Ett rejält tak ska hålla i en mansålder och tvingas du ta investeringen i att byta taket på din villa så ska du också ha detta i åtanke. Vår poäng: du kommer att byta taket en gång under tiden du bor i huset och därför så ska du också se det hela som en investering; något som innebär att du bör anlita en takläggare.
En takläggare ska emellertid inte anlitas på måfå och utan vidare undersökning. I mindre städer kan detta vara en väg att gå - där känner man till vilka företag som finns, man har enklare att komma i kontakt med tidigare kunder och man kan få takläggare rekommenderade på ett helt annat sätt.
I en mindre stad så ställer också företag sina rykten på spel på tydligare sätt. Ett undermåligt jobb kommer att spridas och ligga företaget i fatet. I större städer gäller andra regler. Där kommer man lättare undan med fuskjobb och där kan man på ett annat sätt attrahera nya kunder trots att man inte klarar av att leverera jobb av någon egentlig kvalitet. I exempelvis Stockholm kan man som privatperson ha oturen att anlita helt fel takläggare och betala pengar för ett jobb som sedan måste göras om redan efter något år.
Så hittar du rätt företag i Stockholm
Vi tänkte därför ge några tips kring hur man ska tänka gällande hantverkare i allmänhet och takläggare i synnerhet. Dessa tips kan förhoppningsvis leda dig till rätt firma och ge dig ett nytt tak som håller i den mansålder du kan förvänta dig.
- Ta in många offerter: Priset för en takläggare varierar. Frestas inte av att välja den billigaste. Du ska ta in så många offerter som möjligt, träffa så många företag du orkar och skaffa dig en bred bild av samtliga dessa. Men, välj bort de billigaste - och även de dyraste - takläggarna. Ett lågt pris kan fungera som ett lockbete, ett högt sådant motsvarar å sin sida sällan kvalitetet. Välj ett företag i mitten av spektrat.
- Kontrollera företaget. Ring Skatteverket och kolla hos Kronofogden om det finns några anmärkningar. Om du - vilket du ska - vill använda Rot-avdraget så måste företaget vara registrerat för F-skatt. Det kan du kolla upp hos Skatteverket.
- Tidigare kunder: Som sagt, i en mindre stad blir referenser mer organiska och naturliga - du känner en kompis som anlitat samma takläggare och denne kan gå i god för ett högkvalitativt jobb. I Stockholm måste du själv söka upp tidigare kunder och referenser. Be om nummer och se till att ringa runt. Den här frågan är avgörande!
- Betala efteråt: Du ska aldrig - under några omständigheter - betala i förväg. Gemensamt, om man ser till fuskjobb och konflikter mellan beställare och utförare, är ofta förskottsbetalning. Du betalar då tjänsten är levererad och besiktigad - gärna av en oberoende besiktningsman (det är värt några kronor) och inte innan. Du ska inte täcka kostnaden för andra utgifter som din takläggare dragit på sig. Du betalar för det jobb han ska göra hos dig!
Andra inlägg
- Golvläggning: En konstform att behärska
- Rörmokare i Norrtälje för snabb lösning vid akuta problem
- Fördelar och ökad effektivitet med fastighetsautomation
- Fasadrenovering med uppgradering i Uppsala
- Fiskbensparkett - ett klassiskt golv
- Hur vet man vilken flyttfirma som är pålitlig?
- Installera solpaneler i Göteborg
- Snygga till fastigheten i Göteborg med professionell golvslipning
- Trädfällning i Stockholm för en uppfräschad tomt
- Proffsig golvslipning i Uppsala - Återställ din parkett till sitt före detta prakt