RUT vann slaget i Nacka år 2016

Rutavdrag gäller för ssnickaretädning, tvättning och hushållsnära tjänster. Detta medan rotavdraget är för ombyggnationer, renoveringar till tillbyggnationer. I Nacka ökar antalet personer som vill ha rut samtidigt som rot minskar kraftigt i total summa.

I Stockholms län är det framförallt de som bor i Nacka som anlitar städföretag, snickare och andra hantverkare. De kommer nämligen tvåa gällande belopp i avdrag per capita om man ser på siffrorna för 2016. Men det är inte rotavdraget som är flest utan rut vinner.

Under 2016 valde man i Nacka göra totalt avdrag för 97 miljoner för olika hushållsnära tjänster. Som i övriga landet var det främst städhjälp som detta avdrag bestod av. Det är inte oväntat då rut främst förknippas med städhjälp även om det även här kan hittas strykning, barnpassning m.m. Med sina 97 miljoner kom Nacka på en andra plats i länet, strax efter Stockholm.

Färre snickare och hantverkare

Samtidigt som företag inom hushållsnära tjänster ökat kundunderlag och fått in mer jobb så har snickare fått in mindre jobb. Under 2016 valde Nackaborna att göra rotavdrag för 175,2 miljoner. Det är visserligen mer än rut men samtidigt var det en markant minskning. Detta med hela 40% mot året före. Därmed hamnade man på lägsta nivån sedan 2009.

Rot tappar över hela riket

Det är inta bara i Nacka som rot tappar utan det är en trend som går över hela riket. En orsak till detta är det minskade avdraget som en del snickare kritiserat kraftigt. Fram till 2016 var avdraget på samma nivå som rut, dvs 50%. Men från 2016 sänktes denna nivå till 30%. Men tanke på att många visste att denna minskning skulle komma var det altlså många som passade på året före. Den kraftiga minskningen kan därmed både hänvisas till lägre avdrag och att många redan genomfört sina renoveringar.

Fler rut men mer rot

Sett till summa är det fortfarande mest avdrag som sker på rot. Detta då framförallt mot snickare som bygger altaner, gör renoveringar inomhus och badrumsrenoveringar. Men sett till antal personer som gör avdrag så har rut tagit hem segern. Detta med 11 961 personer som använde avdraget år 2016 vilket gjorde att rut för första gången hade fler personer som gjorde avdrag än rot. Med denna utveckling kan mycket väl rut snart även gå om rot i totalsumma.

19 Nov 2018