Se upp för skojare

Ska du köpa en ny bostad? Behöver du sälja den bostad du har just nu? Att ge sig in i fastighetsmarknaden är inte särskilt lätt. För de flesta är ett bostadsköp den största affären vi gör i våra liv. Få vet om vilket omfattande ansvar den har som köper en bostad. Det är lätt att bli mer eller mindre lurad vid ett husköp, eller lägenhetsköp. Det finns många som vill sko sig på en köpare som inte är så erfaren. Det är synd, och det bästa du kan göra är att inte gå på deras lurendrejerier.

Dessa fallgropar bör du undvika

1. Vem äger huset?

Försäkra sig om att den som säljer bostaden är den verkliga ägaren till huset eller lägenheten. Många är de som trott sig äga, eller kunna hyra en lägenhet eller hus, och som upptäcker att en hel hop med människor tror sig det samma. När de väl vill få tag i "säljaren" går det inte att få tag i personen. Och den riktiga ägaren uppenbarar sig och är jättearg.

2. Köparens ansvar.

Som köpare har man ett omfattande ansvar att upptäcka fel på bostaden. Därför är det bästa att man anlitar en besiktningsman som går igenom huset, eller lägenheten för att kunna upptäcka eventuella fuktskador, eller annat som kan vara fel och som behöver åtgärdas. Hittar en besiktningsman fel på huset eller lägenheten kan då säljaren gå med på att sänka priset, eller så drar du dig ur den affären.

3. Syna avtalet innan du skriver på.

Ni måste skriva ett avtal som tar upp allt som kan bli fel och som klargör vems ansvar det är; till exempel inflyttningsdag, eller tillträdesdag. I vilket skick huset eller lägenheten ska vara då du som köpare ska få tillträde till huset eller lägenheten. Vad ska ingå i köpet? Tvättmaskin? Diskmaskin? Hur är värmesystemet, måste du köpa en nya kamin?

Anlita en mäklare är garanti mot skojare

Tycker du det är svårt att genomföra ett köp på egen hand kan du alltid ta kontakt med en mäklare som hjälper dig igenom hela köpet. En sådan person kan den juridiska biten och kan skriva avtal som ska täcka allt som kan bli till frågetecken mellan säljare och köpare. Det är en trygghet att ha en mäklare som kan syna bostaden du är beredd att köpa, och som vet vilka de värsta fallgroparna är. Den personen ser också till att den som uppger sig vara ägare av bostaden faktiskt är det och hjälper dig undvika skojarna på marknaden. För tro det eller ej, men det finns många sådana på fastighetsmarknaden.

7 Mar 2018