Så gör du när du köper ny bostad

Har du redan hittat din drömbostad? Det är många faktorer som ska stämma innan man blir riktigt nöjd med att köpa en ny bostad. Dels vill man helst ha ett hus, eller lägenhet i det område som man har fastnat för. Oberoende om det handlar om Limhamn, Gullvik eller i Fridhem i Malmö behöver man ofta få råd av en mäklare som känner till området man vill flytta till väl. Man kan behöva råd om prisbild och vilka hus som kan vara till salu. De kan även ge råd om vad en renovering kan kosta och vad som kan behöva åtgärdas om man väljer att köpa ett visst hus.

Vilket pris är du beredd att betala?

När du väl har hittat det hus som du vill flytta in i, kommer sedan nästa process; du måste prata med banken för att få det lån, eller lösa ett lån för att kunna betala för huset, om det inte är så att du redan råkar ha den begärda summan på ditt konto.

När du väl har fått de lån som du behöver, är det bara att skriva avtal för överlåtelsen och köpet. När allt det är gjort är du bara att gratulera; du har blivit husägare. Det är ett visst ansvar att vara husägare. Ingen annan än du kan åtgärda fel som kan komma med en fastighet; blir det fuktproblem är det du som måste åtgärda det. Blir det slitet, är det du som måste åtgärda det. Vid själva flytten har du ansvaret för att den gamla bostaden blir rengjord inför nästa hyresgäst, eller ägare.

Behöver du reovera eller sanera huset?

När det kommer till det hus som du har ansvar för finns det vissa saker som man kan tänka på inför inflyttningen till det nya huset:

  1. Finns det radon i huset?
  2. Finns det asbest i huset?
  3. Finns det fuktskada i huset?
  4. Är något rum slitet? 
  5. Är taket intakt?
  6. Finns det något av allt detta som bör åtgärdas innan du flyttar in i det?

Finns det något som behöver åtgärdas, är det en bra idé att göra det innan man flyttar in. Det är praktiskt att ingen bor där när man sanerar ett hus från radon eller asbest. Man kan behöva sanera huset från fukt.

Städa ur din gamla bostad ordentligt

När man flyttar in i ett nytt hus, och ut ur en gammal bostad, behöver man städa ordentligt inför den som ska flytta in i ens gamla bostad. Anlitar du en städfirma, akn du slappna av betydligt. En städfirma vet precis vad som behöver städas och vilka kriterier hyresvärdar eller de nya ägarna vill  ska vara uppfyllda för att godkänna flyttstädningen. Du kan få ett bra pris med Rut-avdraget, du får jobbet gjort utan att slita ut dig själv. Läs mer här om en bra flyttstädning i Malmö.

9 Aug 2018