Gamla fina lägenheter i Stockholm har alltid stuckatur

Stuckatur är gipsdekorationer som är vanliga i gamla lägenheter i Stockholm. De har endast dekorativt syfte men tillför en gammaldags charm till bostaden.

Har du tänkt på att gamla lägenheter i de finare stadsdelarna i Stockholm ofta har vissa utmärkande detaljer? Det är kakelugn, såptvättade brädgolv och spröjsade fönster. Dessutom har lägenheterna högt i tak och är dekorerade med stuckatur.

Vet du inte vad stuckatur är? Det kallas ibland kort och gott för “stuck” och är gipsdekorationer i taket. Stucken är ofta sirligt och dekorativt utformad. Den har ingen praktisk funktion. Det var ett sätt för de ursprungliga innehavarna av en lägenhet att visa att de hade så gott om pengar att de kunde slösa dem på rent dekorativa detaljer.

Taklister och rosetter i stuckatur

Titta gärna lite extra uppe i taket när du besöker en lägenhet med stuckatur i Stockholm. Visst är det vackert? Ofta är den i form av taklister som löper runt rummet, helt uppe i taket eller så att de går en liten bit ned på väggen. En vanlig detalj i stuckatur är också den så kallade takrosetten. Det är en eller flera koncentriska ringar, avsett för montering av en vacker taklampa i centrum.

Glädjande nog så finns det fortfarande de som kan utöva det gamla fina hantverket att skapa och restaurera stuckatur. Om du har en lägenhet som egentligen borde ha stuckatur, men inte har den kvar, så slå dem gärna en signal. De kommer att hjälpa dig att ge din bostad dess gamla glans tillbaka.

30 Nov 2022