsa dörren efter sig. En annan sak som en låssmed lätt kan fixa är ett bra handtag och fönsterlås. För att få tips på hur man kan öka säkerheten i huset, i lägenhet eller på företaget kan man be att låssmeden kommer på hembesök. Ibland är dessa konsultationer till och med gratis. Läs mer på: https://www.låssmedsödermalm.nu

Er trygghet - förvaltarens uppdrag

19 apr 2020

Praktisk hantering och avlastning för dig som fastighetsägare - kommersiella eller hyres- eller bostadsrättsförening. Anlita en teknisk eller administrativ förvaltare redan idag

Både för större fastighetsägare och för föreningar och samfälligheter är det en ökad trygghet att anlita proffs för fastighetsförvaltning. Förvaltningen kan innebära en mängd olika tjänster och anlitar du en etablerad firma så kan du tryggt luta dig tillbaka och se hur jobbet utförs med god service och kvalitet. Vad behöver ni hjälp med? Har ni kommersiella fastigheter som behöver skötsel, kontakt och administration av hyresgäster eller har ni en bostadsfastighet med privata hyresgäster? Oavsett vilket så är det en god investering att lägga en del av budgeten på gedigen och bra fastighetsförvaltning - så får du en tjänst med servicemedvetenhet, tillgänglighet och samtidigt ordning och reda - vad mer kan man drömma om?

Vilka tjänster har ni behov av

Till fastighetsförvaltning kan rent administrativa tjänster räknas såsom att samla in hyresavgifter och annat tillhörande jobb - vilket kan handla om förhandling av hyreshöjningar, handläggning av köer till bostäder, parkeringsplatser, garage och liknande. Men även bostadsvisningar, uthyrning, avhysningar och mycket mer. Det är även fastighetsskötaren som har hand om andrahandsuthyrningar, aviseringar, påminnelser och inkassohantering. I en bostadsrättsförening kan det finnas behov av kundtjänst och gäller det kommersiella lokaler kan fastighetsförvaltaren bistå med olika typer av förhandlingsunderlag, kontraktsskrivningar, mindre om- och tillbyggnationer och väldigt mycket mer. Det innebär alltid en oerhört stor trygghet för hyresgästerna att ha en “hustomte” eller fastighetsskötare de känner väl och vet att de kan vända sig till för hjälp.

Den tekniska förvaltningen

Med teknisk förvaltning menas fastighetsskötsel och andra typer av tyngre jobb som ofta behövs i fastigheter och bostadsrättsföreningar. I den tekniska skötseln ingår till exempel underhåll och besiktningar av fastigheterna, uppföljning och statistik av sådant som energi, larm och larmövervakning med mer. Fastighetsförvaltaren upprättar då en underhållsplan på uppdrag av arbetsgivaren och utför underhåll efter denna. Dessutom ingår kontakt med de boende och hjälp i bostäder såsom stopp i avlopp, snöröjning, trappstädning, sophantering och felanmälan. De innehar jour och kan kontaktas för akuta behov samt att de sköter underhåll och mindre reparationer i bostäder och tillhörande byggnader. Vanligtvis ansvarar de även för någon typ av rond så att allt håller den standard som är avtalad samt att de är behjälpliga med namnbyten på dörrar och liknande. De utgör därmed en extra säkerhet i området du äger och de patrullerar och har ansvar för.

Tjänar man på att installera golvvärme i ett badrum vid försäljning?

6 apr 2020

De flesta större renoveringar höjer värdet på bostaden inför försäljning. Men tjänar man på att installera golvvärme i ett badrum vid försäljning?

Att göra klart påbörjade renoveringar brukar alltid rekommenderas av mäklarna. Det brukar inte vara stora kostnader men som köpare vill man inte så påbörjade projekt en bostad. Sen kommer frågan om det är värt att göra större renoveringar för att på så vis höja bostadens värde inför försäljning. Det krävs då att investerade pengar minst ges tillbaka på ett högre värde. 

