Det finns flera viktiga saker att tänka på i val av ytterdörr

Är ni oroliga för inbrott och funderar på att köpa en ny ytterdörr? En dörr ska vara både funktionell och vacker och samtidigt som den ska vara ett skydd ska den även vara välkomnande.

Man brukar säga att fönstren är husets ögon och i så fall är nog dörren dess mun. En ytterdörr ska tillföra både känsla och funktion. Den ska gärna vara välkomnande och passa ihop med huset men även hålla både kyla, oljud och tjuvar ute. Dörrar finns i alla möjliga material som ek, teak, massivt trä, fanér och stål och det kan vara svårt att välja. När man väljer ytterdörr bör även tänka på tjockleken. I vårt nordiska klimat kan det vara bra med en mer välisolerad dörr som klarar tuffa väderförhållanden. U-värdet talar om dörrens värmeisolerande förmåga och ju lägre U-värde desto bättre isolerar dörren.

Spegeldörrar med en inre kärna av stål

En ytterdörr är helt klart en av de viktigaste delarna i ett hem och det oavsett om man bor i lägenhet, villa, radhus eller sommarhus. Oftast byter man dörr för att få en som är mer isolerad och håller värmen inne men självfallet spelar även utseendet stor roll. Detta har många tillverkare av säkra ståldörrar tagit fasta på och idag kan man få en dörr med en inre kärna av stål men som har trä på utsidan. Det finns till och med gammaldagsa spegeldörrar med stålkärna som passar perfekt i sekelskifteshus. Ofta väljer man en dörr som smälter in med arkitekturen men man kan även välja en som sticker ut mer. Ofta är en dörr som urskiljer sig mer inbjudande och välkomnande och det kan räcka med att bara välja en vacker färg.

Ta hjälp att hitta rätt dörr

En ytterdörr bör helst vara hållbar och av god kvalitet. Dörrar har olika märkningar som visar på säkerhetsklassning, isoleringsförmåga, brandsäkerhet med mera. Är man osäker på vilken dörr man ska välja kan man anlita en expert som hjälper till att hitta rätt dörr. En dörr är en investering för framtiden och då är det viktigt att det blir rätt dörr. En ytterdörr utsätts även för olika slags väder och man bör även ta hänsyn till väderstreck i val av dörr. I ett soligt söderläge ska man helst inte ha en mörk dörr då den drar åt sig värmen mer, vilket med tiden kan resultera i att den blir skev.

15 Sep 2020