Rätt brandskydd räddar liv

Varje år inträffar mellan 20-25000 bostadsbränder i Sverige. Det innebär dessvärre att det årligen sker ungefär 100 dödsfall. Många av dessa helt i onödan och där rätt typ av brandskydd skulle kunnat förhindra olyckan. </p

Vilken är då den vanligaste branden i bostäder i Sverige och hur kan man agera för att dels förhindra en sådan och dels också för att släcka den? Vi skulle, gällande brandskydd, säga att det finns några absolut nödvändiga saker som måste finnas i varje hem. Brandvarnare är definitivt en sådan. I ett hem ska de finnas minst en brandvarnare per våningsplan och man ska även fundera kring att ha så många som möjligt.

En brandvarnare är det brandskydd som räddar absolut flest liv och denna behändiga - och billiga - investering är värd sin vikt i guld. Att ha en brandsläckare är också att rekommendera och återigen - gärna en per våning. Se även till att brandsläckaren står placerad på ett lättillgängligt sätt. Att ha den nere i garaget, bakom en massa bråte gör ingen nytta då det börjar brinna. I köket ska man också ha en brandfilt och det leder oss till var de flesta bränder sker.

Köket är den plats som orsakar flest av de 20.000 årliga bränder som syns i Sverige. Detta ofta som en följd av rent slarv. Någon kommer hem, slår igång ugnen och stoppar in mat för att sedan påbörja någonting annat - då branden väl sätter igång så är det för sent att agera. Har man en brandfilt i anslutning till spis- och ugn så ger man sig själv en chans att släcka branden innan den tar ordentlig fart.

Många tänker sig att levande ljus är den stora, huvudsakliga brandorsaken. Faktum är att levande ljus - inte ens i juletider - är nära att hota spis, ugn och kök som etta på listan. Som tvåa så ser man att tekniska fel ligger. Där finns anledning till oro.

Se över din el och din apparatur

Idag använder vi mer teknik och vi har en större elförbrukning än förr. Det gör att många hus finns i farozonen för bränder. Varför? Jo, av den enkla anledningen att de har elsystem som inte klarar av den påfrestning som de utsätts för - och säkerligen kommer att utsättas för ännu mer i framtiden.

Vi ser detta i samband med att man laddar telefonen, att man använder datorer, tvn, lampor, laddar sin bil och så vidare. Klarar ditt elsystem av detta? Ett brandskydd som kan rädda liv i det här fallet är att betala för en elektriker som ser över, korriger och - om så krävs - helt byter ut och uppdaterar elsystemet. Det kan definitivt rädda liv.

Detsamma gäller för olika apparater. Vi tar för givet att allt ska hålla för evigt. Det är långt ifrån sanningen. Har du en laddare vars sladd är trasig och där det skyddande höljet har spruckit så finns det inga andra alternativ än att slänga den på din återvinningscentral och investera i en ny. Detsamma gäller för övrigt för vanlig apparatur. Tänk på att gå igenom alla sladdar och använd sunt förnuft i en större utsträckning. Vid laddning så höjs värmen. Det innebär att en mobil som laddas under natten - med textilier runt sig; exempelvis i sängen - innebär en klar brandfara. Tänk till innan!

Mer om brandskydd: https://www.brandskydd.nu/

6 Feb 2020