Första känslan är viktigast

I en intervju till Expressens ”Leva & Bo” säger en mäklare att det viktigaste är att första intrycket är bra. Det är när spekulanterna kommer in i bostaden som de får en första känsla. Utifrån det är inte golvvärme något värdhöjande för bostaden. 

Samma nivå över hela

Det andra man kan tänka på är att man bör ha samma nivå över hela bostaden. Är det golvvärme i kök och tvättstuga samtidigt som badrummet är gammalt och inte har golvvärme kommer spekulanterna att se denna skillnad. I detta fall kan det vara värt att förbättra badrummet. 

Är det istället lägre standard överlag på bostaden kommer ingen spekulant att backa bara för att det inte är golvvärme. 

Kök och badrum – viktigaste rummen

Kök och badrum är de viktigaste rummen gällande renovering. Är de nyrenoverade räknar köparna med att några större renoveringar inte behöver komma inom kort. Det anses därmed vara mycket positivt. 

Ska badrummet renoveras kan man installera golvvärme på samma gång då det knappast är en stor kostnad i förhållande till vad badrummet kostar att renovera. Att däremot lägga in golvvärme på ett befintligt badrum skapar stora kostnader eftersom man då måste bryta våtrumsspärrar och göra om dessa. 

Mäklaren sammanfattar, i intervjun till Expressen, det med att om du ska lägga klinkers – lägg även golvvärme. Detta i en och samma renovering. 

Omöjligt att veta i förväg

Det är däremot omöjligt att i förväg veta att en badrumsrenovering eller installering av golvvärme kommer höja värdet eller inte. Genom att prata med en mäklare som sålt flera fastigheter i närheten kan en fingervisning ges om vad köparna efterfrågar för objekt och vad man prioriterar gällande bostäderna. 

Att genomföra en badrumsrenovering idag utan att installera golvvärme kan även ses ”snålt”. De flesta väljer golvvärme och därmed kan eventuella köpare bli skeptiska. Om man snålat på detta – var mer har man snålat på vid renoveringen?

När skräcken tar över

29 mar 2020

Krånglar hissen ofta? Hisskräck efter att ha åkt i hissar som stannar? Uppdatera dina hissar med de senaste teknikerna och upplev hur enkelt det kan fungera med en modern hiss i huset.

Det finns hundratal människor som lever med skräck inför att åka hiss. Kanske inte för att hissfärden i sig är så farlig utan mer för att de blivit inlåsta eller fastnat i ett trångt utrymme utan att kunna ta sig ut. En hiss kan påminna om dessa upplevelser och skapa ett nytt trauma trots att man gång efter annan åker utan att det händer något särskilt. Men ve och fasa, tänk om det skulle vara så att hissen fastnar. Hur länge blir man sittande? Är det någon som hör rop på hjälp? Vad skulle hända om man behöver gå på toaletten och sitter fast i en hiss? Tänk vad hungrig man kan bli om man blir sittande hela natten. Det finns nog ingen ände på alla farhågor som kan dyka upp i huvudet inför en sådan situation.

Hissen som din bästa vän

Ta hissen istället för trapporna. Det påståendet skulle nog många förfäras över när vi lever i en värld där man rör sig mindre och mindre. Istället uppmuntras det till att ta trapporna istället för hissen. Men tänk dig följande scenario: Man kommer hem efter att ha köpt mat till hela familjen och tjocka släkten. Festligt värre ska det bli och alla har tackat ja och vill komma på besök. Flaskor med god dryck väger en del, för att inte tala om all mat. Nu står man man där. Valet står mellan att gå upp och ner i trapporna i flera omgångar eller att ta hissen med allt på en gång. Påsarna är tunga men trapporna känns säkrare ifall hissen stannar och man blir inlåst tills någon kommer och räddar en ur situationen. Man blir stående utan att kunna ta beslut.

Moderna pålitliga hissar

Ett återkommande problem med hissar kan skapa bekymmer och trassla till tillvaron. Det finns emellertid idag ett så pålitligt och moderniserat system att ingen längre ska behöva vara rädd för att åka hiss. Tekniken är lätt att förstå, de rör sig nästan ljudlöst och det finns knappar att trycka på som går både till larmcentraler och jourpersonal. Dörrarna stängs automatiskt och skulle man inte ha hunnit in med allt öppnas dörrarna igen. Det är lätt att modernisera en hiss så alla blir nöjda. 

