Saknar ditt hus altan?

Det är inte så konstigt att mäklarna har som mest att göra på vårarna. Det är då som bostadsmarknaden blir som livligast. Alla som trängs i lägenheter, långt från hus, trädgårdar och sköna altaner längtar ut, och blir köpsugna. Har du nyligt köpt ett hus, eller funderar du på att köpa ett? OM du inte har tänkt dig ett husköp just nu, kanske du funderar på att bygga en altan till din bostad? Då är det några saker du bör tänka igenom innan du sätter igång. 

Bor man i en bostadsrätt är det ju inte upp till de enskilda bostadsrättsinnehavarna att bestämma om altanbyggen själva. Det är beslut som måste fattas gemensamt. Då är det bättre att påverka styrelsen så att de går igenom ekonomin i bostadsrättsföreningen och ser om de har råd att bygga altaner. Att göra så är ingen dum idé. Altaner, balkonger och terasser är alla förändringar som höjer värdet på huset, bostaden eller lägenheten.

1 Placering av altanen

Var vill du ha själva altanen? Varifrån ska man gå ut på altanen? Från köket? Från sovrummet? Svaret på det beror till stor del på hur ni vill använda altanen. Ska den fungera som en förlängning av matplatsen invid köket? Ska den fungera som en förlängning av vardagsrummet? Vill ni bara ha den som en utvädring från sovrummet?

2. Var ligger solen på huset?

Detta beror ju på hur ni önskar använda altanen, hur viktigt det är med altanens placering. Vill ni ha altanen för att kunna sitta på den på kvällarna och äta middag på den? Då kan det vara en bra idé att placera den i väster. Vill man ha sol på den så mycket som möjligt är söderläge den givna platsen. 

3. Hur stor ska den vara?

Vill ni ha en liten altan, som mer fungerar som en balkong, med ett cafébord och stolar? Vissa vill kunna sträcka ut sig på en vilstol på en stor altan.

Den som inte har någon erfarenhet av att bygga altaner, golv eller har någon annan byggerfarenhet gör bäst i att anlita ett professionellt byggföretag. Då vet man att man får en altan som inte ger med sig, som är säker för både vuxna och barn att vistas på. Varför inte anlita ett företag som har många kompetenser inom bygg och renoveringar, som kan både plattsättnignar och målningar och byggen? Om du bor i Stockholm har du hela 7.000 olika byggföretag att välja mellan. När det är så många, blir det nästan omöjligt att välja rätt hantverkare för att bygga en altan. Då kan du googla bygga altan Stockholm. Då kan du få flera företag som erbjuder ett altanbygge. Välj ut några och be om offerter och referenser, välj sedan inte bara den som är billigast, utan där du får ut mest av pengarna.

3 May 2018