Så väljer du rätt återförsäljare av värmepump i Malmö

Bor du i Malmö (med omnejd) och funderar på att köpa samt installera en värmepump? Ta dig tid att jämföra de företag som finns inom branschen då det skiljer en hel del. Självklart kan priset vara avgörande men det är definitivt inte allt.

  • Produkt och installering på samma ställe?

Det finns ett flertal butiker i Malmöregionen som säljer värmepumpar – men det är inte säkert att de erbjuder installation. Det finns även montörer som erbjuder sina tjänster – men som inte nödvändigtvis säljer samtliga modeller av värmepumpar som finns på marknaden.

Har man köpt in en värmepump själv kan det vara smidigt att kontakta en montör som installerar den. Men ska man både köpa in en ny värmepump samt att man vill få den monterad finns en fördel att göra detta på ett och samma ställe. Välj en återförsäljare som har paketlösningar. Då får du allt på en gång och slipper vara i kontakt med två olika företag.

  • Pris

Inköpspriset på produkterna kan skilja något mellan de olika butikerna. Genom att kontakta flera återförsäljare kan man därmed spara ett par tusen. Men det är ändå inte där som den stora besparingen kan ske. Det är snarare installationen som kostar. Jämför därför det kompletta priset för inköp och installation och glöm inte att räkna med eventuellt ROT-avdrag.

  • Service

Hur mycket service som krävs för värmepumparna varierar något beroende på vilken modell man installerar. Men kontrollera vad företaget erbjuder för service och avgör om det är något som passar det behov du har.

  • Rykte

De allra flesta hantverkare är seriösa och genomför ett gott jobb. Det gäller oavsett vilket hantverksyrke man söker och oavsett om det är i Malmö eller i någon annan stad i landet. Men det finns alltid undantag. Helt och hållet går det inte att undvika dessa sämre företag men man kan gardera sig så mycket som möjligt.

När man fått in offerter från olika företag bör man kontrollera så att inget av dessa finns med på Konsumentverkets ”Svarta Lista”. En lista som visar upp företag som haft en tvist med en konsument, där frågan kommit till Konsumentverket som tagit ställning i frågan, men där företaget valt att inte följa Konsumentverkets rekommendation.

  • Finansieringsmöjligheter

Betyder det alltid att det företag som ger offert med lägst pris även är billigast? Nej inte nödvändigtvis. Det beror även på vilken finansieringsmöjlighet de erbjuder. Med tanke hur stor summa det kostar att köpa in och få värmepumpar installerade behöver många någon slags finansieringslösning. Det är vanligt att detta erbjuds av företagen. Däremot kan kostnaden för dessa finansieringsmöjligheter variera kraftigt. Är det räntefritt eller med ränta? Hur länge får man delbetala? Är det billigare med andra låneformer?

 Ta dig tid att jämföra företag – det tjänar du på i längden. Här finns ett du kan börja med att titta på.

13 Apr 2017