7 tips för dig som ska investera i fastigheter

23 mar 2020

Varför väljer man att investera i fastigheter istället för i något annat som exempelvis aktier eller fonder? Vilken typ av fastigheter kan man investera i och vad ska man tänka på?

Om man bestämt sig för att lägga sina investeringar i någon typ av fastigheter så finns det tips på hur man kan gå tillväga.

1. Bestäm vad målet är med investeringen.

2. Bestäm hur mycket som behövs i utdelning för att investeringen ska gå bra.

3. Fatta ett beslut om investeringen ska ge utdelning genom en försäljning eller genom löpande utdelning.

4. Se över ekonomin för att se hur mycket som går att investera.

5. Var säker på att kunna skjuta till extra pengar om det behövs och var också säker på att ekonomin fungerar även om pengarna blir låsta en längre tid än förväntat.

6. Se över marknaden för att hitta fastigheter som passar och hur historiken ser ut i området.

7. Om det behövs en partner så fundera över vem det kan vara och hur investeringen ska delas upp.

Fastighet eller värdepapper

Det finns många olika anledningar till att man väljer olika investeringsformer. Om man väljer fastigheter så kan det vara för att man ändå måste bo någonstans och därför vill sänka sina månadskostnader och kanske även tjäna pengar i slutänden. Har man möjlighet och vill lägga det arbetet, så kan man exempelvis investera i ett flerbostadshus. Genom att sälja eller hyra ut alla lägenheter utom en, så kan man inte bara bo gratis utan även tjäna pengar på sitt boende. Samma kan gälla för större villor. Man kan hyra ut längor eller en av våningarna. Men man kan även investera i fastigheter som en tyst partner där arbetet sköts av exempelvis ett fastighetsbolag, vilket gör att det blir ungefär som en aktie.

Begagnat eller nytt

Många tjänar bra pengar genom att köpa renoveringsobjekt, renovera dessa och sedan sälja. Det kan bli en god investering men det kan också lika gärna kosta mer än man räknat med, och därmed äts vinsten upp. Ett annat sätt är att bygga nytt och där finns också pengar att tjäna på kort eller lång tid. Lyckas man hitta ett helt och fräscht hus till ett lägre pris så kan man tjäna pengar snabbt. Väljer man dock ett dyrare hus så kan det ta flera år innan huset blir värt mer än byggnadskostnaden.

Anlita erfarna arborister för säker trädfällning

7 mar 2020

Trädet har vuxit sig allt större under åren och nu skuggar det rejält på tomten. En vacker dag blir det bestämt. Dags för trädfällning. Hur gör man? Vågar man? Tänk om det faller på huset?

Är man inte helt säker på att man klarar att fälla ett träd utan att åsamka skada, bör man anlita proffshjälp. Det kan ju bli dyrköpt solljus om det händer en olycka eller något går i kras. Dessutom, även om allt går bra, kanske man står där med ett stort träd som man inte vet vad man ska göra av. Att forsla bort det, kan visa sig både tungt och besvärligt. Om man ens klarar av det. Det kanske är ett träd som behöver tas bort av annan anledning, kanske är det sjukt, ruttet. Än viktigare då med säkerhet. En sjukt träd kan bete sig oförutsägbart och inte alls falla som man tänkt.

Beskärning av stora grenar kan rädda ett träd

Ibland kanske man inte behöver fälla ett träd på grund av skada, man kan beskära det. Utföra en så kallad kronstabilisering. En erfaren arborist kan besiktiga ditt träd och se vilka åtgärder som behöver vidtas. Det kan handla om att såga ner stora tunga grenar som annars riskerar att falla ned. Fallande grenar är en risk i sig, men det skadar också trädet, fläker upp barken och på sikt gör det trädet svagt. Även här kan man få hjälp med att få bort resterna av grenarna och avfallet.

