Så förfinar du tomten runt villan

Har du en stor tomt kring din villa och funderar på hur du ska planera den för att den ska bli så bra som möjligt så att alla i familjen kan utnyttja den? Här ger vi några exempel på hur man kan planera trädgården så att den passar så många i familjen som möjligt.

Plats för barn och lek

Har man små barn, vill man väl som förälder att barnen ska kunna leka så mycket som möjligt utomhus, eller hur? Då kan det passa bäst att skaffa sig en sandlåda med så många spadar, hinkar och bilar, båtar och liknande så att barnen kan leka i sanden när de är små. För de större barnen kan man skaffa en eller flera gungor. Då är det viktigt att tänka på underlaget under gungorna så att det är tillräckligt mjukt för barnen att ramla och falla på. När barnen är ännus större brukar de vilja klättra i träd. Då kan man se till att plantera tillräckligt små träd som det är lätt att klättra i, och inte för stora träd som är omöjliga att klättra i. Vill man inte att de ska klättra i träd, kan man skaffa lekställningar som de kan klättra i.

En syrénberså för de äldre

Är man ingen barnfamilj, kanske man i stället vill satsa på blomsterrabatter som man kan njuta av och plocka in blommor i huset. Beroende på hur tomten ligger i förhållande till solen, bör man plantera olika växter. Har man en södervägg i lä, passar det utmärkt att plantera rosenplantor som behöver spaljé för att kunna klättra. De vill mest ha lä, så en södervägg är bästa platsen för en ros. Man kanske vill anpassa sin trädgård efter årstiderna och plantera växter som blommar under olika tider under året; så kanske man vill ha allt från krokus, påskliljor till kärleksört och alla växter som blommar där emellan så att man alltid har en blommande växt i trädgården. Dessutom kan man bygga sig en terass, eller en berså där man kan äta, fika eller bara sitta utomhus och njuta av solen.

Stensättning som formar trädgården

För alla dessa behov passar det alldeles utmärkt att göra en stensättning i trädgården som man bygger olika avgränsningar med. Ska barnen ha mjukt underlag, behöver man bygga som en sandlåda under gungorna så att det är mjuk sand där barnen har sina gungor. Vill man ha många blommor i trädgården behöver man många rabatter och avgränsningar mellan rabatt och gräsmatta, eller stig som man kanske vill ha i trädgården. Vill du läsa mer om stensättning i trädgården rekommendera vi att klicka på: https://www.stensättning.net.

8 Jun 2019