När du behöver måla om hemma

Behöver du måla om där hemma? Är det slitna ytor och flagnande färg? Ibland tittar man på samma spricka i färgen dag efter dag. Då kan det krypa i fingrarna att gå dit och peta i färgen. Har man väl gjort det kan man behöva riva bort all gammal färg och renovera så att inget av det som är gammalt syns längre. Det är ingen dum idé, alla renoveringar som man gör i sin bostad, är ju sådant som alltid betalas tillbaka. Om inte annat så med en ökad trivsel. Skulle man vilja höja värdet på sin bostad, håller man borta all flagnad färg och håller bostaden i fint skick och ser till att underhålla den regelbundet.

Vilka färger vill du måla bostaden med?

Visste du att olika färger påverkar oss människor på olika sätt? Det har forskare kommit fram till  i sina studier som har kollat på hur de olika färgerna påverkar människors sinnesstäning: 

– Färger har en biologisk inverkan på vår hälsa, säger Jan Janssens, som är forskare, vid Lunds universitet.

Han och hans kolleger har tagit reda på hur färgerna har påverkat kroppen. De mätte hjärnverksmahet och hjärtats puls beroende på hur ett rum har haft olika färg. Blått visade sig ha en lugnande effekt medan röda rum ökade hjärnaktiviteten. Vi blir också gladare och mer produktiva i rum med färggranna väggar, men man ska inte har för livfulla färger i ett rum då de kan trötta ut oss. Ett gott råd är att ha väggar i en neutral färg, som till exempel vitt, ljusgrått eller beige, men i stället ha tavlor i färggranna motiv:

– Vitt liksom grått är en neutral färg som inte är så tokig, egentligen hör vitt till de bättre färgerna. Den är praktisk och kostnadsbesparande, och den fångar upp ljus, som vi så väl behöver.

Så planerar du måla om hemma kan man ta med dessa faktorer i beräkningen.

Vilka ska måla om hemma?

Ska du måla om själv, eller ska du anlita en målerifirma, till exempel i Stockholm? Då kan du behöva leta efter en målerifirma i Stockholm och googla just "målerifirma Stockholm" så att du får tag i kontaktuppgifter till några sådana. Det man kan vinna på att anlita en målerifirma i Stockholm är att man sparar tid, framför allt. Det blir mycket bättre gjort och får du tag i en duktig målare lär du bli nöjd med arbetet.

18 Jun 2019