Tjänar man på att installera golvvärme i ett badrum vid försäljning?

De flesta större renoveringar höjer värdet på bostaden inför försäljning. Men tjänar man på att installera golvvärme i ett badrum vid försäljning?

Att göra klart påbörjade renoveringar brukar alltid rekommenderas av mäklarna. Det brukar inte vara stora kostnader men som köpare vill man inte så påbörjade projekt en bostad. Sen kommer frågan om det är värt att göra större renoveringar för att på så vis höja bostadens värde inför försäljning. Det krävs då att investerade pengar minst ges tillbaka på ett högre värde. 

Första känslan är viktigast

I en intervju till Expressens ”Leva & Bo” säger en mäklare att det viktigaste är att första intrycket är bra. Det är när spekulanterna kommer in i bostaden som de får en första känsla. Utifrån det är inte golvvärme något värdhöjande för bostaden. 

Samma nivå över hela

Det andra man kan tänka på är att man bör ha samma nivå över hela bostaden. Är det golvvärme i kök och tvättstuga samtidigt som badrummet är gammalt och inte har golvvärme kommer spekulanterna att se denna skillnad. I detta fall kan det vara värt att förbättra badrummet. 

Är det istället lägre standard överlag på bostaden kommer ingen spekulant att backa bara för att det inte är golvvärme. 

Kök och badrum – viktigaste rummen

Kök och badrum är de viktigaste rummen gällande renovering. Är de nyrenoverade räknar köparna med att några större renoveringar inte behöver komma inom kort. Det anses därmed vara mycket positivt. 

Ska badrummet renoveras kan man installera golvvärme på samma gång då det knappast är en stor kostnad i förhållande till vad badrummet kostar att renovera. Att däremot lägga in golvvärme på ett befintligt badrum skapar stora kostnader eftersom man då måste bryta våtrumsspärrar och göra om dessa. 

Mäklaren sammanfattar, i intervjun till Expressen, det med att om du ska lägga klinkers – lägg även golvvärme. Detta i en och samma renovering. 

Omöjligt att veta i förväg

Det är däremot omöjligt att i förväg veta att en badrumsrenovering eller installering av golvvärme kommer höja värdet eller inte. Genom att prata med en mäklare som sålt flera fastigheter i närheten kan en fingervisning ges om vad köparna efterfrågar för objekt och vad man prioriterar gällande bostäderna. 

Att genomföra en badrumsrenovering idag utan att installera golvvärme kan även ses ”snålt”. De flesta väljer golvvärme och därmed kan eventuella köpare bli skeptiska. Om man snålat på detta – var mer har man snålat på vid renoveringen?

6 Apr 2020