FISKBENSPARKETT: Ett tidsbeständigt val för ditt nya golv

Är det dags att byta golv? Funderar du över vilket golv du ska välja? Att lägga fiskbensparkett är ett enkelt och hållbart val! Läs vidare för att få veta mer!

Ett golv för livet - välj fiskbensparkett

Fiskbensparkett, med dess ovanliga namn, har funnits i svenska hem under lång tid. Vid början av 1900-talet blev parkettgolv alltmer populära och förlorade samtidigt sin tidigare stämpel av lyx. Parkettgolv har fortsatt att vara populära genom åren. De kan läggas i olika mönster och träslag kan användas för att skapa olika effekter. Dessutom kan de slipas flera gånger. Beroende på hur de behandlas kan de vara mer eller mindre känsliga för vätska. Fiskbensparkett är ett av de mest populära mönstren på parkettgolv, samtidigt som det är ett av de mest komplicerade att lägga. Det är inte något för en oerfaren amatör! Med andra ord, fiskbensparkett är både prisvärt, behagligt att gå på och vackert, men det är ett arbete för proffs att lägga fiskbensparkett!

Hur lägger man ett parkettgolv med fiskbensmönster?

Ett äkta parkettgolv som ska användas för fiskbensmönster består av tjocka trästavar, vanligtvis runt 16 mm i tjocklek. Det är detta som gör att golven håller så länge. Om golvet skulle bli repigt eller förlora sin skönhet behöver det inte bytas ut, utan det kan helt enkelt slipas om. Fiskbensparkett läggs stav för stav i det förutbestämda mönstret. Varje stav spikas eller limmas fast. För att lägga fiskbensparkett måste underlaget vara helt jämnt. Detta är generellt viktigt vid all golvläggning, men det är särskilt avgörande vid läggning av parkettgolv. Det kräver stor yrkesskicklighet att utföra arbetet eftersom varje detalj måste vara helt rätt från första staven. Ingen stav får vara ens en millimeter felplacerad, eftersom ett fel kan påverka hela golvet.

Hur skyddar man en fiskbensparkett?

När golvet är färdiglagt väljer man önskad ytbehandling. Hårdvaxolja är ett exempel på ett skydd som behåller golvet mjukt. Olja ger en mjukare yta och framhäver träets naturliga utseende. Lack ger golvet en hård och blank yta. När du har bestämt dig för att lägga fiskbensparkett är det en bra idé att använda möbeltassar av hög kvalitet för de möbler som kommer att placeras på golvet.

29 May 2023