Tre tips för att liva upp köket

Att göra en köksrenovering är något som kan lyfta upp ett helt hem. I likhet med till exempel en badrumsrenovering, kan ett kök göras mycket snyggt och modernt med hjälp av bland annat kakel. Vill man inte göra en hel köksrenovering och därmed anlita en firma för det, finns det ändå mycket man göra för att ge köket ett riktigt lyft. De flesta av tipsen är inte särskilt svåra – men visst kräver det att man är någorlunda händig.

Sätt kakel ovanför diskbänken

Att sätta kakel ovanför diskbänken kan göra otroligt mycket för kökets helhet. Ett stort plus är att man har en stor frihet i hur kaklet ska se ut och sättas. Kakel tål gärna att sättas lite experimentellt med olika färger och mönster. Vill man istället ha en stilren look är självklart detta lika enkelt – om inte enklare.

En annan fördel med att sätta upp kakel ovanför diskbänken är att det är billigt i förhållande till hur mycket det faktiskt gör. Fördelarna är dock fler än så. Till exempel anses kakel av de flesta vara tidlöst. Du kan alltså njuta av ditt kakel i många, många år innan det nödvändigtvis behöver bytas ut. Givetvis bör man också ta hänsyn till kaklets skick om man funderar på att byta ut det.

Byt ut bänkskivorna

Precis som att sätta upp nytt kakel ovanför diskbänken är detta en stor förändring i förhållande till hur mycket tid, arbete och energi som krävs för att göra det. Till skillnad från kakel blir dock bänkskivorna snabbt smutsiga och fläckiga. Med det här i åtanke kan bänkskivorna behöva bytas mer ofta än kaklet ovanför diskbänken.

Att hitta nya bänkskivor brukar inte vara något problem. Bor du dessutom i en större stad (Stockholm eller Göteborg t.ex.) har du ett stort utbud av handlare att välja mellan. Således kan det vara värt mödan att ta en tur runt staden för att se vilken butik som passar dig bäst. Bor du inte i en storstad kan det vara värt att ta en resa till Stockholm (eller närmsta stad givetvis), för att verkligen granska utbudet.

Skaffa en köksö

Ett kök med stora ytor, där inte särskilt mycket tid eller pengar lagts ner på renovering och interiör, kan snabbt få ett nytt liv med en snygg köksö. Visserligen är det mer jobb än att till exempel sätta upp kakel eller byta ut bänkskivor – men det är få som gjort det och sedan ångrat sig.

En köksö kan, om man är händig, byggas själv. Köksöns utformning är det endast fantasin som sätter gränser för. Bor du i en större stad, till exempel Stockholm, har du dock ett stort utbud av tjänster om du vill anlita en firma som bygger den. Det här gäller naturligtvis även om du inte bor i Stockholm, utan kanske i en mindre stad. Det gäller helt enkelt att titta på vad man har för aktörer som jobbar i ens närområde.

Genom att göra dessa tre tips, kan det nästan kännas som att du har gjort en köksrenovering. Köket kommer garanterat att ha fått ett nytt liv efter detta, och du slipper även besväret med att anlita flera olika firmor för en stor köksrenovering.

Här hittar du mer inspiration: www.köksrenoveringstockholm.com.

10 Feb 2017