Inför flytten - kom ihåg detta

Att flytta till en ny bostad är något spännande och kul, men alla steg som hör till innan flytten är viktigt att man gör i god tid. Själva flytten kan annars bli väldigt besvärlig om man inte har packat och organiserat allt ordentligt. Det är mycket man ska tänka på för att allt ska flyta på så smidigt som möjligt. Det är alltid bra att vara ute i god tid för att slippa stressen, annars ökar risken att man faktiskt missar viktiga saker. Oavsett om flytten gäller företag eller privatpersoner så finns det vissa saker som bör organiseras och förberedas. Alltifrån flyttdrag till transport bör planeras. Tänk noga ut vilka tjänster som behövs. Är det till exempel stora möbler såsom piano, säng eller liknande som du behöver hjälp med? Behövs städhjälp inför flyttstädningen?

Om man anlitar ett flyttföretag kan det vara bra att inte nöja sig med första bästa flyttfirman, utan jämför istället priser och offerter mellan olika företag och titta just på vad flyttfirman kan erbjuda dig. Utifrån det kan man sedan dra slutsats och avgöra hur seriöst företaget verkar. Det är även viktigt att försäkra sig om att flyttfirman följer de allmänna bestämmelserna i Bohaget. Man ska se till att få ett skriftligt avtal av flyttfirman innan uppdraget påbörjas. Där ska det tydligt framgå vad uppdraget omfattar och hur mycket det kommer att kosta. Det bästa är att försöka få ett fast pris då risken finns att priset kommer dra iväg om de går på timmar.

Värt att tänka på när man anlitar en flyttfirma är att titta på vilka kommentarer och recensioner flyttfirman fått sedan tidigare. Det är även ett plus om man fotograferar sina möbler om man är extra rädd om någon eller några möbler skulle få ta skada under flytten. Om flyttfirman skulle ligga till skuld men anser sig att det inte är så och någon möbel blir skadad så har man i sådana fall dokumenterat hur det såg ut innan flytten. Tipset är att låta flyttfirman ta hand om hela flytten, om det då skulle uppstå problem är det då tydligt att firman har ansvaret för det.

Packning inför flytten

När det väl kommer till själva packningen så är det bra att stapla kartonger tre och tre samt märka varje kartong på två sidor vad som finns i. Märk alltså inte ovanpå kartongen med tanke på att man inte ser lika lätt vad som är i kartongen då. Porslin staplas på högerkant med silkespapper och glas läggs ned inslagna i silkespapper. Packar man till exempel böcker så lämna gärna halva kartongen till kuddar och kläder. Med andra ord undvik att packa för tungt! Koppla ur och rulla ihop alla sladdar till TV, video, stereo och liknande, fäst med snöre eller tejp. När man väl packar är det dessutom ett perfekt tillfälle till att rensa upp hemma. Trasiga saker kan man slänga, men saker som man inte vill slänga som fortfarande är användbart kan man med fördel ge bort eller sälja. Tänk på att börja med rensningen i god tid då det ofta tar längre tid än man tror sig.

9 Jul 2017