Stöd åt både säljare och köpare

När man ska köpa bostad är det mängder av saker som man ska tänka på. Det är väldigt lätt att fara iväg i romantiska tankar istället för praktiska ting och priser. Då är mäklaren en trygg hjälp.

Meningen med en mäklare är att både säljare och köpare ska slippa tänka på allt som behöver redovisas och tas hänsyn till då en fastighet byter ägare. Det handlar inte bara om det man ser i bostaden som storlek, yt-skick och så vidare, utan även om det man inte ser som kända fel, energideklaration med mera. Förutom att själva köpet innebär ett avtal som ska vara juridiskt korrekt och att allt även sköts korrekt efter köpet gällande skatter och dylikt.

Det är lätt att man bara tänker romantiskt som köpare och missar att det behövs dyra renoveringar. Som säljare är det också en trygghet med en mäklare som kan förklara skyldigheter och rättigheter och vad man behöver göra inför en försäljning. Det är inte alltid det man själv tror som attraherar en köpare och det är lätt att redan vara ute genom dörren när man väl bestämt sig för att sälja och flytta någon annanstans.

Hur en försäljning går till

Innan en mäklare åtar sig uppgiften att sälja en bostad så brukar säljare och mäklare mötas för att gå igenom objektet för att sätta en värdering. När värderingen är klar och man är överens om utgångspris, mäklararvodet och alla förutsättningar så drar försäljningen igång. Det brukar innebära att mäklaren tar bilder och lägger ut objektet på annons. Intresserade köpare hör av sig till mäklaren som bokar tid för visning och där visar objektet för intressenterna. Den eller de som är intresserade kan därefter ge ett bud och säljaren bestämmer vem som vinner budgivningen och får köpa objektet.

En mäklares jobb

Som mäklare är uppdraget att se till att alla uppgifter om fastigheten stämmer och att ge råd åt både säljare och köpare för bästa nöjdhet åt båda hållen. Det är säljaren som betalar mäklarens arvode men det är ändå ett ansvar som mäklaren har även gentemot köparen. Mäklaren har också på sitt ansvar att ge all information åt båda parter för vad som gäller såväl före köp, under köp och efter köp. Med andra ord så är inte mäklarens arbete slut vid själva säljtillfället utan man kan även vara behjälplig då en eventuell vinst ska meddelas skatteverket.

9 Jul 2020