Flytta ihop - Dubbelt Bohag

Att flytta ihop är riktigt spännande! Men för den som är osäker på hur det egentligen kommer att gå så är det dumt att göra sig av med bostad och möbler för att prova på sambolivet. För att slippa göra sig av med sin bostad så finns en lag som reglerar att du har rätt att hyra ut din bostad i 6 månader för att testa sambolivet. I storstäder som Stockholm så vill man inte släppa sin bostad bara sådär om man inte vet att det fungerar. För skulle sambolivet inte fungera så visar bostadsbristen sitt rätta ansikte och då står du där utan bostad om du inte valde att hyra ut din gamla bostad under samboprövotiden. Om sambolivet har fungerat i 6 månader så får du i vissa fall inte fortsätta att hyra ut din gamla bostad. Om du har hyrt ut den möblerad så måste du alltså släppa bostaden men även ta ställning till vad du ska göra med dina möbler.

Vems möbler ska ni ha i bostaden?

Om båda parterna har möbler sedan tidigare så kan det vara svårt att bestämma vems möbler ni ska ha i er gemensamma bostad. Om den ena parten flyttar in hos den andra så blir det lätt så att möblerna som redan står i bostaden är de som får vara kvar. I vissa fall så blandar man möblerna från båda parterna. Ett sätt att slippa göra sig av med sina möbler under samboprövotiden är att ställa möblerna i ett förråd. För om det skiter sig så vill man inte stå utan både bostad och möbler. Det kan även vara så om en bostad hyrs ut så kan man välja att göra den omöblerad under uthyrningen så den tillfälliga hyresgästen inte ska kunna slita på möblerna.

Förvara möblerna

För den part som inte vill göra sig av med sina möbler så kan man alltså förvara möblerna i ett förråd. Det gäller både under den period som du kan hyra ut din gamla bostad (sambo-prövotiden) men även efter den. Vissa möbler vill man inte göra sig av med och då kan just ett förråd vara en bra lösning. Med förråd så finns både vinds- och källarförråd, men dessa är sällan speciellt säkra eller hållbara då det kan vara fuktigt eller mögligt. För att vara säker på att ingen obehörig kommer åt dina möbler och att de inte tar skada av dålig luft eller liknande så finns magasineringsföretag. Hos dessa kan man hyra ett torrt förråd som ingen obehörig kan ta sig in i. De har även kameror som gör att eventuella inbrottstjuvar fångas på film, det finns sällan i vinds- eller källarförråd. Magasinering i Stockholm kostar självklart en mindre summa varje månad att hyra ett förråd - men troligtvis har din månadskostnad redan gått ner i och med sambolivet så någon hundralapp för ett förråd är ingen större kostnad om du verkligen vill behålla dina möbler men de inte får plats i er gemensamma bostad.

31 Jul 2017