Golvtäckning utan några skarvar - en praktisk lösning för mattläggning

Att lägga matta som golvbeläggning har blivit allt mer populärt igen och det är inte svårt att förstå varför. Förutom att det ger ett mjukt och behagligt underlag att gå på, finns det många olika varianter att välja mellan som passar olika stilar och behov. Men det kan också vara en utmaning att få till en snygg och hållbar mattläggning utan att skarvar syns eller att det blir veck och glipor i kanterna. Här går vi igenom några tips för att uppnå en golvtäckning utan några skarvar.

Fördelen med att ha en matta som täcker hela golvytan i ett stycke är att det ger en enhetlig och stilren look, samtidigt som det minskar risken för att smuts och damm samlas i skarvarna. Men det kan också vara en utmaning att hantera stora och tunga mattor som ska läggas ut på plats. Därför kan det vara bra att anlita en mattläggare i Uppsala för att få den hjälp du behöver.

Lägga löst eller limma - beroende på mattans tjocklek

En vanlig metod idag är att lägga mattan löst på golvet och fästa den med vägglister. Det är en enkel och flexibel lösning som gör det lätt att byta ut mattan om man så önskar. Dock kan det vara lämpligt att limma fast mattan om den är tunn och riskerar att röra sig eller vecka sig vid användning. Men det är viktigt att välja rätt typ av lim och att följa tillverkarens instruktioner för att undvika skador på golvet eller att mattan fastnar för hårt.

Fästa två våder - välj rätt metod efter funktion och krav

I vissa fall är det nödvändigt att fästa två eller flera våder av mattan för att täcka hela ytan. Det kan vara utmanande att få till en sömlös övergång mellan två skarvar, men det finns olika metoder beroende på mattans typ och funktion. I våtutrymmen som badrum och kök är det extra viktigt att skarvarna sitter tätt för att undvika läckage och mögelbildning. Då kan det vara lämpligt att använda en tätningssats eller att limma skarvarna. I andra utrymmen som exempelvis matsal eller sovrum är det viktigare att skarvarna inte syns eller stör helhetsintrycket. Då kan man använda sig av en snygg övergångslist eller att sy ihop skarvarna med en specialteknik.

27 Apr 2023