Gör enkel VVS själv

”Riktig” VVS krävs en behörig fackman för att utföras. Visserligen kan det gå att göra själv, men det är förenat med stora risker. Dessutom kan du få problem med att få ut ersättning från ditt försäkringsbolag om olyckan är framme. Försäkringsbolag ställer i regel krav på att dylika arbeten ska vara fackmannamässigt utförda. Om du ens får någon ersättning när ett rör brister, så är den sannolikt mycket liten. För svårare VVS bör man alltid anlita någon.

Men det finns lite mindre saker man kan göra själv. Till exempel kan du förebygga stopp i avloppet eller rätta till en droppande kran.

Fixa en droppande kran

En droppande kran kan kosta dig flera tusen om året, om den droppar snabbt. Kommer det ungefär en droppe i sekunden kan det kosta ungefär 250 kronor om året, beroende på vad du har för vattenkostnader. En droppande kran kan ofta lagas själv, utan att behöva ringa in VVS. Det här är inte något man bör skjuta upp på – inte bara för det kan vara oerhört irriterande – utan även för att varje droppe kostar pengar.

Förebygg stopp i avloppet

Det här är en åtgärd för att slippa behöva anlita kostsam hjälp med VVS. Genom att vara försiktig med vad du häller i diskhon kan du undvika jobbiga stopp i rören. I vissa fall kan det här lagas på egen hand, men i mer komplicerade fall krävs det att man ringer in någon med kompetens på området.

Något som du till exempel bör vara försiktig med är fett och olja. Alla typer av fetter, oavsett om de är fasta eller flytande, stelnar nere i rören. Mot detta hjälper inte ens hett vatten, så vid för mycket fettlagringar kan rören behöva bytas ut.

Något annat som bör undvikas är kaffesump. Vissa har hört att kaffesump kan riva bort beläggningar i rören och är bra för att rensa upp, men så är inte fallet. Istället förenar sig snarare kaffesumpen med stelnat fett i rören. Använd istället sumpen till att strö i trädgårdsjorden eller släng den helt enkelt i komposten eller i vanliga soporna.

Om olyckan varit framme

Om olyckan varit framme kan du snabbt behöva hitta någon som kan VVS. Bor du i till exempel Lund kan du leta efter ”VVS Lund” på någon sökmotor för att hitta en firma snabbt. Vissa problem kan vara mer akuta, och då kan en sökning i stil med ”VVS Jour Lund” vara bättre. Lund byts givetvis ut mot din stad i sökningen.

24 Aug 2017