För ett varmt och skönt hem

Det ställs numera mer krav på att ha energieffektiva hus. Dels för miljön men även för plånboken. I vårt kalla nordiska klimat läggs enorma mängder energi och kostnader på att värma upp våra bostäder och fastigheter årligen.

Men vad ska man då göra för att ändra på detta? Värmen behövs ju oavsett. Dels kan man ju såklart försöka att inte slösa på energi i onödan. Det kan man göra genom att sänka värmen och inte ha tänt i onödan med mera. Man kan också undersöka alternativen för uppvärmning och välja en mer effektivt värmesystem. 

Bättre Isolering

Det rekommenderas också att se över ventilationen i huset. En stor anledning till dyra och energislukande hus är nämligen en bristfällig ventilation. Ett hus med drag och kallras blir mycket dyrare att värma upp eftersom inte värmen stannar så effektivt som det borde.

Det kan både handla om otäta fönster och väggar men även vindsutrymmen och källare i äldre hus och byggnader. Men det gäller även vid nybyggnationer där det i tidigt skede tas hänsyn till detta faktum och planera in en effektiv ventilation. 

Se över ventilationen

Det rekommenderas att anlita en expert på isolering för en noggrann inspektion av den befintliga ventilationen. Då får man svart på vitt hur det ser ut och vad man kan göra för åtgärder för att få ett mer energieffektivt hus och mindre energikostnader som kommer att märkas på räkningen. Det är helt klart en investering för framtiden.

Det finns olika alternativ när det gäller material för isolering beroende på hur det ser ut i huset och vilka behov man har. Det finns till exempel isolering med naturliga råvaror som lösull eller klassiska isoleringsskivor.

Vad skiljer dessa alternativ åt?

Det är mest effektivt att installera isoleringsskivor med fast mått mallan takbalkarna. Men när det är ojämna håligheter i tak och väggar är det smartare att isolera med med lösull. En expekt på isolering kan ta fram det est passande alternativet för just ditt hus. Man behöver titta på helheten och behovet.

Varför ska man isolera huset?

Förutom att man stänger in värmen vintertid i ett välisolerat hus finns det även fler anledningar. Men även på sommaren är det bra med effektiv isolering då man får en jämnare temperatur i huset och vid stark midsommarvärme blir det inte så hett inomhus. När det blir stora temperaturer inomhus blir det kondens som kan leda till fukt- och mögelskador. 

Att isolera huset från grunden brukar faktisk betala igen sig efter bara några år i lägre uppärmningskostnader. 

22 May 2019