Så avhjälper man stopp i avlopp

Har ni återkommande problem med stopp i avlopp i er fastighet? I så fall kan ni behöva göra en ordentlig stamspolning. Här kommer några användbara tips.

Stopp i avloppet beror oftast på att fett och smuts har klumpat ihop sig och täppt igen rörstammarna. Men det kan också bero på att man har spolat ner sådant som egentligen ska slängas i soporna. Det kan exempelvis vara hushållspapper, tamponger, kondomer och öronpinnar. Allt som fastnar i rören sliter på dem och kan även göra att de går sönder.

Vill man själv försöka förebygga avloppsstopp ska man vara noga med vad man spolar ner. Man kan också ha som vana att regelbundet hälla ner diskmedel i rören och spola efter med riktigt hett vatten för att lösa upp fett och tvålrester som fastnat.

Bästa sättet att fixa stopp i avlopp

Det mest effektiva och bästa sättet att avhjälpa stopp i avlopp är genom att utföra en professionell stamspolning. Med hjälp av en spolbil rengörs då fastighetens rörsystem med hett vatten som sprutas in under ett högt tryck. Tekniken är både effektiv och skonsam mot rörledningarna eftersom det inte används några kemikalier alls.

Det bästa är att utföra stamspolning regelbundet i förebyggande syfte. Hur ofta beror på hur gammal fastigheten är, men ungefär vart fjärde eller femte år brukar räcka. Många gånger kan man då helt slippa problem med stopp i avloppet. På köpet får man rörstammar som håller mycket längre. En stamspolning kostar inte särskilt mycket och är väl investerade pengar.

12 Oct 2022