Duschen ett bra försäljningsargument

Inför en försäljning av en bostad så kan det löna sig att fräscha upp områden som man vet är attraktiva för spekulanter. I synnerhet så gäller detta i städer där man måste sticka ut i och med att det finns så pass många objekt ute till försäljning samtidigt - Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg är samtliga exempel på städer där det nästan är ett krav att ta till alla möjliga medel för att skilja sig från den stora massan. Kort och gott: du måste direkt fånga ett intresse hos spekulanterna, få dessa att ringa in ditt objekt i almanackan och ta sig till visningen.

Tänk på helheten

Hur gör då det och vilka är rummen i ditt hus som du ska fokusera på? Först och främst så handlar det om en helhet och där du bör tänka rymd och utrymme snarare än att visa upp hur många- och hur fina möbler du har i din ägo. Less is more - se till att rensa upp rejält och se till att tömma bokhyllan, röj upp i skivsamlingen och plocka bort de möbler som tar mer plats än vad de behöver. Den där gamla fåtöljen må vara skön att sitta i - men troligt är att spekulanterna snarare vill se ytan den står på. Minimalism är det som ofta säljer - utan att för den sakens skull erbjuda ett sterilt och spartansk hem; man måste tänka på detaljer och lägga krut på stylingen. Enklast i detta är att ta professionell hjälp och låta en person verksam inom homestyling komma med några tips.

De större ingreppen då? Ja, ibland så kan det löna sig ganska rejält att genomföra renoveringar innan en lägenhet läggs ut för försäljning. Här kan vi främst peka på två stycken rum: duschen och köket. Dessa två rum är extra viktiga att hålla i gott skick och detta då de flesta spekulanter aktivt söker efter sådana objekt. Man vet att en omfattande badrumsrenovering tar tid att genomföra och man vill - av naturliga skäl - ofta kunna flytta direkt in i en bostad och direkt kunna leva utan en massa renoveringar i sikte. Det är många beredda att betala lite extra för.

En renovering i badrummet kan vara en ren investering

Säger vi att du betalar ett företag mellan 60-80.000 kronor för att renovera din dusch/ditt badrum innan försäljning så kan detta i slutändan ge dig en halv miljon extra i slutpris då budgivningen väl tagit fart. Så viktig är faktiskt duschen. Likaså köket (men det brukar dels bli dyrare och dels så tar det lite längre tid). För en köksrenovering så kan det istället räcka med att exempelvis lackera om köksluckorna för att få en attraherande effekt som leder till ett högre försäljningspris.

Vi skulle säga att dusch och badrum är det man ska lägga sitt fokus på om det krävs en renovering inför en försäljning. Med vissa förbehåll dock.

  • Se till att hålla en neutral färgskala. Du vill sticka ut - men på rätt sätt. Hur många tror du vill ha ett knallgult kakel i duschen egentligen? Håll dig till basfärger och matcha med lite spännande färger på exempelvis handdukar och badrumsmatta istället.
  • Rätt företag. Renoverar du duschen i ett spekulativt syfte - inför en försäljning - så måste du se till att anlita rätt företag. Detta med en tanke på exempelvis dolda fel. Skulle ett fel som inte varit förväntat dyka upp i badrummet och ge en vattenskada - ja, då kan du som säljare hamna i en konflikt med köparen. Företaget som utfört renoveringen kan mycket väl ställa sig ovilliga att ordna upp sitt misstag och lämna dig till ditt eget öde. Välj en firma med god vana, fina referenser och med en gedigen kunskap samt certifiering för arbete i våtrum. Välj gärna ett företag med totalentreprenad också och glöm inte att nyttja rot-avdraget. Här är ett tips på en erfaren och välremommerad firma: badrumsrenoveringigöteborg.se/
17 Oct 2017