Är det möjligt med solpaneler i Västmanland

Alla landskap i Sverige har sin beskärda del av sol och regn. Kan det trots det fungera med solpaneler i Västmanland? Eller behövs en mera solsäker plats för att det skulle löna sig ekonomisk.

Frågorna var några av dem som fyllde Lennart när han planerade framtiden för sitt lantbruk. De beslut han tagit hade lett honom till frågan om solpaneler. Gården var ekologiskt anpassad och nu var det en sista ändring. Han ville ha el som gick i samma linje som hans övriga miljötänk.

Funderingarna ledde till att han kontaktade en företagare som arbetade med paneler för att få dennes åsikt. Entreprenören skulle komma på besök nästkommande vecka.

Läget passar bra för solpaneler

Lennart tog emot Magnus, entreprenören, en perfekt dag med vackert väder. Han hade dukat med bullar och kaffe på ett bord utanför huset. Där hade de perfekt utsikt över både ladugård och hus.

Han berättade om sina funderingar och sin oro. Magnus lugnade honom med detsamma. Förklarade att hans fastigheter var perfekta för solpaneler. Bara genom att sätta paneler på ladugårdens ena taksida skulle han säkra sin el.

Ville han kunde han sätta upp fler på hustaket och lagra el för de gråa dagarna. Men Magnus skyndade sig att tillägga att panelerna fångade solenergin trots att det var molnigt. De samlade även vintertid när solen reflekteras mot snön.

Som sagt, sa Magnus, så kan du spara elen och använda den senare. Som en liten bonus fick han veta att han även kunde sälja elen som blev över om han önskade. Läs mer om solpaneler på denna webbsida: solarinvest.se

27 Nov 2021