Gör en bra bostadsaffär

Det finns ett par saker som är bra att tänka på när det är dags att sälja sin bostad. En av dem är att se till att anlita en bra mäklare. Det är en förutsättning för att få till en bra bostadsaffär.

Det är en stor sak att köpa eller sälja en ny bostad. De flesta av oss gör inte den typen av stora affärer fler än några gånger i livet. Det är nervöst, och processen kan vara utdragen. En hel del står på spel och det är viktigt att saker och ting går rätt till. Vissa väljer att sälja sin bostad på egen hand, utan inblandning av någon mäklarfirma, men de allra flesta låter tvärtom dessa göra jobbet. För en hel del jobb är precis vad det är att sälja en bostad. Processen kan se ut på lite olika sätt beroende på vem man väljer att anlita, men i stora drag går det till på ett likartat sätt när man ska sälja sitt hus eller lägenhet här i Sverige.

Sälja utan mäklare kräver mycket jobb

Det är inte obligatoriskt att anlita en mäklare för att få bostaden såld. En del väljer att på egen hand sälja sin bostad och på så sätt spara in pengar. Det kräver dock en hel del arbete. Först behöver man värdera bostaden för att komma fram till i vilken prisklass den ligger i. Därefter behöver man skriva en bostadsannons, något som kan vara svårare än det ser ut, eftersom all nödvändig information behöver vara med. Dessutom ska man kunna skriva ihop en säljande beskrivning av objektet, bland annat utifrån de spekulanter man tror kan vara intresserade. Detta är något som en mäklarfirma har koll på, bland mycket annat.

Mäklarens uppgift

De flesta mäklarfirmor erbjuder kostnadsfri värdering av bostaden och hjälper även säljaren att hitta en ny bostad efter budget och behov. Sedan skrivs avtal och arbetet med att samla in fakta om din bostad påbörjas. Därefter är det klokt att besikta bostaden. En viktig del av en försäljning är marknadsföringen, vilket bland annat innebär fotografering, skrivande av objektsbeskrivning och annonsering. I många fall har mäklarfirman redan potentiella intressenter för området som kan vilja komma på visningen som mäklaren har hand om. Sedan följer förhoppningsvis budgivning och kontraktskrivning. Som säljare kan det vara skönt att slippa även dessa stora moment och istället låta någon annan ha hand om dem. Välj därför en mäklare som du kan lita på gör jobbet.

4 Jun 2020