Hur ser det ut vid inflytt?

Har du, eller ska du köpa bostad? Om svaret är ja, grattis! När du får tillträde till din nya bostad är det viktigt att du först kollar hur städningen ser ut.

Det första som syns är golven, som ska vara rena från både fläckar och damm. Men det är inte bara det synliga som ska vara rent. Alla öppna ytor ska torkas av, men även de mer gömda ytorna. I badrummet ska toaletten och handfatet ska vara rengjorda, avloppet ska se fräscht ut, badkar eller dusch ska vara helt rent, avloppsbrunnen rengjord och skåpen ska vara avtorkade både på in och utsida. Detsamma gäller köket, där skåpen ska torkas både på in och utsida, ugnen och spisplattorna ska vara rena på insidan, utsidan och på sidorna. Kylen och frysen ska vara urtorkade och avfrostade om det behövs. Även fönster ska vara rengjorda, både insidan, utsidan och mellan glasen. Kort och gott så ska lägenheten vara så ren så att man tror att den är helt oanvänd.

Den som flyttar kan välja att städa själv, eller ta hjälp av ett företag som sköter städningen. Om flyttstädningen inte håller måttet så har du som ny ägare rätt att kontakta den tidigare ägaren och be denne åtgärda städningen. Om den förra ägaren anlitat ett städföretag så brukar de lämna en städgaranti och då kommer de tillbaka för att åtgärda bristerna. Var noga med att inte godkänna städningen för snabbt, då kan det vara svårt att reklamera städningen om du upptäcker något bristfälligt senare. Om ni mot förmodan glömt att skriva flyttstädning som ett krav i köpekontraktet så finns det inga krav på att flyttstädning ska ske. Det är alltid svårt att bevisa ett muntligt avtal.

Om den tidigare ägaren inte vill åtgärda städningen kan du prata med den ansvariga mäklaren som kan hjälpa till att medla. Om det går tillräckligt långt så kan man ta ärendet till tingsrätten, men förhoppningsvis ska det inte behövas.

Vi hoppas så klart att den tidigare ägaren har skött städningen exemplariskt och att du som ny ägare i god ro kan flytta in utan större bekymmer. Nu är det upp till dig att hålla bostaden ren och fräsch. Att kontinuerligt storstäda gör att bostaden hålls ren och fräsch. Det gör att din egen flyttstädning en vacker dag går smidigare också.

Vi önskar dig all lycka till med flytten till din nya bostad. Kom ihåg att du kan alltid prata med den ansvariga mäklaren om det skulle uppstå några frågetecken eller funderingar.

16 Jun 2017