Smidigast när du bygger hus

Att bli villaägare till ett helt splitternytt hus är rena drömmen för många. Tänk dig att ingen annan har bott i villan innan dig. Du behvöer inte vara orolig för att det inte är "rent nog" och att någon annan har gjort om i villan innan dig. Du får tvärtom, allt precis som du önskar dig – och kanske bäst av allt – du kommer inte att behöva renovera, reparera eller joxa på flera år. Alla material är nya, och lägger inte av att fungera som de ska. Den drömmen är inte möjlig för dem som bor i ett äldre hus. Där behöver man ständigt arbeta med "något" i huset. Där får man inte en lugn stund som villaägare.

Vad kostar det att bygga ett helt nytt hus?

Vad kostnaden för det nya huset landar på, är helt och hållet beroende av hur du väljer att bygga ditt nya hus; hur stort det kommer att bli, om du önskar dig etage i huset, eller du önskar dig exklusiva material i huset. En riktlinje är de slags modulhus som har "allt". De mindre modulhusen som enbart har ett plan kostar mellan 1,5 miljon-2 miljoner kronor. Vill man sedan inreda med särskilda inredningsmaterial och detaljer, kommer det att kosta mer. Vill man däremot bygga ett lösvirkes hus kan kostnaderna blir högre än 2 miljioner kronor. Detta är enbart kostnaden för huset, sedan tillkommer även andra avgifter, som installering av vatten, el och liknande, för att inte prata om kostnaden för tomten.

Om man inte vill ha ett modulhus

Vill man bygga nytt, bör man alltid anlita en arkitekt som ser över ritningarna över huset. Det är inte tillåtet att bygga hur som helst, ska man få bygglov vill stadsdelsnämnden i Stockholm att man har låtit en arkitekt titta på ritningarna. Sedan när man väl har fått bygglovet, är det sedan upp till dig, som blivande villaägare att se till att bygget blir av. Antingen bygger man och agerar egen byggherre och planerar arbetet för de olika hantverkare som ska komma och utföra sitt arbete, eller så anlitar man ett byggföretag som tar hand om hela bygget – i en så kallad totalentreprenad.

När man väljer byggföretag med totalentreprenad

Det är viktigt att välja ett byggföretag med stor erfarenhet av ett husbygge, då det kan hända en hel del under byggets gång. Då är det viktigt att de har erfarenhet av hur de ska lösa viktiga frågor. Och att de är vana vid att alltid informera den som bygger huset och är den blivande villaägaren. Är det så att man vill ta ansvar för delar av bygget kan man alltid anlita ett företag som hjälper en med själva projekteringen, eller arbetsledning, eller delar av bygget, om man så önskar.

6 Mar 2019