Ibland kan man behöva bygga om bostaden

När man precis har köpt en bostad, kan man vilja eller behöva anpassa den så att den passar familjen eller de egna behoven bättre. Då är man oftast i behov av att komma i kontakt med duktiga hantverkare. Bara i Stockholm finns det mer än 4.500 hantverkare, hur ska man kunna välja ut någon som är bra? Här kommer vi med några råd och tips på hur man kan hitta en pålitlig hantverksfirma som kan ta ansvar för renoveringsarbetet.

1. Referenser

Bland det bästa och mest nödvändiga är att ta referenser och att följa upp dem. Referenserna säger en hel del om hur hantverkarna arbetar, hur hantverkarna bemöter sina kunder, om det går att lita på dem eller om de plötsligt bara inte svarar i telefon och är som uppslukade av jorden. 

2. Allmänna reklamationsnämnden

Om man känner sig osäker, trots att man har följt upp referenserna kan man även kontrollera hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det finns kunder som har klagat hos ARN. Där tar man upp klagomål och kan döma om kunderna ska betala eller inte. Många påstår att företag inte har gjort som de har sagt och vill därför inte betala, men ARN har möjlighet att tvinga kunderna att betala och avgör i tvister mellan företag och privatpersoner som känner sig missnöjda.

3. Totalentreprenad

Vill man att hantverkarna tar eget ansvar för att renvoveringsarbetet blir så som man har bestämt, bör man leta upp ett hantverksföretag som har totalentreprenad. Det innebär att de tar ansvar och har antingen alla hantverkare anställda i företaget som krävs för att arbetet ska bli gjort, eller att de har kontakt med hantverkare som de i sin tur kan anlita. Då har de kompetensen att avgöra vilka hantverkare som är kompetenta nog för jobbet.

Totalentreprenad viktigt om man bygger nytt

Särskilt om det är så att man bygger nytt, kan man behöva en hantverksfirma som tar ett totalansvar – totalentreprenad. Det är svårt som lekman att kunna avgöra vilka slags hantverkare som man behöver anlita. Överlåter man det till ett företag med totalentreprenad, kan de anlita rätta hantverkare med rätta kompetenser. De vet själva när de olika hantverkarna behöver komma in i byggprocessen och vet vilka kompetenser som de ska titta efter. De kan ta ansvar för kostnaden så att inte kostnaderns bara rusar iväg. Har man inte byggt något innan, kan det vara mycket svårt, om inte omöjligt att kunna göra en rättvis budget och kalkyl för vad det kommer att kosta innan man är helt klar.

15 May 2019