Se efter detta om du letar ny bostad

Fundera du pop att köpa en ny bostad? Går du på flera visningar och funderar på att ge ett bud? Det är verkligen köparnas marknad just nu. Den som har is i magen väntar ännu några månader. Vi har sett en köpfest utan dess like i många år nu. Tidigare har det varit säljarnas marknad då många bostäder har gått som smör i solsken. Nu har marknaden mättats något och många har påverkats av de nya amorteringskraven, vilket har lett till att de som har velat sälja sin bostad har fått vänta flera månader innan något alls har hänt. Här går vi igenom lite grann vad som är viktigt att tänka på när man funderar på att köpa sig ett hus.

Skador på huset?

Det första man tänker på när man ska besiktiga ett hus är om det finns några skador på huset; på fasaden? Inomhus? Enligt lagen är den som köper en bostad, skyldig att själv ta reda på så mycket man bara kan om det hus man funderar på att köpa. Särskilt när det kommer till skador på ett hus som man kan se med blotta ögat. Värre är det med dolda fel. Det kan vara så gott som omöjligt för någon att blotta sådana fel. Till det krävs en besiktningsman som är van att upptäcka sådana fel eller skador.

Belånat hus?

Har huset belånats? Och hur ska du som eventuellt ska köpa huset ta över eventuella lån och skulder? Detta är mycket viktigt att ta reda på, eftersom det bör påverka priset på huset. Om det är ett mycket skuldsatt hus, är värdet på huset inte lika högt, vilket ger dig som spekulant på huset en klar fördel. Dock är det viktigt att tänka på hur skulderna ska regleras vid ett husbyte.

När blev det senast stambytt?

Andra skador på ett hus som man inte kan se med blotta ögat är skador på rör. Därför är det viktigt att kontrollera när man till exempel bytte stammar senast. Om det inte har gjorts något på 20 år, bör man kontrollera status på rören antingen för eller strax efter att man har förvärvat ett hus. Ju äldre stammarna är, desto lägre pris borde det leda till. Att byta stammar är väldigt kostsamt, vilket sänker värdet på huset. Är du trots det intresserad av att förvärva det, bör du pruta på priset.

Mögel eller fukt på huset?

Detta är väldigt svårt att upptäcka för en lekman. Ser du mögel, är det definitivt en skada som du bör se upp inför, eller i möjligaste mån rikta uppmärksamheten på och pruta av på priset av huset eftersom du bör åtgärda skadorna och ersätta med nytt och fräscht material. Särskilt viktigt att göra det är om skadorna sitter i väggarna. Man kan till hjälp en besiktningsman, med en hund som känner fukt, för att upptäcka dolda fuktskador. All fukt luktar inte. Det samma gäller mögel. Alger som kan angripa husfasader syns desto mer. Det bör även tas bort eftersom det sprider sig.

Anlita renoverare i Stockholm

Bor du i Stockholm finns det många hantverkare som man kan anlita, så många som fler än 2.000 hantverkare som kan renovera husfasader och måla om huset. För att få det riktigt bra gjort är det bra att anlita en professionell hantverkare för fasadmålningen i Stockholm.

6 Jun 2018