Skakig bostadsmarknad med nya amorteringskravet

Har du koll på den nya lagen om amorteringskrav när det gäller återbetalning av lån? Särskilt gäller detta lån antingen till hus eller lägenhet. Många låntagare i åratal valt att endast betala räntorna på sina lån istället för att amortera på lånen. Har man en hel befolkning som gör på så sätt är risken stor för at en lånebubbla ska spricka, liknande den i USA. Under 2008 och åren efter, fram till idag, har bostadsköparna tvingats gå från hus och hem då lånen såldes vidare till andra finansinstitut, som känslokallt valde att höja räntorna på lånen. Lånen såldes vidare nästan i det oändliga.

Några få finanshus tjänade miljontals dollar på att sälja lånen utomlands. Många amerikanska låntagare förlorade möjligheterna att återbetala lånen som hade stigit till astronomiska summor. Följden blev att flera hus står tomma än i dag, och lånen betalades aldrig. Dessutom saknades det köpare till husen och hela ekonomin påverkades i USA. Det är en av riskerna, har de svenska politikerna befarat, och för att motverka en sådan utveckling, valt att lagstifta om en större amortering av hus- och bostadslån.

Fallande bostadspriser

Priserna på bostäder faller just i detta nu, runtom i landet, inte bara i storstäderna. För dem som har kapital är det snart köpläge. Huspriserna har stigit brant under de senaste tjugo åren. En tillbakagång kan vara sund för den svenska ekonomin. Det är aldrig bra för någon ekonomi om majoriteten svenskar har stora lån. Att köpa bostad har blivit den enskilt största finansiella affären för medelsvensson. Många som just nu är i behov av att sälja sin bistad får vänta tills den minskade efterfrågan mattas av. Många ekonomer ger rådet att ha ”is i magen” inför sin bostadsförsäljning och varnar för att bostadsköpen kan ta längre tid än förut.

Dags att renovera för mer utrymme?

Många som inte vill, eller för tillfället inte får sin bostad såld, ser sig kanske tvingade att bygga ut det man har, om man bor i trångs bostäder. Uppfinningsrikedomen är ju bara begränsad till fantasin, sägs det ju. Varför inte anlita en arkitekt som kan hjälpa till och rita om bostaden så den passar? En arkitekt är utbildad just för att se möjligheter där inte andra ser dem. En stor trea kan bli en mindre fyra. En vindsvåning kan göras om till sovrum, en vägg kan slås ut och bli större lekyta för barnen, till exempel. En oanvänd garderob kan bli ett litet sovrum för familjens minsta och så vidare. Läs mer om arkitekter i Stockholm här.

Planera renoveringen noga

Istället för att renovera lite planlöst, kan man mycket väl sätta sig med en arkitekt som ritar om de utrymmen man har och hjälper till att ta tillvara minsta lilla kvadratmeter. Det kostar bra mycket mindre än att köpa en helt ny bostad. Dessutom kan det vara bra för barnen att slippa byta skola och omgivning som de kanske trivs i. Snart är de stora och flyttar ändå hemifrån. Då är plötsligt bostaden för stor. Då är det väl dags att anpassa den efter de nya förhållandena?

13 Feb 2018