Är fönster nyrenoverade?

Letar du efter en ny bostad? Är det dags att flytta? Att köpa nytt hus, radhus eller bostadslägenhet, är alltid ett stort steg. Kan man sälja sin gamla bostad, brukar det inte krävas att man tar så stora lån för att kunna köpa en ny. Att köpa en ny bostad brukar krävas att man är noggrann när man letar. Oftast handlar det ju om att skaffa sig ett nytt hem, som man ska bo i under flera år framöver. Då är det viktigt att man känner att det är en bostad som man kan trivas i. Här tipsar vi om vad man kan titta på när man funderar på en ny bostad.

Besiktning av huset

Behöver man besiktiga huset? Ibland kan man besiktiga ett hus, ifall man kan misstänka att det finns fukt, radon eller asbest i huset. Som spekulant, brukar man kunna få göra en besiktning av huset. Man har inte rätt att göra det, men ofta brukar säljaren av huset tillåta att man gör en sådan besiktning, om det visar sig att man är en seriös potentiell köpare. Det brukar nämligen löna sig för säljaren att tillåta en besiktning av huset, för då kan man anpassa priset efter att man får veta i vilket skick huset befinner sig i. Både fukt i huset, asbest och radon är saker som man genast bör åtgärda, då inget av det är särskilt nyttigt att ha i huset. Allt sådant bör man sanera bort så att huset är i gott skick och så att de som flyttar in i det inte börjar må dåligt. Skulle det finnas något sådant, kan man bli sjuk av det.

Är huset i bra skick?

Om man har gjort en ordentlig besiktning, kan man sedan titta på materialen i huset; är de i gott skick? Hur är badrum och kök? Hur gamla är stammarna? Alla våtutrymmen bör vara så fräscha som möjligt. Det kostar nämligen en hel del att renovera om badrum och kök. Och är de gamla och det är länge sedan som de har renoverats, kan man pruta på priset, då det förutsätts att man kan behöva renovera om dem. Likadant är det med fasaden och fönster; är det länge sedan fasad och fönster renoverades? I så fall kan man behöva renovera om dem. Det tar viss tid och kan kosta en hel del att renovera hela huset och alla fönster. Behöver du hantverkare för en fönsterrenovering i Stockholm? Läs då mer här.

28 Jul 2019