Ska du köpa bostaden du bor i?

Ibland blir man erbnjude natt kunna köpa sin hyresrätt och bilda om den till en bostadsrätt. Särskilt gäller detta i Stockholm. Under flera år, har just Stockholm styrts av Alliansens lokalpolitiker. De har haft som politiska mål att säja ut Allmännyttan och att sälja ut de flesta hyresrätter till bostadsrätter. Det har gjort att många hyresgäster i stället har blivit bostadsägare, vilket har varit positivt för de flesta hyresgäster. Då har de känt att det har varit trevligt att kunna äga sin egen bostad.

Måste få lån från banken

Beroende på inom vilket område som hyreslägenheten befinner sig i, är priset lågt elelr högt. Det är mycekt stor skillnad på bostadsområdena i Stockholm. Vissa områden anses finare medan andra anses sämre. De sämre bostadsområdena sjunker i pris, medan de finare höjs i pris. Har du en hyresrätt i Täby, till exempel kan priset för ombildningen bli mycekt högre än om det är en ombildning som sker i Tensta, Spånga eller i Rinkeby, Husby eller i Akalla, det är i områden som anses vara problemområden och inte så attraktiva för de flesta stockholmare.

Så går en ombildning till

Säg att din hyresvärd aviseserar att alla hyresgäster kan köpa sin egen bostad. Det första man gör är att kontrollera med hyresgästerna, hur många som kan tänka dig att köpa sin egen lägenhet. Det krävs att 40 procent av alla hyresgäster gör detta. Om det är så pass många som är beredda att köpa loss sina lägenheter, så bör ombildningen gå igenom. Säg att du får låna från banken det som behövs för ombildningen. Du köper tillsammans med dina grannar loss era lägenheter. Då bör ni bilda en ekonomisk förening med stadgar (regler för själva förningen). Allla som köper loss sina lägenheter, blir medlemmar i föreningen. Föreningen bör utse en styrelse som representerar medlemmarna. Då tar föreningen över det ekonomiska ansvaret för hela fastigheten.

Ekonomiska föreningen ansvarar för fastigheten

Då äger den ekonomiska föreningen hela fastigheten. Det innebär att föreningen ska betala för allt som har med fastigheten att göra, för renoveringar, för snöskottning, klippning av gräsmatta, rabatter, sophämtning, för VVS-rören och allt som har med de gemensamma utrymmena att göra; tvättstuga, plus tvättmaskiner, torkskåp och tumlare. Det är ett stort ansvar och man behöver bygga en stadig ekonomi och inte skuldsätta sig för mycket. Man kan hyra ut lägenheter till dem som inte ville köpa lägenheten när fastigheten ombildades, man kan hyra ut lokaler till företagare och annat för att få in intäkter till den ekonomiska föreningen. Det är en hel del som bör ske när man ombildar fastigheten till en bostadsrättsförening, och allt sådant kan du få hjälp med som rent konkret handlar om hur du ska göra för att ombilda hyresrätten i Stockholm.

18 Dec 2018