Köp bostad med rätt brandskydd!

Letar du efter en ny bostad? Det sägs numer att det är köparnas marknad, då bostadsmarknaden under de senaste månaderna har kylts ner ordentligt. Med de nya amorteringskraven och att många nybyggnationer har fått längre tid på sig innan de har sålts, har priserna gått ner på bostäder. Då, det är ett ganska gott läge att käpa bostad nu, om man så vill. Förutom att man ska se över de självklara fällorna när man köper nytt; såsom finns det risk för att det finns radon, asbest, mögel eller fukt i huset, kan man även se över om det finns ett bra brandskydd i den bostad som du funderar på att köpa.

Detta är några av de saker som du kan fråga efter

1. Brandskyddsmålning – visste du att man faktiskt kan brandmåla sin bostad? Har man målat med en särskild brandskyddande färg, kan man hindra spridningen av en brand. Denna färg förhindrar uppkomsten av rök och temperatur, om det nu skulle börja brinna.

2. Brandisolerad ventilation – många bränder sprider sig via ventilationen. Det är mycket farligt om det händer. Bor man till exempel i ett flerfamiljshus, eller ett radhus, är det många bränder som sprider sig till andra bostäder via det gemensamma ventilationssystemet. Därför är en brandisolering av ventilerna mycket viktig.

3. Brandtätning – brandisolering och brandtätning är nästan samma sak, men ändå inte. Man kan till exempel täppa till hål, som kan ge en brand näring att fortsätta växa eller uppstå. På samma sätt som branddörrar isolerar bränder så att de inte kan sprida sig till nästa rum, kan brandtätning täppa till så att elden inte kan sprida sig.

4. Brandfogning – en brandfogning ger konsekvenser som är bra av olika anledningar. Förutom det uppenbara; att se till att bränderna inte sprider sig, ser även en väl fogad bostad till att stoppa oljud, kall luft och att det inte bir fult. Genom att bygga så att det inte finns hål nära fönster, nära ventiler, dörrar eller golv, ser man till att det inte finns luckor, springor eller annat som gör att en eld får mer syre.

5. Brandisolering – isolering av bränder, kommer till stånd av både tätning, fogning och målning. Man kan konstruera bostäder med bärande konstruktioner och isolerande material som förhindrar bränder. Har man sett till att bygga med brandskyddande material, tar sig inte elden lika väl i en villa, till exempel.

19 Oct 2018