Funderar du på ett nytt hus?

När familjen växt ur det gamla boendet och man måste se sig om efter ett nytt boende. Kärriären kanske kräver en flytt till annan ort eller så kanske livet i lägenhet börjar kännas trist. Man vill komma ner på backen och längtar det ljuva villalivet med uteplats och trädgård. 

Det ljuva villalivet

Känslan med egen trädgård där man kan njuta av varma dagar och så sina egna grönsaker, bär och frukt. En gräsplätt där barn och barnbarn kan vara utan det blir ett projekt att leta upp näsmaste park eller grönområde i staden. Visst vore det härligt att sitta på den egna altanen och njuta av grillade måltider eller sitta ute i friska luften med en god bok på kvällen eller helgen.

Närheten till skog och mark är verkligen livskvalitet för många. Hur går tankarna? Är önskan om att hitta ett gammalt trähus från 1940- eller 1950-talet och renovera eller hitta ett nyare hus som är klart för inflyttning?

Bygg nytt

Ett populärt alternativ är att bygga nytt. Att få bli den första som bor i huset och på egen hand välja hur det ska se ut från grunden. Kanske vill man ha ett stabilt och lättskött sten- eller betonghus. Eller så går tankarna åt ett klassiskt och vackert svneskt trähus. Vilka alternativ finns och vad behöver jag känna till?

Det finns många aktörer på marknaden som har specialiserat sig på olika varianter av nybyggnationer av privata bostadshus och villor. De erbjuder olika smidiga lösningar där huset kan leveraras helt eller delvis färdigbyggda i fabrik. Du har kanske någon gång sett en gigantiskt stor lastbil på vägen med ett helt färdigt hus på släpet? Men det vanligaste är att delar och husmoduler tillverkas i fabriken för att sedan transporteras till platsen där huset ska stå. Väl där byggs det relativt snabbt ihop till en färdig villa.

Stor valfrihet

Tanken är att kunden helt väljer hur sitt framtida hus ska se ut. Man väljer sin planlösning och storlek efter sina behöv och önskningar. Frågor som till exempel hur stor familjen är, hur många rum som behövs, finns det behov att flera badrum och toaletter behöver besvaras. Om hushållet har en eller flera bilar behöver man kanske ett garage. Vill man ha ett eller flera plan? Det är helt och hållet du själv som bestämmer.

Hur ser tidsplaneringen ut och finns det en färdig tomt eller behöver man köpa en tomt? Ett alternativ är att köpa ett gammalt hus med renoveringsbehov och riva det.

14 Jan 2019