Solpaneler - en sund investering

Med stigande elpriser och med ett klimathot över oss så söker många privatpersoner, företag och fastighetsägare nya vägar till att bidra till en bättre värld - och samtidigt sänka sina kostnader. Ett av de mest populära alternativen idag stavas solpaneler och om dessa ska vi gå in lite mer på djupet här.

Solpaneler och solenergi har visat sig vara den investering som står överst på många villaägares önskelista. Samma sak gäller för BRF:er, företag och fastighetsägare. Dels så handlar det om rent ekonomiska skäl: genom att fånga upp och omvandla solenergi till elektricitet så gör man sig själv oberoende av omvärldens priser och man får en konsekvent låg kostnad. Dels så handlar det också om att man gör skillnad och bidrar till en lite bättre värld.

Den stora knäckfrågan handlar dessutom inte om kostnaden för solpaneler längre. På bara tio-femton år så har kostnaderna sjunkit med närmare 80 % för installationen och dessutom så finns också en statlig morot i form av Grön Teknik-bidraget som vanliga privatpersoner kan använda sig av. Det senare fungerar som Rut- och Rot-avdraget och innebär att man kan dra av halva kostnaden för både material och installation av exempelvis solpaneler till en villa. Knäckfrågan idag - och det som får många att tveka - handlar om det uppenbara: fungerar verkligen solpaneler i Sverige? Kan man som villaägare välja solpaneler i Stockholm och få en god effekt av dessa? Svaret är ja.

Vi lever förvisso i ett land där klimatet ger oss ett halvår av mörker. Men, vi lever också i ett land där solen skiner under extremt många timmar under sommaren och att vi då också kan skapa ett överskott. På det stora hela så har vi lika många soltimmar som exempelvis Tyskland och där har man redan betydligt fler anläggningar och ett tydlig försprång. Dessutom har det visat sig att solpaneler fungerar utmärkt under kalla, krispiga vinterdagar så solen reflekteras av snön och man får en högre effekt.

Har du rätt förutsättningar för solpaneler?

Naturligtvis så handlar det emellertid om att ha rätt förutsättningar för solpaneler också. Taket är viktigt sett till exempelvis lutningen och rätt läge spelar även det en avgörande roll. Villor i söderläge har fördelar. Installationen kommer även den att vara avgörande kring vilken effekt man kan få av solpaneler. Att välja rätt företag är ett måste. Vill du ha solpaneler i Stockholm så måste du undersöka marknaden och välja ett företag för både material och installation med omsorg.

Med rätt installation så kan du faktiskt - som många andra - få ett överskott av el som sedan kan säljas vidare. Det gör skillnad och givetvis gäller samma sak för dig som fastighetsägare eller företag: se över vilka alternativ som finns, kolla alltid referenser och välj med omsorg. Solpaneler gör skillnad, men de blir aldrig bättre än det företag du väljer för planering och installation.

21 Dec 2021