Heltäckningsmattor – åter i ropet

Heltäckningsmattor var under 1900-talet mycket populärt i Stockholm och i svenska hem överlag. Framför allt vardagsrum, sovrum och gillestugor bekläddes gärna med heltäckningsmattor och Stockholms mattläggare hade fullt sjå med att hinna med alla uppdrag. Mot seklets slut föll heltäckningsmattan dock i onåd hos befolkningen. Den ansågs vara ful, ohygienisk och allergiframkallande. Nu skulle det läggas trägolv och heltäckningsmattorna revs ut och förpassades till historiens skräphög. Trodde man.

Nu är det dock dags för heltäckningsmattornas renässans. Allt fler i de nya generationerna av Stockholmare upptäcker charmen och trivselfaktorn hos heltäckningsmattor och mattläggarna har återigen bråda dagar. Kanske minns dessa nya generationer heltäckningsmattevurmare sin barndoms mattbeklädda golv och hur skönt de kändes. Dessutom har de moderna heltäckningsmattorna många fördelar gentemot gamla tiders mattor. De är mer lättstädade och tåligare till exempel. Men det som framför allt har förändrats är utbudet. Det finns en enorm variation i färg, form och struktur att välja bland i dagens mattsortiment. Mattor anpassade för olika typer av rum och för olika grad av belastning.

Färg och form

Estetiskt erbjuder ett textilgolv mycket mer variation än exempelvis ett trägolv. Visst har man möjlighet med ett trägolv att ytbehandla och välja mellan olika träslag för att få det rätta utseendet, men med en heltäckningsmatta kan du påverka rummets utseende och känsla så mycket mer. Oftast kan man besöka en matthandlare på nätet och där ta del av utbudet. Men vill man verkligen få närkontakt med material och nyanser, sådant en datorskärm ofta har svårt att förmedla, bör man besöka en fysisk mattbutik och bilda sig en uppfattning.

Lugnt och varmt

Förutom variationsrikedomen har heltäckningsmattor den fördelen att de är ljuddämpande, vilket kan passa väldigt bra i ett sovrum eller i barnens rum. En heltäckningsmatta kan ha en lugnande effekt på stojiga barn, samtidigt som den ändå tål hårda tag och röjig lek.

En heltäckningsmatta är även bra på att minska golvdrag och sprida värme längs golvet. Faktum är att med heltäckningsmattor i flera rum kan man ha en lägre inomhustemperatur utan att det märks. Man känner mer med fötterna än vad man tror.

Varierande prisklasser

Priserna på heltäckningsmattor varierar kraftigt. En billig nålfiltsmatta för källaren kostar runt 100:-/m2 medan en lyxig och exklusiv ullmatta kan kosta bortåt 7000:-/m2. Däremellan återfinns en mängd snygga och mysiga heltäckningsmattor och du kommer garanterat att hitta något som passar både dig och din plånbok. Vill du ha hjälp med val av färg och kvalitet så rådfråga din mattläggare. En mattläggarfirma har ofta själva ett stort utbud av heltäckningsmattor, eller kan enkelt hjälpa dig att beställa en matta i rätt mått.

Göra själv eller anlita mattläggare 

Att lägga in en heltäckningsmatta är relativt enkelt, men bäst resultat får man naturligtvis med en erfaren mattläggare. Att skära till mattan och att få eventuella fogar och lister snygga är något som många tycker är krångligt, speciellt om väggarna är lite ojämna som de är i många lägenheter. En mattläggare kan även hjälpa till med att riva ut och forsla bort det gamla golvet. Det tar inte lång tid för en mattläggare att lägga in en heltäckningsmatta, så arbetskostnaden blir ofta låg. Dessutom finns ju ROT-avdraget, som ger dig 30% avdrag på arbetskostnaden.

Läs mer på http://www.mattläggarestockholm.nu.

4 Dec 2017