Thujor - en modern klassiker i trädgården

Har du problem med insyn till din trädgård? I vissa lägen så vill man vara ifred och slippa känna sig iakttagen av grannar eller av förbipasserande. Ett vanlig staket kan skydda, men kanske inte i den omfattning man behöver. Här kan en häck anlagd av Thujor vara en väldigt bra lösning. Thujor har blivit lite av en modern klassiker i den svenska trädgården - och det är lätt att förstå varför.

Thujan - eller Tuja, som även det är en vedertagen stavning - härstammar från Nordamerika och fyllde där, under 1500-talet, en stor och viktig funktion i att exempelvis virket användes för att bygga kanoter. Så småningom så upptäckte också kolonister att växten kunde användas som läkemedel. Skörbjugg var långt ifrån ovanligt och barren från Thujor visade sig, bokstavligt talat, rädda liv. Med detta i åtanke är det inte konstigt att Thujor också kallas för livets träd.

Thujor är lättskötta och passar vår svenska klimat

Med denna lilla historielektion som bakgrund så går vi dock vidare till vår tid och vår plats. Passar denna nordamerikanska växt verkligen i Sverige? Svaret är ja - ett rungande sådant. Thujor har visat sig vara perfekta för vårt klimat och detta oavsett om man bor i Norrland eller i Skåne.

Thujor är frodiga, de växer både tätt och snabbt och de kräver inte mycket underhåll i form av skötsel. Två gångers beskärning per år räcker för att en thuja ska må bra. De tål fukt extremt bra och de klarar även den kallaste vintern. Ett litet förbehåll ska ges gällande värme då en thuja vid mer extrem och ihållande sådan bör ges lite kärlek i form av vatten.

En annan fördel med Thujor är att de kan planteras såväl som fristående som i en del av en häck. Du kan alltså välja att plantera en thuja som ett slags estetiskt, rogivande inslag i din trädgård - likväl som du kan använda flera thujor och anlägga dessa som en, mot insyn, skyddande häck runt din tomt. En thuja klarar sig själv, men mår lika bra av sällskap. Vill du ha en växt som är enkel att sköta, som klarar våra svenska förhållanden och som smälter bra in i vår flora och fauna så är definitivt thujor ett val för dig.

16 May 2022