Trånga utrymmen, inga problem med avancerad trädfällning.

Är det trångt och inte tillräckligt med plats att fälla en högt träd, kan man använda metoden sektionsfällning. Det innebär att man tar ner trädet bit för bit. För detta krävs yrkesskicklig och erfaren personalen som klättrar och sågar uppe i trädet. När det är möjligt väljer man att fälla trädet från roten, men då bör det finnas plats motsvarande två gånger trädets höjd på marken. Med precision kan man fälla ett träd även om det står t ex ett hus och ett garage på ömse sidor. Äve om man är nyfiken, bör man hålla sig på behörigt avstånd vid trädfällning. Ja, nu kanske det bara återstår en stubbe. Antingen behåller man den. Eller så hugger man själv, vilket är ett drygt arbete, men så går det också att fräsa bort den, med bara en flishög kvar. Sen kan man plantera två nya träd! Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.trädfällninguppsala.nu

Mäklare i Hallonbergen - skapar trygghet för ditt bostadsköp

28 feb 2020

Letar du efter bostad i Hallonbergen? Då kan det vara läge att ta kontakt med en mäklare i Hallonbergen för en smidig och trygg affär. Här följer information om Hallonbergen och en trygg affär.

Att leta bostad kan vara besvärligt då man kanske inte är säker på vilket område man vill bosätta sig i. Det kan också vara svårt att bestämma sig för vilken typ av bostad man ska satsa på. En lägenhet, radhus eller kanske ett vanligt hus. Ett fint och populärt område är Hallonbergen norr om Stockholm. Är du intresserad av detta område ta då kontakt med en mäklare i Hallonbergen för mer information och vägledning. Att ta kontakt med en mäklare känns skönt då du har tid att diskutera fram vad det är du söker för bostad. En mäklare är bra på att med hjälp av att ställa frågor till dig få en uppfattning om vilka krav du ställer på den nya bostaden. Det är både din åsikt och din familjs åsikt som ska tas med i beslutsfattandet så en bra idé kan vara att som familj riktigt prata ihop er. Då är ni förbereda inför det första mötet med mäklaren.

Ett par som är glada och nyinflyttade

Hallonbergen - ett vackert område

Hallonbergen är ett vackert område och det är kanske därför det också fått ett så vackert namn. Ja för vem vill inte bo i Hallonbergen, det låter som en väldigt mysig plats. Hallonbergen har fina grönområden där det passar utmärkt att promenera med hunden eller ta med barnen ut på picknick. I området har du allt du behöver, alltifrån mataffär till utmärkta transportmedel. Om du är intresserad av kultur så är Hallonbergen en bra plats att bosätta sig på. Du har tillgång till ett kulturcenter där du kan lyssna på konserter eller se en teaterföreställning. Området är perfekt för barnfamiljer med bra skolor och med kulturcentret så nära kan barnen prova på dans eller sång.

Stadsdelen på kullen

Hallonbergen ligger i Sundbybergs kommun och stadsdelen ligger vackert belägen på en kulle. På detta berg förr i tiden fanns det mycket hallonsnår där traktens befolkning plockade hallon. Man kan ju anta att det är därför som området fått det fina namnet Hallonbergen. Området skapades som det ser ut idag under 60 och 70-talet och invigdes 1973. Området har under tidens utvecklats och har nu allt vad du kan tänkas behöva. Du har bra kommunikation med tunnelbana och det är den blå linjen som passerar Hallonbergen. Vi rekommenderar denna hemsida för mer information: https://www.mäklarehallonbergen.se

Trygg BRF med ekonomisk förvaltning

26 feb 2020

Är du medlem i någon bostadsrättsförening (BRF)? Är man inte insatt i styrelsen eller suttit i någon styrelse förut, kanske man inte tänker så mycket på, vad det innebär att sitta med i en styrelse. Men sanningen är den att det ligger mycket arbete att sitta med i en styrelse som förvaltar ekonomin och fastigheten för en BRF. OCh ju större fastighet, desto större ekonomi blir det att förvalta.

