Tänk på detta innan du börjar med din badrumsrenovering

badrum

En badrumsrenovering är allt som oftast ett mycket omfattande projekt. En del väljer att lämpa över hela ansvaret till en firma som samordnar arbetet med elektriker, rörmokare och plattsättare bland annat. Det man gör då är att välja material och helt enkelt tala om hur badrummet ska se ut.

Det är dock långtifrån alla som väljer att göra så. Många tycker det är roligt att renovera, och vill kanske ha ett projekt att syssla med på helgerna. För att man ska lyckas med en badrumsrenovering på egen hand krävs god planering. Utan den, riskerar du att arbetet drar ut på tiden och att det kostar lite mer än vad det hade gjort annars.

Sätt en budget

En bra början är att sätta upp en budget. Försök att göra den så detaljerad som det bara går, med uppgifterna uppradade. Genom att göra prisjämförelser och jämföra budgetalternativ mot mer exklusiva alternativ, får du en klar bild över när du kan lyxa till det – och när du spara. Sätt ett maxtak som, om det överskrids, inte påverkar din privatekonomi i alltför hög utsträckning. Lägg en budget som ni har råd att spräcka lite grann. Det bör den givetvis inte göra, men oförutsedda utgifter kan dyka upp.

Skissa och mät

Att göra skisser och mätningar är A och O i planeringen. Mät bredd, längd, höjd och var exempelvis fönster och dörrar ska placeras. Notera också om dörren öppnas inåt eller utåt. Fundera i det här skedet också på om befintliga installationer skall behållas eller flyttas. Om de skall flyttas kan det innebära väsentliga extrakostnader, om det innebär att rör eller el behöver dras.

Planera efter behov

Planeringen bör göras efter era behov. Inte bara de behov ni har nu, utan även inför framtiden. Kommer ni att behöva mycket förvaring? Ska ni ha både dusch och badkar, eller räcker det med en mindre duschkabin? Om ni planerar tillökning kan det vara läge att ha det i åtanke. Samma om ni har barn som ska flytta ut, till exempel. Tänk på lång sikt, helt enkelt. En badrumsrenovering är ofta ett dyrt projekt, och inget man kanske vill göra med alltför jämna mellanrum.

Hitta rätt hantverkare

Att hitta rätt hantverkare kan vara svårt, oavsett om man bor i Haninge eller på en mindre ort i landet. En fördel med Haninge är att man har hela Stockholms utbud av tjänster runt hörnet, men det innebär också att man har fler aktörer att välja mellan. Den som bor i Haninge kan dock vinna mer på att ta in många offerter och på att jämföra dem ordentligt. Nynäshamn Byggservice AB är ett populärt företag i närområdet. 

Bor man i en liten stad vet man kanske vad som finns, och vilka som är bra att anlita. Fördelen med detta är att det kan kännas tryggt men man kan, å andra sidan, gå miste om möjligheter att jämföra flera offerter och därmed säkerställa att man betalar ett marknadsmässigt pris.

 

28 Mar 2019