Några saker att tänka på innan du köper fönster

Ska du till att köpa fönster? Då är det några saker du behöver fundera igenom innan du gör din beställning. Läs vidare här och få lite mer information på vägen.

Se till att släppa in dagsljuset. Nu för tiden spenderar vi mer tid inomhus än vi människor egentligen är ämnade för. Därför är det viktigt att se till att vi exponeras för så mycket dagsljus som möjligt. Detta sker via fönster och mängden ljusinsläpp beror på antal, placering och storlek. Men också vilket sorts glas.

Välj hög kvalitet på dina fönster. Oavsett om du väljer fönster i trä, aluminium eller plast så finns det olika kvalitetsnivåer. Är det viktigt för dig att dina fönster håller länge är kvalitet en självklarhet. Fönster av låg kvalitet leder mycket snart till sprickor, röta och kondens, vilket förstör fönsterna så de måste bytas.

Fönster och säkerhet

Se till att köpa fönster som är säkra för både vuxna och barn. Det finns två aspekter av det. Det ena handlar om hur lätta fönsterna är att öppna. Barnsäkra fönster ska ha särskilda spärrar så det inte enkelt kan öppnas. Detta är extra viktigt om det är en lägenhet som ligger högt upp.

Den andra aspekten handlar om fönstrets karaktär vid krossning. Olyckor kan ske för både vuxna och barn och glas har som bekant en tendens att krossas lätt. Det finns dock olika sorters glas, där vissa har behandlats så att de krossas som ett fint grus snarare än som de vassa piggar som kan skada illa.

12 Apr 2022