Det är också en hel del löpande ekonomisk förvaltning och administration som man ska se till att den blir gjord. Någon måste ta hand om det dagliga bokslutsarbetet, ta hand om årsredovisning, betala ut löner till personal, administrera alla månadsavgifter, betala leverantörer och sätta upp en budget för nästa års ekonomiska förvaltning.

Anlita en extern ekonomisk byrå för arbetet

De som sitter i en styrelse i en BRF, är vanliga bostadsägare med sina ordinarie arbeten vid sidan av styrelsearbetet. Då måste man lägga arbetsbördan på någon som ansvarar för att det arbetet så att det blir gjort. Då blir sedan nästa viktiga beslut att fatta, vilken ekonomisk byrå som bör väljas för det arbetet. Många BRF:er är liknande och har liknande fastigheter att sköta om, dock finns det ofta vissa variationer och olika behov som man bör ta hänsyn till när det kommer till den ekonomiska administrationen. Då kan det vara bäst med en ekonomisk byrå som kan anpassa sitt arbete just efter BRF:ens behov. Men det är ju inte det enda som är viktigt. Bland det viktigaste är ju både att de som tar hand om den ekonomiska förvaltningen både är kompetenta och pålitliga.

Viktigt alltid kontrollera referenser

För att hitta den mest pålitliga ekonomiska förvaltaren behöver man alltid kontrollera deras referenser, och även be om brottsregister hos polisen. Det finns kriminella som inte ser ut som busar, inte är invandrare eller uppvuxna i Rinkeby. Vem som helst kan ägna sig åt brottlig verksamhet, och ansvarar man för miljoner kronor för ett bolag, kan frestelsen bli för stor att använda pengarna till egna skulder. Därför bör man alltid kontrollera både referenserna och polisens brottsregister, så att man alltid får hundra procent pålitlig personal som tar hand om BRF:ens ekonomiska förvaltning. Det är inte fräckt eller något övertramp som man ska undvika när man kontrollerar en ekonomisk byrå som ska ta hand om arbetet med styrelsen. Det är ansvarsfullt och klokt. Här kan man läsa mer om ekonomisk förvaltning på: https://www.principredovisning.se

Så hittar du en kvalitativ takläggare

12 feb 2020

Ett rejält tak ska hålla i en mansålder och tvingas du ta investeringen i att byta taket på din villa så ska du också ha detta i åtanke. Vår poäng: du kommer att byta taket en gång under tiden du bor i huset och därför så ska du också se det hela som en investering; något som innebär att du bör anlita en takläggare.

En takläggare ska emellertid inte anlitas på måfå och utan vidare undersökning. I mindre städer kan detta vara en väg att gå - där känner man till vilka företag som finns, man har enklare att komma i kontakt med tidigare kunder och man kan få takläggare rekommenderade på ett helt annat sätt.

I en mindre stad så ställer också företag sina rykten på spel på tydligare sätt. Ett undermåligt jobb kommer att spridas och ligga företaget i fatet. I större städer gäller andra regler. Där kommer man lättare undan med fuskjobb och där kan man på ett annat sätt attrahera nya kunder trots att man inte klarar av att leverera jobb av någon egentlig kvalitet. I exempelvis Stockholm kan man som privatperson ha oturen att anlita helt fel takläggare och betala pengar för ett jobb som sedan måste göras om redan efter något år.

Så hittar du rätt företag i Stockholm

Vi tänkte därför ge några tips kring hur man ska tänka gällande hantverkare i allmänhet och takläggare i synnerhet. Dessa tips kan förhoppningsvis leda dig till rätt firma och ge dig ett nytt tak som håller i den mansålder du kan förvänta dig.

