Att köpa hus i Malmö – Renoveringsobjekt eller nybyggt?

Har du köpt ett nybyggt och fräscht hus i Malmö, eller har du fått tag på ett renoveringsobjekt? Vissa tycker det är oerhört spännande med renoveringsprojekt, medan andra drar sig för blotta tanken. Det kommer att innebära månader, kanske år, av arbete innan allting står klart. De som gillar att renovera lockas kanske istället av detta.

Klart är att det finns både för- och nackdelar med detta. Hur man prioriterar dessa för- och nackdelar visar i många fall även på om man faktiskt skulle kunna tänka sig att köpa ett renoveringsobjekt eller inte.

Lagarbete

Om du och din partner har köpt ett renoveringsobjekt kan ni troligtvis se fram emot mycket spännande och roligt lagarbete er båda emellan. Fördelarna med samarbete är ganska uppenbara. Ni får kvalitetstid tillsammans och får på egen hand skapa något efter era egna preferenser.

Men om man inte kompletterar varandra på rätt sätt finns det givetvis en risk att renoveringen blir ganska jobbig. Tycker ni konstant olika och är oense om hur arbetsuppgifterna ska fördelas, kan den där spännande renoveringen inte kännas så spännande längre. Det bästa sättet att värja sig mot detta är troligtvis att göra upp en ordentlig plan på förhand – som sedan hålls. Ska utomstående firmor anlitas för VVS och el? Ska någon av er ha fokus på ett särskilt rum?

Ekonomin

Det finns såklart vissa ekonomiska incitament till att köpa ett renoveringsobjekt man tror har stor potential. Ligger den dessutom förhållandevis centralt i Malmö finns det möjligheter att göra en inte oansenlig vinst när det sedan är dags för försäljning. De ekonomiska fördelarna driver vissa att ta sig an ett dylikt projekt – men långt ifrån alla.

Dock lär det faktum att utgångspriserna ofta är bra mycket lägre locka en del. Om man inte vill dra på sig allt för stora lån kan ett renoveringsobjekt vara en väg till att få ett stort, fint hus, som man gärna inte hade velat låna till om det var färdigbyggt och därmed dyrare.

I Malmö har ett stort antal nyproducerade bostadsrätter dykt upp på senare tid. Här är saker som VVS och el klart. De flesta anlitar VVS och el från utomstående firmor, vilket visserligen kan kosta en del, men skulle sällan överstiga mellanskillnaden upp till en nyproducerad bostadsrätt. Givetvis kan man ha otur och behöva utföra mer jobb kring t.ex. el och VVS än vad man trodde, men fortfarande skulle det sannolikt bli billigare med ett renoveringsobjekt än en nyproducerad bostadsrätt. Undantagsfall finns såklart där renoveringsobjekt varit riktigt dåliga affärer i största allmänhet.

 

7 Aug 2017