Att bygga ut huset

Funderar du på att göra en utbyggnad? Det innebär en hel del möjligheter, men också ett par risker. Skulle till exempel en byggskada uppstå finns risken att drömmen om en fin utbyggnad snarare blir en mardröm.

En vanlig anledning till att man funderar på att göra en utbyggnad är att man är en barnfamilj som växer ur ett befintligt hus. Ponera att du bor i en lite större stad, säg Uppsala som exempel, där kvadratmeterpriset kan vara ganska högt. Risken finns att man helt enkelt hellre köper lite för litet, än litet för stort. Blir familjen då större än planerat, kan en utbyggnad – eller ett helt nytt hem – krävas. För många ligger det nära till hands att helt enkelt bygga ut. Har man generöst med tomt blir det dessutom enklare, då man ges större valfriheter i vad man kan göra och på vilka sidor av huset man kan bygga.

Renoveringar och utbyggnader går ihop

Det är ungefär samma grupp som renoverar som också är intresserade av utbyggnader; småbarnsfamiljer som bor i villa. År 2013 stod de för en stor del av de nästan 40 miljarder kronor som spenderades på ombyggnationer. Hur dess siffror ser ut idag vet vi inte, men kanske skiljer det sig inte alltför mycket från hur det var för ett antal år sedan. Inte sällan handlar utbyggnaderna om barnen, det vill säga kanske större lekytor för de mindre, eller ett extrarum till en tonåring exempelvis.

Det finns ett antal saker som är bra att tänka på innan man sätter igång. Det första som är bra att göra är att ta kontakt med ditt försäkringsbolag och notera dem om att huset kommer att bli större. Bland annat är det antalet kvadratmeter som din hemförsäkring baseras på. Är ditt hus registrerat på ett mindre antal kvadratmeter än det faktiskt är, så kan det bli problem.

Men det är även bra att ta kontakt med försäkringsbolaget av andra skäl. Du bör framför allt se till att du har rätt försäkringar överlag. Möjligen är det läge att se över nybyggnads- och villaförsäkringarna. Färdigställandeförsäkringen, som är lagstadgad, kan också tittas lite närmare på.

Utse din egen kontrollansvariga

Något annat som många rekommenderar är att utse sin kontrollansvarige själv, istället för att bara ta den som rekommenderas av en entreprenör. Du har då möjlighet att själv kontrollera denne, och framförallt se till att han eller hon är certifierad hos KARF, Kontrollansvarigas Riksförening.

En process som inte bör förhastas är den att välja ut fackmän som ska arbeta med din utbyggnad. Funderar du på att göra det själv? Många gör det, men man bör också känna till att exempelvis elarbeten – och många VVS-arbeten – är saker man inte får eller bör göra på egen hand.

Ett tillvägagångssätt är att söka på till exempel ”utbyggnad Uppsala” på nätet (om det är i Uppsala du bor) och du kan säkerligen hitta hantverkare i sökresultaten. Ta dock inte bara första bästa – utan ta in referenser på flera olika aktörer. Kontrollera även firmans ekonomi och se till att få ett avtal på det ni kommit överens om. En aktör som låtit höra om sig mycket på senare år är utbyggnaduppsala.se/

 

 

 

 

28 Feb 2019