  • Ta in många offerter: Priset för en takläggare varierar. Frestas inte av att välja den billigaste. Du ska ta in så många offerter som möjligt, träffa så många företag du orkar och skaffa dig en bred bild av samtliga dessa. Men, välj bort de billigaste - och även de dyraste - takläggarna. Ett lågt pris kan fungera som ett lockbete, ett högt sådant motsvarar å sin sida sällan kvalitetet. Välj ett företag i mitten av spektrat.
  • Kontrollera företaget. Ring Skatteverket och kolla hos Kronofogden om det finns några anmärkningar. Om du - vilket du ska - vill använda Rot-avdraget så måste företaget vara registrerat för F-skatt. Det kan du kolla upp hos Skatteverket.
  • Tidigare kunder: Som sagt, i en mindre stad blir referenser mer organiska och naturliga - du känner en kompis som anlitat samma takläggare och denne kan gå i god för ett högkvalitativt jobb. I Stockholm måste du själv söka upp tidigare kunder och referenser. Be om nummer och se till att ringa runt. Den här frågan är avgörande!
  • Betala efteråt: Du ska aldrig - under några omständigheter - betala i förväg. Gemensamt, om man ser till fuskjobb och konflikter mellan beställare och utförare, är ofta förskottsbetalning. Du betalar då tjänsten är levererad och besiktigad - gärna av en oberoende besiktningsman (det är värt några kronor) och inte innan. Du ska inte täcka kostnaden för andra utgifter som din takläggare dragit på sig. Du betalar för det jobb han ska göra hos dig!

Hitta rätt mäklare Ursvik

10 feb 2020

Mäklare Ursvik fungerar som ett ombud åt säljare och köpare emellan i samband med fastighetsaffärer. En mäklare bör dessutom vara helt opartisk oavsett vilken affär denne är verksam inom.

Idag finns det många mäklarbyråer spridda över hela Sverige. De skiljer sig varandra emellan när det kommer till firmans storlek och dess inriktning. Vissa byråer är koncentrerade på att jobba med företag medan andra vill helst ha privata kunder. Överlag försöker de flesta ta så många kunder som möjligt men det är ingen nyhet att vissa mäklare har en bevisad erfarenhet av en viss kundtyp medan andra har valt en annan inriktning. Att hitta rätt mäklare i Ursvik behöver inte vara svårt. Som en del av Stockholms kommun erbjuder Ursvik stora möjligheter både när det kommer till bostäder, mäklartjänster, skolor och fritidshus. Lättast att hitta bra mäklare är att göra en undersökning på nätet för att se vilka de aktiva mäklarfirmorna är för tillfället.

En mäklare förklarar och berättar om bostaden

Vad gör en mäklare?

En mäklare agerar som ett ombud åt säljare och köpare vid fastighetsaffärer. Dessa innehåller försäljning av hus, lägenheter, kontorslokaler eller industrilokaler. Det är överlag säljaren som kontaktar och betalar för tjänsten. Något väldigt viktigt att ha i åtanke är att mäklaren bör vara helt opartisk mot köparen. Eftersom denne endast tjänar pengar när och om en affär blir av kan denna opartiska biten lätt gås förbi. Som köpare är det därför viktigt att vara observant i samband med beslut om inköp av en fastighet. Mäklaren får betalt genom ett mäklararvode, då detta beräknas oftast som en procentuell avgift baserat på det slutgiltiga försäljningspriset. Återigen är det säljarens uppgift att sköta all form av betalning till mäklaren. Idag finns det även fastsatta arvoden som inte baseras på försäljningspriset.

Utbildning och erfarenhet

För att arbeta som fastighetsmäklare ska man vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. En registrering hos Fastighetsmäklarinspektionen kräver även att personen i fråga ska ha studerat på Fastighetsmäklarprogrammet i minst 2 år. Idag finns det färdiga program att läsa i Gävle, Halmstad, Trollhättan, Malmö, Stockholm - KTH, Karlstad och Luleå. Utbildningarna är mellan 2 till 4 år. Det finns även något som kallas för en uppdragsutbildning som en del mäklarfirmor erbjuder. En sådan utbildning sker genom att personen i fråga provanställs på en mäklarfirma medan denne går en utbildning på exempelvis Företagsekonomiska Institutet eller en annan skola. Med andra ord finns det lite olika vägar att gå om man bestämt sig för att bli mäklare. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.mäklareursvik.se

← Äldre inlägg