Funderar du på att köpa bostad?

Många siar om att vi snart ser en lågkonjunktur på bostadsmarknaden. Efter år av låga räntor och köpfest (i alla fall för bostadssäljarna) ser vi antagligen en liten avmattning. Mäklarna talar om att man ser att efterfrågan på nya bostäder ser ut att plana, inte sjunka. Den som har råd, kan säkert göra ett och annat fynd. Hittills har bankerna nästan reat ut sina lån. Än så länge ser vi låga reporäntor under de senaste tio åren, men med regeringens beslut om högre amorteringskrav kan priserna stå stilla. Trots det är det trots allt förmånligt att köpa sin nya bostad, om du inte har gjort det ännu. Framför allt i många mindre städer i vårt avlånga land. För samma summa som man får en trångbodd etta för i Stockholm, kan man få ett hus med stor trädgård i en mindre stad utanför storstäderna.

Många saker att tänka på vid köp

Det brukar finnas många saker att tänka på vid köp av en bostad. Ska du renovera den? Hur mycekt får huset kosta i förhållande till vad renoveringen kan tänkas kosta? Tänker du köpa en nyrenoverad lägenhet? Det kanske ändå är säkrast. Det är tufft att både flytta in och renovera den. Lättast är det att renovera innan du har flyttat in. Å andra sidan är möjligheten att själv få bestämma vid en renovering om materialval och hur du vill att bostaden ska se ut. Särskilt om du är intressead och händig av att renovera, kan du komma billigt undan. Många väljer att återanvända material för miljöns skull.

Flytta innebär omställningar

Ska du flytta själv, eller har du familj som ska flytta in i den nya bostaden? Är du själv har du bara dig själv att tänka på. Har du däremot famlij är det många saker att tänka på som ska passa för hela famlijen. Var ska din partner jobba, eller studera? Om ni har barn, var ska de gå i skola, eller förskola? Ska ni välja en bostad med trädgård, eller bo i ett flerfamiljshus? Hur ska ni göra praktiskt med flytten? Ska ni anlita en flyttfirma? Har ni tänkt på den vikltiga och sista biten av en flytt? Nämligen flyttstädningen.

Är flyttstädningen viktig?

Varför måste man flyttstäda? Ja, svaret på den frågan brukar lättast besvaras med att väna perspektivet. Skulle du själv vilja flytta in i en ny bostad som är smutsig, har otvättade fönster, matrester kvar i kylskåpet och på spisen? Förmodligen inte. Det vill nog inte den, som flyttar in i din gamla lägenhet eller hus, heller. Så eftersom flyttstädningen är viktig, om inte minst med tanke på nästa hyres- eller bostadsägare, bör du vara så noggrann du bara kan när du flyttstädar. Vill du veta mer läs gärna denna sajt.

6 Dec 2017