Spara energi och skapa en miljövänlig framtid med solceller

Är du intresserad av att spara energi och samtidigt bidra till en miljövänligare framtid? Har tanken på att köpa solceller någonsin slagit dig? Att investera i solceller är inte bara bra för miljön utan även för din plånbok. Men hur fungerar det egentligen?

Är det rätt tid att köpa solceller?

Du har säkert lagt märke till de blanka solcellspanelerna på taket och funderat över om det kan vara ett alternativ till din nuvarande el. Men kanske har du inte vetat vad det kostar, om du själv kan ha solceller eller vilka alternativ som finns att välja mellan. Utvecklingen av solcellsteknik har pågått under en längre tid och dagens solceller är både effektiva och pålitliga. Det är också viktigt att kunna göra en noggrann ekonomisk bedömning. Behöver du hjälp med beräkningar och installation?

Det finns många företag som erbjuder helhetslösningar som tar hänsyn till dina specifika förutsättningar. Det kan vara faktorer som fastighetens läge, storlek och elförbrukning med mera. Se också till att undersöka om det finns möjlighet att utöka solcellsanläggningen i framtiden.

Tekniken bakom solceller

När solens strålar träffar solcellerna skapas en elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen. Genom att koppla en ledning mellan dessa sidor omvandlas solenergin till likström. För att använda denna ström i en byggnad behövs en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström. Solcellerna producerar mest energi under sommarhalvåret, men även under vinterhalvåret genereras det el. Solceller omvandlar cirka 10-15 % av solenergin till elektricitet.

Under natten produceras ingen el, men du kan komplettera solcellerna med batterier för att säkerställa en jämn elförsörjning. Solceller kan inte lagra el i sig själva, men eventuellt överskott kan säljas till ett elbolag. Dessutom kan du få skattereduktion genom att sälja dina elcertifikat.

Viktiga överväganden och hur går det till?

Om du har bestämt dig för att köpa solceller finns det företag som erbjuder solceller i Gävle, hjälp med beräkningar och installation. Du kan även få statligt investeringsstöd eller dra nytta av ROT-avdrag för installationen. De flesta företag ger också garantier på sitt arbete. Gör en noggrann bedömning för att se om det är lönsamt för dig. Om du har planerat att bo kvar på samma plats kommer du att dra nytta av de lägre elkostnaderna. Dessutom har en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet visat att installation av solceller i Gävle ökar värdet på ditt hus. Solceller kräver minimalt underhåll och de moderna panelerna är tillverkade av tekniskt härdat glas som klarar av extrema väderförhållanden, som vi har här i Sverige. Att installera solceller är en långsiktig investering. Du kan förvänta dig att de producerar el i cirka 30 år. Ingen utsläpp, inget underhåll. Du bidrar till en renare miljö och får en tryggad elleverans. Börja planera för din övergång redan idag.

14 Jun 2023