Behagligt inomhusklimat året om i ett lågenergihus

Ska man bygga nytt kan det vara klokt att satsa på ett lågenergihus. Då slipper man oroa sig för höga uppvärmningskostnader och kan sova gott om nätterna.

Ett lågenergihus eller passivhus som det ibland kallas är en typ av hus som gör av med väldigt lite energi. Planerar man att bygga ett nytt hus lönar det sig definitivt att satsa på ett lågenergihus. Med låga uppvärmningskostnader tjänar man snabbare in byggkostnaden och gör samtidigt något gott för miljön.

Lågenergihus har extra tjocka väggar som håller kylan ute samtidigt som värmen hålls kvar inne. De tjocka väggarna isolerar även mot hetta under sommaren och på så vis får man ett behagligt inomhusklimat året om. För att ytterligare sänka energibehovet använder man sig även av fönster med ett extremt lågt u-värde.

Företag specialiserade på lågenergihus

En annan sak som bidrar till att ett lågenergihus har så mycket lägre uppvärmningskostnader än andra hus är att man tar tillvara på den värme som finns i inomhusluften. Då det är väl känt att varmvatten kräver mycket energi använder man sig av solfångare för att värma just detta.

Det finns företag där de är specialiserade på att bygga arkitektritade lågenergihus. Viktigt är då att man väljer en husleverantör som är medveten om svenska väderförhållanden och anpassar materialen därefter. Då får man ett hus som kräver minimalt med underhåll och som i stort sett kan hålla hur länge som helst. Är man intresserad av att bygga ett lågenergihus eller passivhus ska man ta hjälp av ett erfaret företag som använder sig av väl dokumenterade metoder.

19 Mar 2023