Köpt en nyrenoverad bostad i Stockholm?

Ju finare den är – desto mer är folk beredda att betala för en bostad. Det är en självklarhet som blivit extra påtaglig i Stockholm där man ser att många renoverar sina bostäder i ren spekulation. Man renoverar alltså inte för sin egen trivsel, utan man renoverar för att nå ett högre slutpris då man väl säljer. I synnerhet fokuserar man på två stycken rum som man av hävd vet är tilltalande för spekulanter – badrum och kök. Många söker aktivt efter ett modernt kök och efter ett nyrenoverat, toppfräscht badrum och är också beredda att betala mycket pengar för lägenheter som erbjuder detta.

Felet? Jo, det finns ett återkommande problem i detta och det gäller vattenskador. Just köket och badrummet är de områden där vattenskador är som allra vanligast och inte sällan så kommer dessa som en följd av att dessa rum nyligen renoverats.

Renoveringen i sig kan nämligen ha genomförts av en lekman. En lekman som alltså är den person som ska sälja sin bostad och som inte är villig att betala pengar för yrkesmän – man renoverar på egen hand och utan några större kunskaper. Ser det bra ut, ja då är det tillräckligt bra – så resonerar säljaren i fråga; och tyvärr även köparen.

Kolla vilken rörmokare som medverkat vid renoveringen

Något som leder oss in till följande sak: du som köpare av en lägenhet i Stockholm bör vara lite försiktig om det nyligen skett en renovering och ställa några frågor kring denna innan du skriver på köpekontraktet. Det kan alltså finnas en risk – större än vad många tror – att en rörmokare inte alls varit inblandad och att det kan komma stora problem som en konsekvens av detta.

Visst, man kan i efterhand alltid hävda dolda fel – men det är inte alls säkert att man får rätt gentemot säljaren och oavsett vilket så handlar det om en lång process och ett stort lidande innan badrummet/köket är iordningsställt efter en vattenskada. Ställ frågor och anlita alltid en besiktningsman innan du skriver kontraktet. En besiktningsman är en nödvändig utgift som i framtiden kan spara dig väldigt mycket pengar.

Säljare: så dyr är inte en rörmokare att anlita

Köparen bör alltså se över vilken rörmokare som varit inblandad i en badrums- eller köksrenovering. Detta för att slippa se att den drömbostad man köpt blir en mardröm. Säljaren å sin sida bör alltid se till att anlita yrkesmän vid renoveringar.

Det handlar inte om några kostnader egentligen. Dels så kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden en rörmokare lägger ner tack vare rot-avdraget och dels så kan en stor del av det resterande beloppet dras av i framtiden som en förbättringskostnad. Spara alla kvitton och dra av vid din deklaration.

Även du vill slippa en långdragen process där köparen av din gamla bostad i Stockholm hävdar dolda fel. Anlita en rörmokare och slipp en massa bekymmer.

28 Feb 2018